O dezbatere in cel mai bun caz inutila (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 15:37
7518 citiri
O dezbatere in cel mai bun caz inutila (Opinii)

O campanie inepta nu putea sa se incheie decat cu o dezbatere pe masura ei.

Marti seara am asistat, in opinia mea, la unul dintre cele mai jalnice momente din istoria electorala si jurnalistica a acestei tari.

Din punct de vedere electoral, am avut doi candidati de la care nu am ramas cu nimic. Nicio idee interesanta, nicio licarire de viziune, o tema viabila in limitele atributiilor constitutionale. Macar imaginatie, spontaneitate, gloante de argint. Nimic! Va amintiti dezbaterea Basescu - Geoana din 2009? Sau Basescu - Nastase din 2004? S-a vorbit luni, ani despre ele. Ce e de vorbit dupa dezbaterea Ioahnnis - Ponta?

Victor Ponta a venit ofensiv, pus pe "bataie", a fost agresiv de cate ori a avut ocazia, a intrerupt, a impins pe cuvinte si antiteze cheie, de tipul "Dle Iohannis, nu suntem slugile dvs in Romania", adica strainul asupritor si romanul neaos, nu-i asa?

A facut parada de cifre si statistici, la care e sigur ca dl Iohannis nu avea acces, cifre sub care a incercat sa ingroape realitatea dramatica a economiei romanesti in recesiune tehnica si in iminenta unei noi cresteri de fiscalitate, anticipata de Comisia Europeana.

Interesant este ca prin abordari de tipul "sa fiti asa cum erati la mine in birou, cuminte", dl Ponta a incercat o abordare de tip Basescu, desi a incercat sa-i asocieze lui Klaus Ioahnnis pasivul presedintelui.

Dar, am mai spus-o, dl Ponta e un om foarte norocos si noroc a avut din nou. Pentru ca, de partea cealalta, dl Iohannis a avut o prestatie slaba. Si nu atat pe forma, cat pe fond.

A venit defensiv, blocat pe pozitii de aparare si, cel mai grav, s-a dovedit total nepregatit in chestiuni esentiale.

De exemplu, daca tot a incercat sa-l inghesuie pe Ponta cu votul electronic si prin corespondenta, ar fi trebuit sa stie ca in Parlament exista un proiect care a primit aviz negativ de la Comisia juridica si caruia PSD i se opune. Proiectul, depus anul trecut de deputatul Eugen Tomac, putea fi adoptat fara probleme cu minimum 6 luni inainte de alegeri. Dar PSD n-a vrut, iar dl Iohannis n-a stiut sa-l puna pe dl Ponta in fata minciunii ca un asemenea proiect nu ar exista.

Exemplele sunt multe. Dl Iohannis a mizat prea mult pe atitudine, prestanta si generalitati. Si cred ca a gresit. Iar intrebarea de final pentru Victor Ponta a fost un rateu de proportii.

Din punct de vedere jurnalistic, tot respectul meu pentru Andra Miron, Denise Rifai si Emma Zeicescu, cele care au pus intrebari incisive si la obiect.

Lavinia Sandru, sotia unui ministru din Cabinetul Ponta, a dat una dintre cele mai dezgustatoare si mai fatise probe de partizant politic pe care le-am vazut vreodata. Nu e vorba despre intrebarea extrem de incomoda pentru Klaus Iohannis. Foarte bine. E vorba de intrebarea in contrapartida pentru dl Ponta constand in invitatia de a lansa un mesaj electoral.

Rares Bogdan mi s-a parut complet depasit de moment, voit sau nu, iar emisiunea nu a avut practic un format. Pentru cat scandal a facut Realitatea TV ca vrea dezbatere intre candidati, a fost uimitor de nepregatita sa o organizeze. Totul a fost o improvizatie.

Iar finalul, asa cum il gandise Realitatea TV, a fost de-a dreptul apoteotic. Unde s-a mai vazut in lumea asta mare ca un candidat sa fie invitat sa ramana in emisiune ca sa combata in continuare, iar celuilalt sa i se spuna ca s-a cam terminat.

Am inteles ca dl Iohannis fusese luni in emisiunea individuala, trebuia sa vina si dl Ponta. Poate chiar era bine sa fie luat la intrebari de Denise Rifai pe chestiuni economice, poate de asta a fugit Victor Ponta, dar nu in felul acesta, nu lasand impresia ca se va ramane in familie dupa ce au plecat oaspetii.

Faptul ca Victor Ponta n-a ramas nu scuza Realitatea TV. Si in cele din urma, chiar Rares Bogdan a admis acest lucru.

Una peste alta, cred ca dezbaterea a fost de fapt inutila. Fiecare tabara si-a pastrat optiunea si nu cred ca vreun nehotarat a avut ceva de ales. Nimeni nu a convins, nimeni nu a inspirat vreo clipa incredere si competenta prezidentiala, nimeni nu a generat un vot pozitiv. Un meci nul, din care cred ca pierde insa dl Iohannis, care avea de recuperat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri prezidentiale 2014, #dezbatere Ponta Iohannis , #Alegeri Prezidentiale 2014