Ponta sfideaza diaspora: Imagini si marturii de la "cozile umilintei" din noiembrie 2014 (Galerie foto & video)

Luni, 22 August 2016, ora 18:18
11375 citiri
Ponta sfideaza diaspora: Imagini si marturii de la "cozile umilintei" din noiembrie 2014 (Galerie foto & video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Au stat chiar si ore in sir la coada si au asteptat sa voteze la alegerile prezidentiale din 2014. De la Bruxelles, la Berlin sau Hamburg, Londra, Paris sau Chisinau, mii de romani s-au aliniat in fata ambasadelor si a sectiilor consulare pentru a-si exercita un drept garantat de Constitutie.

Cand li s-au inchis usile in fata, au protestat, au scandat si si-au cerut drepturile. Unii nici n-au mai apucat sa voteze.

Acum, la aproape doi ani de la alegeri, Victor Ponta a starnit un val de controverse, dupa ce a declarat ca la prezidentialele din 2014 nu au fost cu adevarat cozi la vot, in diaspora. Fostul candidat la presedintie si premier la acea vreme sustine ca unii romani s-au asezat de 4-5 ori la coada, sa fie vazuti la televizor.

Ziare.com a stat de vorba cu mai multi oameni care au votat sau au vrut sa voteze in diaspora la prezidentialele din 2014. Pentru a-i reimprospata memoria fostului prezidentiabil, cativa dintre ei ne-au povestit cum au asteptat la cozile infernale si ne-au trimis imagini care infatiseaza umilinta la care au fost supusi cand au vrut sa-si exercite un dreptul constitutional.

Citeste si alte marturii de la "cozile umilintei":

Nicu Stefanuta - Bruxelles

"Pentru mine 16 noiembrie a fost o sarbatoare. Nu a candidatului invingator, ci a noastra, a cetatenilor. A celor ce au rasturnat tabul militienilor care au vrut ca noi sa nu putem vota in ziua aceea. Am venit de dimineata pregatiti cu formulare tip pentru a reduce din timpul necesar pentru fiecare votant in parte.

Prietenul Andrei a adus ceai pentru multimea zgribulita, iar Paul a pregatit o lista pentru cei care ar fi ramas pe dinafara la inchiderea urnelor pentru o eventuala contestatie la Curtea Constitutionala. Comisarul (pe atunci, n.red.) Ciolos si-a asteptat randul cu rabdare, o normalitate cu care nu mai eram obisnuiti. A fost o sarbatoare a normalitatii, a decentei si a democratiei cu cetateanul in mijloc. Si la urma am votat noi mai mult decat au oprit ei. Ne-am amintit de spiritul lui 1989".

Foto: Nicu Stefanuta

Mihai Tufa - Hamburg

"Victor Ponta ar face bine sa stie ca e un mitoman mitocan. Eu nu am stat de trei-patru ori la coada in ziua aia, ci de vreo 40 de ori cred, la rand, in zone diferite ale aceleiasi cozi. Prima oara am stat la coada ca sa votez, dar am avut noroc, ca am votat dupa jumatate de ora de asteptare, dis-de-dimineata. Pe urma insa, m-am asezat strategic langa acei oameni care ajunsesera sa astepte de trei-patru ore (nu de trei-patru ori!), incercand sa ma asigur ca au formularul respectiv completat, astfel incat sa nu tina mai tarziu coada pe loc. Pe urma am realizat ca cei din Hamburg au fost destul de norocosi, spre deosebire de co-votanti din Munchen sau Londra. In final a meritat insa sa stau in coada aia de cateva zeci de ori, chiar si daca doi ani mai tarziu Victor Ponta ma jigneste pentru asta, pe mine si pe toti cei care cu greu l-au tinut pe Ponta departe de functia de presedinte".

Simona Boehm - Berlin

"ORA 06:00 (Berlin) - 6.000 de buletine de vot, se asteapta circa 2.000 de votanti.

Ora 6:30 (Berlin): deja au ajuns la Ambasada 17 votanti, care au calatorit noaptea cu trenul, intre 200 si 400 km.

Ora 10:00 (Berlin): au votat 642 de alegatori.

Ora 11:40 (Berlin): 900 de voturi

Timpul de asteptare a ajuns la aproximativ o ora si jumatate.

Foto: Simona Boehm

Ora 16:00 (Berlin): Declaratie a ambasadorului roman in Germania, Lazar Comanescu: "Sunt impresionat si mandru de simtul civic al romanilor care vin atat de multi la Berlin. Am organizat totul cu mare respect si responsabilitate fata de romani si va asiguram ca, din punctul de vedere al Ambasadei, nu putem intreprinde mai mult. Regretam ca romanii stau in ploaie ore intregi la rand. Am fi putut face mai mult pentru usurarea votarii, daca ni s-ar fi permis. Si in turul I am fost primul ambasador care a usurat procedura prin luarea deciziei de a permite completarea declaratiei pe proprie raspundere in afara sectiei de votare, ceea ce a permis accelerarea actului de votare". (Declaratie data observatorilor din sectie, Simona Bohm si Cristian Roman.) Timpul de asteptare la rand: o ora si jumatate.

Ora 21:00 (Berlin): Sectia de votare din Ambasada s-a inchis. Au votat 2.974 de cetateni romani.

Impresionanta a fost atitudinea romanilor, veniti de la drumuri lungi, care au asteptat cu o rabdare si decenta exemplare, intr-o atmosfera vibranta. Batranii, insarcinatele si mamele cu copii mici au fost scutiti de statul la rand, nu pentru ca cineva ar fi impus asta, ci din bunul simt si respectul romanilor de la rand. Ambasada a pus la dispozitia votantilor apa, ceai si cafea, iar romani ramasi anonimi au parcat in apropierea Ambasadei un microbuz plin cu sticle de apa minerala. Si restaurantul berlinez Gaffel Haus, situat exact vizavi de Ambasada, a oferit cafea (gratuit) votantilor care stateau la rand in ploaie.

Foto: Simona Boehm

Din fericire in interiorul Ambasadei a fost o organizare de exceptie, atat in privinta randului votantilor, amenajat in asa fel, incat sa nu fie neplacut si sa incapa cat mai multe persoane in incinta. Au fost multi angajati ai ambasadei in ajutorul votantilor, pentru urgentarea completarii declaratiei si au fost suplimentati deindata ce a inceput ploaia, ca sa se reduca timpul de asteptare.

Cezar Habeanu - Dublin

"In prima zi de vot, turul intai, am ajuns in jurul orei 1 la ambasada Romaniei din Dublin. Nu stiam de cozi din presa, nu aveam nici cea mai mica idee ca va urma sa astept, era inca devreme. Am stat la coada impreuna cu prietena in jur de 3 ore. Am intrat, am votat, erau doar 4 sau 5 cabine de vot. Am plecat de acolo in jurul orei 16 - 16:30. Am fost norocos pentru ca in ziua turului 2 am ajuns acolo la 11, coada de 250m din prima zi era cel putin dubla in lungime de data aceasta, lumea chiar venise la vot de peste tot din Irlanda.

Iarasi am venit insotit de prietena. Pe la ora 17, dupa 6 ore de stat la coada, a trebuit sa renunt pentru ca trebuia sa ajung undeva, a ramas insa domnisoara mea. M-a sunat jumatate de ora mai tarziu si mi-a zis ca a plecat cu 3 prieteni spre Belfast, unde, cica se voteaza mai repede si nu e nici un fel de coada. M-a anuntat apoi pe la ora 8 ca a ajuns, a votat, si ca a asteptat doar 5 minute la acea sectie de vot. Daca ar fi asteptat in Dublin nu ar fi apucat sa-si exprime dreptul de a nu-l alege pe nesimtitul care a creat toata aceasta situatie."

Ionut Tecucean - Dublin

Foto: Ionut Tecucean

"A fost nebunie. Eu si prietena mea am stat 12 ore la coada am reusit sa votam. Dar multi nu au reusit. Inca mai era coada la 9 seara".

Vlad Crosman - Paris

"Daca cineva mai avea dubii asupra faptului ca Ponta abereaza, iata o alta dovada. Nu stiu cum poate Ponta sa creada ca un om normal la cap ar sta la coada de 3,4 ori doar ca sa apara la televizor, si in conditiile meteo care ne-au "mangaiat" in aceea zi in majoritatea Europei.

Foto: Vlad Crosman

E clar ca Ponta cauta sa mai batjocoreasca inca o data romanii din diaspora. Eu sper totusi ca declaratiile lui Ponta sa aiba un efect bumerang si romanii sa se inscrie in numar mare pe listele pentru votul prin corespondenta. Ma tem doar ca romanii sunt prea dezamagiti de actuala conducere dupa tot efortul pe care l-au depus in noiembrie 2014 si nu doresc sa mai faca niciun pas in vederea participarii la alegeri. Desi ambasadele au trimis mailuri de informare in randul diasporei si MAE a initiat si o campanie pentru votul prin corespondenta, campania a fost slab gestionata si promovata mult prea putin, cred eu".

Gianina Fiordian - Paris

"Dupa evenimentele din 2 noiembrie (primul tur al prezidentialelor - n. red.), evenimente prezentate intentionat la Bucuresti, in mod distorsionat, am decis sa fiu voluntar in turul 2, la Paris. In consecinta, in dimineata zilei de 16 noiembrie, m-am trezit la ora 4:30, mi-am dus copilul la bona, si impreuna cu sotul meu, o angajata si o nepoata a mea am plecat la ambasada. Am ajuns la ambasada in jurul orei 5:30. Erau deja cateva sute de persoane la cozi. S-au trezit multi cu noaptea-n cap gandindu-se ca vor scapa de umilinta primului tur.

Foto: Gianina Fiordian

Sotul meu, angajata si nepoata s-au asezat la coada. In timp ce eu intram in ambasada pentru a primi listele si debrifingul pe ziua respectiva. Pana la pranz am ajutat cozile de pe partea consulatului, iar apoi cand s-au calculat cifrele prezentei la urne (la 12:00), am vazut ca la ambasada se avansa mult mai lent, asa ca am decis sa merg acolo, in speranta ca voi fi mai de folos pentru a ajuta fluidizarea votului.

Cand am trecut la ambasada, m-am reantalnit cu sotul meu si fetele, care urmau sa intre in curtea ambasadei pentru a vota. Deja se scanda de zor afara "Jos Ponta!".

Foto: Gianina Fiordian

Lumea era foarte agitata si cozile ajunsesera pana la statia de metrou pe o parte si pe cealalta parte erau departe pe bulevard, nu stiu cate sute de metri, dar in orice caz se vede din poze si filmari. Pe la ora 17:00, cadeam din picioare de oboseala, foame si sete. Nu voiam sa abandonez, era de datoria mea sa ajut lumea sa voteze, asa simteam, ca nu trebuie sa lipsesc nici un minut de la lupta asta: era o lupta pentru mine, impotriva lui Ponta si a intregului sau guvern!

Deci la 17 si ceva, niste angajati ai ambasadei m-au trimis fortat sa mananc un sandvis si sa beau ceva, inauntru, in ambasada. De altfel, toti voluntarii au facut exact ca mine, stateam cu totii in picioare din cauza adrenalinei si a nervilor provocati de ticalosii de la Bucuresti! Cand m-am intors din nou in curtea ambasadei, ploua si mai abitir si mai marunt, eram uda leoarca pana in maduva oaselor. Dar fugeam de zor cei cativa metri intre usa ambasadei si poarta, cu oamenii de mana ca sa poata sa voteze cat mai multa lume. Oamenii... O, Doamne! Aveau blestematele alea de hartii ude si se facusera bucatele in buzunarele sau in mainile lor. Am completat altele impreuna cu ei.

Un domn diabetic nu-si luase insulina pe ziua respectiva si era de dimineata la coada. Pentru o doamna venise salvarea, o tanara cam de seama mea a intrat in curte dupa ce fusese compresata intre oamenii de la coada si gardul de protectie din fier, a facut o cadere nervoasa urata de tot, o criza de panica. Am asezat-o jos si i-am dat apa, am incercat sa o linistim. Nu era vreo nevrotica de felul ei, era coerenta, ne-a aratat actele, avea si cetatenie franceza, era functionar public aici.

La ora 19:00 a inceput sa se ingroase gluma, iar fortele CR, si-au pus mastile si echipamentul 'anti-emeutes' pe fata. Mai erau cateva mii de oameni afara, era clar ca nu vor putea toti sa voteze. Sotul meu a venit si m-a luat fortat de acolo, banuind ca se va lasa cu scandal, ii era teama pentru mine".

Foto: Gianina Fiordian

Andrei Tanacu - Paris

"Prima data, in primul tur, n-am reusit sa votez. In turul 2 m-am dus de la 07:00 si am votat la 11:00. Cei care s-au asezat la coada la 11:00 nu cred c-au apucat sa voteze".

Foto: Andrei Tanascu

Viorel Boldis - Brescia

"Sunt convins ca Victor Ponta stie exact cum au decurs lucrurile in diaspora la alegerile prezidentiale din 2014. Stie, deoarece este chiar el cel care a organizat tot, el si cu stafful PSD. Nu degeaba DNA a deschis un dosar in care s-a cerut urmarirea penala a fostului ministru de Externe Titus Corlatean. Declaratiile lui de acuma sunt doar "politica de tip dambovitean". (...) Acesta este scopul PSD: divizarea romanilor.

Odata creata diviziunea, PSD incaleca valul si se posteaza in fruntea romanilor "suparati" pe cei din diaspora. Exact asta face Ponta acuma. Ceea ce spune el, ca romanii din diaspora se puneau de mai multe ori la coada doar ca sa fie cozi, sa se arate la televizor, nu este numai jignitor la adresa noastra, a celor care la acele cozi ne-am pierdut ore intregi, dar este pur si simplu jignitor la adresa tuturor romanilor, pentru ca ne considera pe toti tampiti. Explicatia numarului minor de romani din diaspora care s-au inscris in registrul electoral este foarte simpla si nu are nicio legatura cu numarul mare de romani care au stat la cozile din 2014.

Foto: Viorel Boldis

In tara, fiecare cetatean este inscris automat in registrul electoral, nu este nevoie ca pentru asta sa se deplaseze nu stiu la care birou. Ultima lege electorala prevede insa pentru romanii din diaspora care vor sa voteze prin corespondenta inscrierea anticipata in registrul electoral. Ei bine, imaginati-va cati romani din tara s-ar duce voluntar sa se inscrie in registrul electoral, daca nu ar fi inscrisi automat? Imi pare rau sa spun, dar aceasta lege a votului prin corespondenta, a fost facuta intentionat in asa fel incat sa-i impiedice iarasi pe romanii din diaspora sa voteze in numar mare. Si de asta se fac vinovate toate partidele din Romania aflate in Parlament".

Daniel Bodnar - Londra

Tanarul ne-a trimis un video cu romanii s-au strans intr-un numar impresionant la sectia de vot Londra 3 in Brent Civic Centre.

El povesteste in video cum coada se intinde de-a lungul a un kilometru, inca de la primele ore ale diminetii. "Oamenii sunt de-a dreptul furiosi si se tem ca nu pot sa voteze", spune tanarul in inregistrare.

Marius Lobontiu - Londra

Un video din Wembley: o multime de romani asteapta sa voteze.

Imagini care infatiseaza coada de la vot din Kensington.

O imagine cu sectia de vot de la ICR Londra.

Foto: Mariu Lobontiu

Eugen Tomac - Chisinau

"In noiembrie 2014 am votat la Ambasada Romaniei din Chisinau unde am asteptat la un rand de peste 150 de metri, timp de 8 ore, pentru a vota in conditii de iarna. Afirmatiile fostului candidat Victor Ponta reprezinta o insulta la adresa cetatenilor cinstiti care si-au exercitat un drept fundamental. Limbajul delirant folosit de fostul premier il mai auzim in zilele noastre doar la liderul nord-coreean".

Razvan Paisa - Copenhaga

"Turul 1 a fost lejer, doar vreo ora la coada, cand am fost eu, la ora 2-3. Dragele doamne de dupa ghisee nu au fost foarte sarate. Lumea a fost ok, majoritatea studenti care faceau misto de Mickey Mouse.

Turul 2 - am ajuns mai tarziu, ca era frig afara, dar spiritul civic m-a scos din casa sa-l votez pe Iohannis, asa ca am ajuns pe la 4. Deja era coada destul de mare, cel putin tripla fata de turul 1, si lumea era, evident, ceva mai agasata de asta. Niste oameni draguti imparteau ceai alora mai tremurati. Am stat cam 4 ore la coada, si nu a fost fun, dar fiind majoritatea tineri a trecut ceva mai usor. In interior, functionarele erau terminate, fiind numai 3 care verificau actele. Cand am plecat eu la 8, coada era la fel de mare ca atunci cand am ajuns. Stiu amici care au renuntat sa stea la coada de frig. Batea vantul naprasnic, crivatul suedez".

Vezi aici filmul evenimentelor din 2014 si prin ce au trecut romanii din strainatate pentru a putea vota

Iulian Bulai - Oslo/Berlin

Pastrez foarte vii amintirile de la alegerile prezidentiale din 2014. Am stat la rand atat la Oslo in primul tur, cat si la Berlin in al doilea tur. Nu suntem foarte multi romani in Oslo, comparat cu alte capitale europene, dar cei care ne-am adunat din toata Norvegia pentru a vota in capitala am reusit sa facem o coada care iesea din curtea ambasadei si se prelungea pe trotuar. Era frig si ploua, oamenii faceau un sacrificiu. Mergea totusi destul de repede.

Fata de alti romani care au stat la coada in alte tari, romanii de la Oslo au fost surprinsi de amabilitatea personalului diplomatic. Fara sa fi experimentat eu asta, fie in turul unu sau turul doi, auzisem ca votantii au fost intampinati cu ceai. Un alt gest minunat despre care am citit sau care mi s-a povestit este ca domnul ambasador de atunci, Daniel Ionita, actualul ambasador roman in Republica Moldova, a stat la rand cu sotia sa voteze ca tot omul. Parca toti oamenii erau entuziasmati si vorbeau de bine despre micul nostru gest de solidaritate in numele dreptului la vot.

A doua tura a alegerilor prezidentiale m-a prins la Berlin. Speriat de cozile pe care le vazusem la anumite sectii de votare in Germania in cursul primului tur, am decis sa fiu prezent la vot dis de dimineata. In ajun am mers sa localizez ambasada cu gandul sa ajung repede de dimineata in ziua urmatoare. Am decis sa ma culc devreme in acea seara. M-am pus in pat si nu aveam somn, era un sentiment ciudat care nu ma lasa sa dorm, am stat asa vreo ora dupa care m-am trezit si am mers pe bicicleta pana la ambasada. Era cred intre orele 24.00 si 01.00. Am facut noapte alba in fata Ambasadei Romaniei din Berlin. Eram singur. Nu era prea frig. Eram singurul om de pe toata strada in mijlocul noptii. Spre ora 5 dimineata au inceput sa apara primii romani, care iesisera de la tura de noapte de la shaormeria pe care o aveau. La 05.45 eram deja vreo 16 oameni la rand care respectau coada. La 6 fara 10 a aparut si un preot ortodox care nici el nu dormise toata noaptea. La 06.00 am intrat in ambasada fiind primul roman care am votat la Berlin. Tot pe intuneric am ajuns acasa. M-am trezit spre dupa-amiaza cu un entuziasm greu de impartasit. Eram parte a unei miscari care a aratat ca se poate si merita.

Iata dovada de la Berlin.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#coada vot diaspora, #romani vot coada alegeri , #Alegeri Prezidentiale 2014