PSD schimba strategia: BEC sa isi asume infiintarea de noi sectii de votare din diaspora

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 10:17
5625 citiri
PSD schimba strategia: BEC sa isi asume infiintarea de noi sectii de votare din diaspora
Foto: Arhiva

Liderii PSD cer Biroului Electoral Central sa clarifice din punct de vedere legal posibilitatea infintarii de noi sectii de votare in diaspora pentru turul doi al prezidentialelor si sa isi asume o decizie prin hotarare.

Astfel, presedintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda, arata intr-un comunicat de presa ca hotararile transmise de BEC in ultimele zile "nu sunt suficiente".

"Nu sunt suficiente si clarificatoare pentru ca legea spune ca alegerile se organizeaza in aceleasi sectii de votare ca si la turul I. Acest lucru pune MAE intr-o postura dificila - sa tina cont de interpretarea pe care BEC o da legii sau sa respecte prevederile legii, care de fapt sunt foarte clare? Aceasta problema nu poate fi clarificata decat de o interventie rapida a BEC, de o hotarare clara, care sa permita MAE sa ia decizii", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, deputatul PSD Ana Birchall subliniaza faptul ca BEC "trebuie sa-si asume o decizie clara in legatura cu sectiile de vot din strainatate".

"La Art. 54, alineatul 1, Legea 370/ 2004 specifica foarte clar: 'Al doilea tur de scrutin are loc in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale, sub conducerea operatiunilor electorale de catre aceleasi birouri electorale si pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur'.

Din punct de vedere juridic, un comunicat din partea BEC nu echivaleaza cu o hotarare. Confuzia trebuie sa inceteze. In niciuna din hotararile sale, BEC nu a spus ca se pot infiinta noi sectii de votare", se arata intr-un comunicat remis presei de Ana Birchall, in care se cere de asemenea, ca BEC sa adopte "hotarari ferme, nu communicate fara valoare juridica" in care situatia sa se clarifice.

Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu

Medic roman din Londra, in The Guardian: Mi s-a refuzat dreptul constitutional de a vota

MAE a decis: nu vor fi infiintate noi sectii de votare

Vineri, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a discutat cu ambasadorii romani din mai multe tari UE in care au fost inregistrate probleme la primul tur al alegerilor, iar la final a anuntat ca nu vor fi suplimentare sectiile de vot din strainatate, ci doar numarul de stampile si, eventual, de cabine de vot.

Corlatean a invocat legea si deciziile BEC, insa Biroul Electoral Central a reactionat imediat, precizand intr-un comunicat de presa ca inca din data de 4 noiembrie s-a adoptat o decizie in baza careia puteau fi infiintate noi sectii, daca se dorea.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe a refuzat sa suplimenteze numarul de sectii din diaspora, insa a anuntat ca a intrat intr-un "proces intern de evaluare consolidata", la finalul caruia, duminica, a decis ca va trimite 800 de angajati peste hotare, pentru a ajuta la mai buna desfasurare a votului in turul doi.

MAE a terminat de evaluat si se mobilizeaza: Sute de angajati trimisi in sectiile de votare

Calculele matematice arata ca fara deschiderea unor noi sectii, miile de romani din diaspora care doresc sa voteze nu vor putea sa o faca in intervalul orar 7-21. Acest lucru a fost semnalat si de ambasadorul Romaniei la Paris.

Ambasadorul Romaniei in Franta: Masurile MAE, insuficiente. La Paris se asteapta 10.000 de oameni

Refuzul MAE de a suplimenta numarul de sectii de votare in diaspora a dus la organizarea de proteste in tara si in marile capitale europene. Mai multi directori de scoli din Italia si de la Londra au informat ca pot pune la dispozitie spatii pentru organizarea de sectii de votare.

Proteste in tara si-n afara - Diaspora cere sa voteze cu demnitate: Ghinion, am trezit tara din somn!

Ponta, despre proteste: Au fost confiscate de Basescu. Cei din afara nu sunt superiori

In context, presedintele Traian Basescu a cerut demisia ministrului de Externe Titus Corlatean.

"Cererea presedintelui este ridicola. (...) Daca Basescu chiar ar vrea sa ajute in procesul electoral, ar putea sa solicite ambasadorilor, pe care i-a numit, sa sprijine eforturile MAE si ale BEC", a precizat senatorul Dan Sova, intr-un comunicat remis presei.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#PSD BEC infiintare sectii votare diaspora, #noi sectii diaspora prezidentiale 2014, #vot diaspora prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014