Roman la vot in Londra: Noi am invatat gustul democratiei. Uniti suntem puternici! Interviu

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 14:22
4436 citiri
Roman la vot in Londra: Noi am invatat gustul democratiei. Uniti suntem puternici! Interviu
Foto: Ziarul Romanesc

Romanii din Londra au fost revoltati de felul in care au fost tratati pe 2 noiembrie de organizatorii alegerilor prezidentiale, asa ca s-au mobilizat exemplar in turul doi, dand dovada de un simt civic extraordinar. Iar rezultatul votului spune totul.

Premierul Victor Ponta a obtinut la Londra sub 4% din voturi (doar 481 fata de cele 12.301 obtinute de Klaus Iohannis), conform rezultatelor partiale neoficiale.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Iris Radulian, presedinte al organizatiei MY Romania Group, atrage atentia ca un lucru foarte grav a fost faptul ca, dupa haosul din primul tur, autoritatile locale au pus la dispozitie Ambasadei Romaniei trei noi sedii pentru organizarea de sectii de votare suplimentare, insa autoritatile de la Bucuresti nu au dat curs ofertei.

Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu

Cand am discutat dupa turul intai mi-ai spus ca sunt directori de scoli care au pus la dispozitie tot ce trebuie pentru organizarea unor noi sectii de votare. Stii cum a justificat MAE decizia de a refuza sprijinul oferit si care a fost reactia?

Adevarat. MY Romania Group lucreaza cu 2 scoli suplimentare in Londra, in Willesden Junction si Romford. Deoarece avem rezultate foarte bune si copiii isi imbunatatesc ritmul de invatat, directorii acestor scoli ne admira mult munca si am reusit sa cream niste legaturi speciale. In urma mediatizarii dezastrului din primul tur, am fost contactati de ei si intrebati care a fost motivul proastei organizari.

M-a impresionat sa vad cat de mirati erau de faptul ca atat de multi romani nu au fost lasati sa voteze si ca, practic, un drept constitutional a fost calcat in picioare. Dansii mi-au sugerat sa folosim scolile ca si sectii de votare, astfel incat sa poata vota mai multi romani.

De asemenea, am vorbit cu primarul din Brent despre cele intamplate la sectia de votare de la Civic Centre si, la fel, mirarea lui legata de procesul "barbar" de votare a fost mare. A oferit o solutie, spunand ca ne pune la dispozitie o noua incapere pentru ca votul sa mearga mai usor.

Deja aveam 3 propuneri, 3 sperante ca vom reusi sa ajutam oamenii, desi, realistic vorbind, nu ar fi facut fata nici macar aceste sectii suplimentare la numarul mare de romani de aici.

Apoi, dupa cum ti-am mai spus, luand parte la dezastrul din turul intai am inceput o actiune de strangere de semnaturi - o petitie - in care ceream MAE sa se deschida o noua sectie. Am strans aproape 2.500 de semnaturi.

Astfel, totul parea ca si rezolvat. Aveam toate elementele necesare. Semnaturile, conform cerintelor MAE, declaratiile directorilor de licee si propunerea primarului. Cu ele ne-am dus la Ambasada si am predat stafeta, in speranta ca vom avea succes. Domnul ambasador Jinga a plecat la Bucuresti cu cererile si propunerile noastre. Eram convinsa ca vom avea parte de un raspuns pozitiv.

Pana vineri 14 noiembrie, cu doua zile inainte de turul doi, nu am stiut ce decizie se va lua. Domnul director Daniel Coyle de la Newman Catholic College m-a intrebat de nenumarate ori ce se intampla. Deja formase o echipa din scoala cu oamenii necesari unei bune organizari si ei, la randul lor, trebuiau informati. A fost o situatie delicata pentru mine, nu puteam justifica refuzul. Ambasada noastra a facut practic tot ce i-a stat in putinta. Chiar domnul ambasador a vizitat colegiul pentru a vedea conditiile din institutie si am apreciat acest lucru.

Planul nostru a fost daramat vineri, cand am aflat ca am fost refuzati. Va dati seama, nu numai ca relatiile cu scoala s-au sifonat, in sensul ca si ei au fost surprinsi de decizie, dar noi, cei din comunitate, am fost extrem de jigniti de decizia MAE.

Mie, personal, mi s-a parut strigator la cer, mai ales ca urmarisem stirile si vazusem ca BEC isi dadea acordul pentru deschiderea de noi sectii, insa MAE a refuzat vehement.

Stiam ce va urma. Simteam tensiunea comunitatii si vedeam ca lumea a fost invrajbita de decizia ministerului. Refuzul MAE nu a facut decat sa scoata lumea la vot in diaspora, pentru a le plati pentru decizia proasta. Mare greseala. Noi am invatat din experienta gustul democratiei si acest episod nu a facut decat sa ne starneasca.

Foto: Ziarul Romanesc

Cum v-ati pregatit voi pentru turul doi al alegerilor si cum au decurs lucrurile in ziua votului?

Pe retelele de socializare citeam cum oamenii vor sa vina la putinele sectii deschise pregatiti inca de cu seara, cu termos de cafea si mancare. Multi au plecat la coada inca de sambata, 15 noiembrie, de la ora 11. M-am bucurat sa vad ca uniti suntem puternici.

Si noi hotaraseram sa facem ceva util. Inca de sambata, am organizat un workshop la Newman Catholic College, unde au venit aproape 30 de voluntari, oameni din comunitate. Aveam mai multe obiective: sa inmanam declaratii pe proprie raspundere si pixuri; sa formam cozi separate pentru mame si copii, batrani sau persoane cu dizabilitati; sa strangem gunoaiele; sa servim ceai si cafea si sa aplanam eventualele conflicte.

Raspunsul comunitatii a fost fenomenal. Multi oameni ni s-au alaturat si citeam in ochii lor fie supararea (erau maniosi pentru modul in care am fost tratati), fie bucuria apartenentei la o actiune colectiva, fie dorul de casa. In strainatate, conteaza mult sa iti apreciezi semenul si o legatura cu un roman face cateodata minuni. De aceea, am extins cercul de prieteni MY Romania Group si ne bucuram acum de prezenta unor oameni minunati, cu aceleasi valori civice ca si noi.

Extraordinar a fost faptul ca trainingul a fost facut public in Ziarul Romanesc, asa ca au aflat si oamenii de business. De aceea, sambata, in timp ce explicam ce se cere la aceasta actiune a comunitatii, au venit firme cu tot felul de bunuri sa ne ajute. M-a impresionat pana la lacrimi...

Am primit in acea dimineata 260 sticle de apa, 5 baxuri de eugenii, 19.000 de declaratii, 6.000 de pixuri, 200 saci gunoi, manusi, 4 baxuri de cafea, zahar, lingurite de plastic, ceai. Admiram cum lumea era solidara ideii si am accentuat de nenumarate ori ca nu este o activitate politica, noi nu vom influenta votul. Suntem acolo doar sa facem procesul de vot mai usor.

Foto: Ziarul Romanesc

Ne-am impartit in 3 echipe, fiecare avand un coordonator. In dimineata votului, la ora 5-6, deja eram stransi. Cand am ajuns la Brent Civic Centre, mare mi-a fost mirarea sa gasesc in fata usii donatii de la oamenii care au depozite de mancare sau magazine. Sucuri, servetele, apa, pufuleti si alte minuni, stateau impachetate intr-un colt. Era si un biletel langa ele "Pentru romanii cu inima mare ce fac ceva pentru tara!".

M-a impresionat profund, pana la lacrimi, sa vad cum romanii sunt solidari unei cauze. Cum se spune, uniti mutam muntii. M-a rascolit acest gest si am pus si mai mult suflet. Voluntarii au venit pregatiti cu manusi si fulare, pentru ca stiam ce ne asteapta. Deja lumea venea si s-a format o coada uriasa. Ne-am organizat si am dat drumul la treaba.

Ce te-a impresionat cel mai tare?

Tot procesul de voluntariat m-a miscat mult. Am pornit la treaba cu 43 de oameni si am ajuns la o echipa de peste 60 de oameni. Mi-a placut sa vad ca oameni care stateau la rand ieseau si ni se alaturau, fiind constienti ca nu au sanse sa voteze dar ii pot ajuta pe altii sa o faca.

Sau am avut cazuri de romani care au ramas cu noi sa ne ajute dupa ce au votat. Orice mic gest a fost apreciat si a fost de ajutor.

Pana si ridicarea unei hartii de jos a contat.

Dar ce m-a impresionat poate cel mai mult (pe langa faptul ca am avut pana si restaurante romanesti care au venit cu sandwichuri pentru voluntari sau magazine ce ne-au adus absolut tot ce aveam nevoie) a fost un alt lucru interesant: declaratiile pe propria raspundere. Am avut 19.000 pregatite. Voluntarii ce treceau printre oameni ca sa le imparta, impreuna cu pixuri, in loc sa dea declaratii, culegeau declaratii! De ce? Pentru ca aproape fiecare roman venise cu ele pregatite de acasa, completate dar nu semnate si pe langa aceasta, mai scosesera la imprimanta alte sute de formulare, si pentru altii ce poate aveau nevoie...

Nu este asta o lectie de solidaritate? Pe mine m-a impresiont fantastic acest lucru si am ramas efectiv surprinsa sa vad cum romanii dau dovada de ceea ce stiam eu ca se ascunde in sufletele noastre: credinta intr-un neam unit.

Ati avut si probleme?

Au fost si de data aceasta incidente, si nu a fost usor. Am avut 3 cazuri de spasmofilie, cadere de calciu si epilepsie. Unui om in varsta i s-a facut rau si a acuzat dureri in piept. Din cauza nemultumirii, oamenii au inceput sa arunce cu obiecte dure in usa sectiei si o fata a fost lovita. 4 copii s-au pierdut de parintii lor. O familie s-a prezentat cu un certificat de deces si a rugat sa le acordam intaietate intrucat aveau inmormantarea unui unchi la ora 3pm. Multe obiecte pierdute si mai multe acte de violenta. Mai mult gunoi si lumea mai agresiva.

Foto: Ziarul Romanesc

Cum a votat diaspora: Iohannis, invingator detasat. Ponta a castigat doar in patru sectii

Ce crezi despre scorul obtinut in diaspora de cei doi candidati la presedintie si despre mobilizarea incredibila la urne a romanilor din tara, care a dat peste cap toate calculele politice anterioare?

Scorul in diaspora a fost o dovada a unitatii oamenilor, a fost un ecou a dezamagirii, care a adus oamenii impreuna spre o actiune unica, in care spiritul civic a vorbit de la sine.

Ministerul de Externe a facut o greseala colosala. Prin refuzul de a deschide mai multe sectii ne-a umilit, ne-a injosit si ne-a dovedit ca nu reprezentam prea mult pentru ei.

Am auzit pana si ideea cum ca daca am ales sa plecam din Romania, nu mai suntem romani, asa ca nu mai trebuie sa votam. Efectiv innebuneam cand auzeam ca suntem tratati asa. Oare chiar nu se intelege deloc ce insemna democratia?

Mult m-am mai bucurat sa vad cum tara ne-a fost alaturi prin iesirile in strada si solidaritatea de care romanii de acasa au dat dovada. Au iesit in frig sa le arate minunatilor de la guvernare ca si noi suntem romani, au iesit in strada sa ne transmita noua un mesaj: "Suntem cu voi, sunteti fratii nostri plecati acolo, va ajutam sa fiti inca romani! Votati, votati, votati!"

Iar raspunsul nostru a fost simplu: poate de trei ori mai multi romani au venit in putinele sectii din strainatate tocmai ca sa arate tarii ca suntem uniti si impreuna suntem mai puternici.

A fost o lectie de democratie si mai ales un exercitiu civic, motiv pentru care am pregatit si diplome.

Diferenta covarsitoare este lesne de inteles. A fost un vot impotriva celor ce ne-au desconsiderat. Intr-un final, au platit. Stii cum se zice: "Nu te juca cu focul ca te arzi".

Oare daca MY Romania Group reusea sa deschida alte sectii, mai veneau atat de multi oameni? Se mai materializa invrajbirea in procente? Oare asa a fost sa fie, sa influentam politic la nivel decizional? Noi am fost simpli voluntari, am dat un ceai cald, dar se pare ca "buturuga mica rastoarna carul mare". Ii las pe cei de la guvernare sa priceapa ce vreau sa zic. Se aude? Sa nu va mai jucati cu noi! Suntem multi si puternici. Data viitoare sa ne ascultati.

Foto: Facebook / Iris Radulian

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#rezultate vot romani Marea Britanie, #rezultate Alegeri Prezidentiale 2014, #Iris Radulian vot Londra prezidentiale, #alegeri prezidentiale vot diaspora , #Alegeri Prezidentiale 2014