Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Numele magic pentru Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 28 Iulie 2014, ora 18:23
6093 citiri
Numele magic pentru Cotroceni (Opinii)
Foto: Jurnalul

Exista o anxietate care a cuprins treptat toate partidele si toti prezidentiabilii, desemnati sau inca in asteptarea votului oficial al partidului, inainte de a intra in cursa pentru Cotroceni.

O situatie neobisnuita, daca e sa ne gandim ca de numele fiecarui posibil candidat atarna atat de multi bolovani incat la o privire mai atenta sansele fiecaruia de a castiga alegerile par stirbite din start.

Asadar, la doar doua luni de termenul limita de inscriere a candidatilor, principalele partide s-au pregatit cu ce au avut mai bun, dar asta nu inseamna ca nu asteapta inca sa le pice un nume magic din cer care sa mobilizeze in jurul sau oastea de campanie. Se intampla si in Alianta Crestin Liberala, unde inca nu s-a ales intre Iohannis si Predoiu, se intampla la fel si in PSD, unde Victor Ponta inca asteapta sprijinul si votul partidului din congresul din septembrie.

Nelinistea este reala in aproape toate partidele in legatura cu candidatul pe care il vor propune sau pe care l-au desemnat deja, intrucat timpul nu mai are rabdare. Timpul scurt si necunoscutele din spatele principalilor prezidentiabili ridica panica la cote si mai mari.

Semnul cel mai evident al anxietatii pe care o incearca principalii factori politici este chiar faptul ca inca nu avem niciun candidat important anuntat si desemnat oficial in cursa prezidentiala.

Pe langa auto-anuntatul Calin Popescu Tariceanu al propriului partid abia constituit, un alt candidat sigur pana la aceasta ora este Cristian Diaconescu. L-am putea adauga si pe Catalin Predoiu, dar nasterea Aliantei Crestin Liberale si nehotararea de a alege intre el, Klaus Iohannis sau un alt nume magic al dreptei il face si pe fostul ministru al Justitiei sa para o rezerva care doar se antreneaza pe teren inainte de inceperea meciului.

Dupa topirea Fortei Civice in PDL, pana si ambitiile lui Mihai Razvan Ungureanu par sa fi intrat in asteptare, iar scena dreptei arata la fel de goala de ca si cum inca nu s-a gasit nimeni hotarat si capabil sa castige presedintia Romaniei. La PMP il avem desemnat si anuntat pe Cristian Diaconescu, dar oricate semnaturi de sustinere ar primi de la Traian Basescu, si imi pare ca suflarea ambitiei Elenei Udrea se simte la fiecare declaratie publica.

La stanga, Victor Ponta a inceput sa vorbeasca despre posibila sa candidatura in momentul in care a vazut ca dupa doua-trei prestatii publice rusinoase - scena MTO de la Cotroceni si mustruluiala primita in direct la Antena 3 pe tema justitiei si pactului cu Basescu - este posibil ca sansele si scorul sau bun din sondaje sa scada tot mai mult. Asa ca a facut anuntul intentiei de a candida si a cerut sprijinul partidului, dar pana la votul pe candidatura oficiala de la congresul anuntat in septembrie mai e o luna in care se pot intampla multe.

Povestea cu plagiatul inca este o rana deschisa despre care nu se stie cate pagube ar putea produce in cazul confruntarilor personale pe care va avea sa le dea in campania prezidentiala. Cum in PSD nu exista decat varianta de a castiga alegerile, o infrangerea riscand nu doar sa-i trimita in opozitie iarasi pentru ani buni, sau poate chiar sa si rupa partidul, anxietatea creste si ea odata cu posibila fragilitate a candidaturii lui Victor Ponta.

Revenind la dreapta, unita sau rasfirata, anxietatea are cote si mai ridicate cu cat trecerea timpului pare sa-i convinga pe toti ca nu vor avea de unde sa scoata candidatul surpriza care sa il dea gata pe Victor Ponta sau oricare alt sustinut de social democrati.

Crin Antonescu este in concediu dupa ce, aparent, a facut singur tot posibilul sa ramana fara nicio ocupatie. Lui Klaus Iohannis, desi sta binisor in sondaje si are o imagine buna de afisat in orice campanie la nivel national, i s-a reamintit de cele doua dosare ale caror sentinte urmeaza sa vina si, deloc imposibil totusi, ar putea sa il scoata din joc taman inainte de primul tur si sa lase dreapta cu gura cascata la poarta Cotroceniului.

Cresterea stresului si timpul tot mai scurt ramas pana la inchiderea inscrierilor in cursa pentru prezidentiale ii favorizeaza pe cei obisnuiti sa isi pastreze luciditatea mai ales in momentele limita. Ramane ca fiecare sa descopere omul si momentul cel mai potrivit pentru a se impune.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri prezidentiale 2014, #cursa Cotroceni 2014, #candidati alegeri Cotroceni , #Alegeri Prezidentiale 2014