Pacatul originar (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 18:36
4934 citiri
Pacatul originar (Opinii)

Cred ca miza acestor alegeri devine din ce in ce mai clar alegerea raului mai mic. Adica a candidatului care sa asigure macar o continuitate a ceea ce vedem acum in justitie si, dependent de acest lucru, continuitatea parcursului euroatlanic al Romaniei.

Un autentic bine ar trebui sa fie o ruptura radicala de sistemul actual ticalosit. Dar asta presupune cu mult mai mult decat alegerea presedintelui oricine ar fi el.

Problema este ca viata noastra politica este complet cangrenata de coruptie. Iar dosarele recent iesite la suprafata arata ca aceasta cangrena nu ocoleste niciun partid. Tesutul politic romanesc este grav bolnav si in starea in care se afla nu cred ca poate sustine cu adevarat niciun proiect autentic reformist.

Electoratul vede boala si incearca sa se protejeze de efectele ei, atat cat poate, prin demobilizare si indiferenta, neintelegand sau ignorand ca in felul acesta nu face decat sa o agraveze. Infectia care nu mai poate fi ascunsa a creat un clivaj intre societate si clasa politica in ansamblul ei.

Dar, vedeti, politica nu se poate face decat cu partide. Aceasta e regula jocului, indiferent daca ne place sau nu. Pluripartidismul este esenta democratiei si abolirea lui are un singur revers: dictatura. Ca e luminata sau ticaloasa, tot dictatura se numeste.

Chiar daca ai un lider puternic, asa cum a fost vreme de 10 ani Traian Basescu, fara o forta politica sa-l sustina, mare lucru nu poate face in conditiile jocului politic democratic.

Partidele au ajuns in starea in care au ajuns in principiu din doua motive si in doua etape. Prima cauza despre care s-a discutat deja mult a fost confiscarea lor inca din 1990 de esalonul secund al nomenclaturii si al Securitatii. Dar problema aceasta putea fi pana la urma rezolvata prin simpla lege a firii. Nimeni nu-i etern in lume.

A existat insa si un al doilea moment. El a fost baronizarea inceputa dupa 2005. Pana atunci avusesem lideri centrali de forta, precum Nastase, Basescu, Iliescu. Din teritoriu nu indrazneau prea multi sa ridice capul si sa emita pretentii. Listele electorale se faceau la centru, strategiile erau la centru. Acesta controla viata partidului.

A venit apoi votul uninominal intr-o forma foarte nefericita si, mai ales, alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot direct intr-un tur de scrutin. Fenomenul a fost puternic incurajat in PSD de un Mircea Geoana, care si-a dorit sa faca din liderii locali pilonii puterii sale in detrimentul greilor din vremea lui Adrian Nastase. Legislatia l-a propagat insa si in restul partidelor.

Asa a ajuns Romania impartita in feude, conduse de un baron, indiferent de ce culoare, care s-a transformat in Dumnezeu local. Banii veneau de la baroni, masinaria electorala ei o puneau in miscare, parlamentarul de pe feuda era mai dependent de suzeranul local decat de conducerea centrala. Viata partidelor este de fapt o istorie a aliantelor si luptelor pentru putere dintre baroni.

DNA a intrat puternic in feude. Au cazut multe capete. Dar cat timp functionam in modelul actual este doar o chestiune de timp ca locul celor cazuti sa fie luat de altii. Modelul ramane acelasi, se schimba doar figurile.

Pe de alt parte, in acest model, chiar daca la conducerea partidelor ar veni lideri puternici si reformisti, mare lucru nu ar putea sa faca. Puterea reala nu mai e la centru. Mai devreme sau mai tarziu ar esua, fie prin inlaturare, fie prin capitulare.

Ceea ce ar trebui sa se intample pentru a iesi din mocirla aceasta ar fi o resetare a regulilor jocului cu totul, inclusiv prin modificari de sistem electoral. Un prim pas ar fi, cred, alegerea presedintilor de consilii judetene in doua tururi de scrutin si trecerea la un sistem mixt, combinatia intre lista si uninominal.

Altfel, tot ceea ce darama DNA se reconstruieste mai devreme sau mai tarziu sub o alta infatisare, dar cu aceeasi nocivitate. Daca nu tratam cauza, pacatul originar, efectele nu pot fi eliminate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #Turul 1 Alegeri Prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014