Proteste de solidaritate cu "cozile umilintei": Unde si cand ies romanii in strada duminica

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 09:10
6843 citiri
Proteste de solidaritate cu "cozile umilintei": Unde si cand ies romanii in strada duminica
Foto: Romania Curata

Proteste de amploare au avut loc, sambata, in Bucuresti si mai multe orase din tara, insa duminica ele vor continua nu doar in Romania, ci si in cateva dintre marile capitale europene.

Oamenii folosesc retelele sociale pentru a se mobiliza si a determina cat mai multi romani sa li se alature in demersul lor pentru alegeri corecte atat in tara, cat si in strainatate.

Proteste de solidaritate cu "cozile umilintei" - Mobilizarea Facebook a scos mii de romani in strada

Totodata, manifestantii cer demisia ministrului de Externe Titus Corlatean pentru proasta organizare a primului tur de la alegerile prezidentiale, dar si pentru lipsa masurilor luate in cazul turului al doilea.

Potrivit diferitelor anunturi postate pe Facebook, programul protestelor de duminica este urmatorul.

In tara:

In Bucuresti, pe pagina "Protest-preambul pentru alegeri corecte!" se anunta ca duminica, de la ora 16:00, oamenii se intalnesc la Piata Universitatii.

Initiatorii vorbesc de "evenimentele recente petrecute in comunitatile romanesti din diaspora, acolo unde dreptul constitutional la vot a fost incalcat in mod evident si grosolan, ajungandu-se astfel la situatia in care mii de cetateni romani din Franta, Italia, Marea Britanie, Germania si din alte state nu au avut posibilitatea sa-si exercite acest drept fundamental".

Si in Focsani oamenii sunt chemati in fiecare zi, in Piata Unirii, de la ora 21:00. Anuntul este facut pe pagina de Facebook "SUSTINEM VOTUL DIASPOREI"

La Brasov, in fata Prefecturii, pe bulevardul Eroilor, in fata Biroului Electoral Judetean, un miting este convocat de pagina de Facebook "Vrem alegeri libere! PREFECTURA, duminica ora 13 reluam protestul!!", organizatorii avand si o lista de revendicari.

Ei cer anularea alegerilor prezidentiale, cresterea numarului de sectii in diaspora, introducerea votului prin corespondenta si demisia celor responsabili, a prim-ministrului Victor Ponta si a ministrului de externe, Titus Corlatean.

In strainatate:

La Londra, unde au existat multi romani care nu au putut vota, protestatarii sunt chemati in fata ICR, in Belgrave Square, duminica, incepand cu ora 13:00 (15:00, ora Romaniei, n.r.), de pagina de Facebook "Vreau sa votez!", iar manifestul paginii spune ca "Ne adunam sa ne unim vocile, sa ne auda domnul ambasador Jinga. Vrem inca doua sectii de votare".

La Viena, protestul se va desfasura duminica, in fata Institutului Cultural Roman, de la ora 15:00 (16:00, ora Romaniei, n.r.),, la initiativa paginii de Facebook "VREM SA VOTAM!".

Manifestul paginii indeamna cetatenii romani sa vina la protest cu textul "Nu ti s-a permis sa votezi? Ti s-a furat dreptul de cetatean? Iesi duminica in strada la ora 15:00 in fata Institutului Cultural Roman din Viena si cere-ti dreptul inapoi!".

In capitala Frantei, Paris, unde au fost probleme in primul tur si s-au inregistrat cozi si romani care nu au putut vota, un protest va avea loc duminica, ora 16:00, (17:00, ora Romaniei, n.r.) la Trocadero, organizat de pagina de Facebook "Sunt cetatean roman si am dreptul sa votez!".

"Haideti sa le spunem tuturor ca la Paris e la moda mersul la vot si respectarea acestui drept", se arata in manifestul protestului.

Cateva mii de oameni au iesit sambata in strada in Bucuresti si mai multe orase ale tarii pentru a cere alegeri corecte atat in Romania, cat si in diaspora, unde romanii au avut probleme mari la vot in primul tur al prezidentialelor.

A.S.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#proteste alegeri prezidentiale vot, #proteste demisie Titus Corlatean , #Alegeri Prezidentiale 2014