Pe cine alege Basescu in turul doi? Despartirea apelor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 23:35
14664 citiri
Pe cine alege Basescu in turul doi? Despartirea apelor (Opinii)
Foto: Arhiva

Ajuns la finalul celor doua mandate, Traian Basescu simte tentatia unui bilant al celor 10 ani pe care i-a petrecut in functia de presedinte. Cateva regrete, ceva impliniri, ici si colo recunoaste ca a gresit, putine pareri de rau.

Dar, in interviul maraton de la cotidianul Adevarul, a spus ca inca nu a venit ora decontului final. A promis ca o va face dupa ce va pleca de la Cotroceni, dupa ce va medita linistit o luna la lungul sir al anilor in care a facut si desfacut jocurile pe scena politica.

Intrebat cum va vota in turul doi al prezidentialelor, pe cine va alege intre Klaus Iohannis si Victor Ponta, Traian Basescu s-a limitat sa spuna ca nici unul dintre cei doi candidati nu este bun pentru Romania si ca inca isi pastreaza dreptul de a nu alege.

Nici alegerea raului cel mai mic nu l-a clintit pe presedinte, care a insirat in dreptul fiecaruia dintre cei doi toate motivele posibile pentru care prefera sa se abtina de la vot.

A existat totusi o nuanta in raspunsurile presedintelui, pentru amatorii de fineturi semantice, in momentul in care a spus ca pe Victor Ponta nici macar nu se gandeste sa il voteze. Asadar, la Klaus Iohannis macar inca mai mediteaza.

In acelasi interviu, insa, Traian Basescu s-a declarat multumit cu procentele sale de incredere dupa cele doua mandate - undeva intre 15 si 25%. Nu a spus si potrivit carui sondaj ar fi inzestrat cu atata incredere, dar anuntul tinteste clar potentialul substantial pe care l-ar avea pentru a influenta votul in turul doi.

O atentionare subtila pentru cei care se pregatesc sa faca jocurile deja pentru turul doi al prezidentialelor. Aceste declaratii, daca sunt puse in context, pentru cine il cunoaste cat de cat pe Traian Basescu, par a fi mai degraba o pregatire a momentului cand anuntul optiunii presedintelui inca in functie in turul doi va inclina balanta in mod hotarator, fie intr-o parte, fie in alta.

Ce-i drept, optiunea pentru un candidat sau altul i-ar diminua avantul pe care presedintele se pregateste sa-l ia in opozitie, de unde spera sa creasca PMP pana la viitoarele parlamentare la 25-30 de procente.

In consecinta, e posibil ca in pregatirea rolului de lider al Opozitiei, Traian Basescu sa boicoteze votul si sa se situeze la fel de critic fata de ambii finalisti. Dar pentru ca boicotul sa functioneze ar trebui ca inclusiv candidatii rasariti din umbra sa - Elena Udrea si Monica Macovei - sa aiba aceeasi atitudine si sa indemne electoratul sa se incuie in casa in duminica de pe 16 noiembrie.

Singura problema in acest scenariu ar fi ca o astfel de non-alegere ar insemna in fond un vot tot pentru Victor Ponta. Lasandu-i deoparte pe cei care si asa sunt convinsi ca exista o intelegere, un blat nescris, intre presedinte si premier, un Victor Ponta care ar fi ales presedinte va fi considerat oricum rezultatul direct al ultimului mandat al lui Traian Basescu.

Un boicot dinspre Traian Basescu va fi interpretat cu atat mai mult un ajutor direct celui care si asa are cele mai mari sanse sa fie ales presedinte. Cu atat mai mult daca votul dintre cei doi se va juca la limita catorva procente.

Oricum ar fi, oricare scenariu ar fi adevarat, Traian Basescu se afla la sfarsitul celor doua mandate intr-o situatie dificila. In primul rand, nu stie daca mai poate influenta in mod real alegerile si numele viitorului presedinte. Si chiar daca ar sti sigur ca o poate face, nu stie, cel putin deocamdata, care este raul cel mai mic pe care sa-l aleaga.

Nu in ultimul rand, varianta boicotului ar fi o ironie fara margini, pentru un politician care a intrat in istorie ca "presedintele jucator".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Basescu vot turul 2, #Basescu sustinere candidat, #Basescu votat 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014