Scandalul ofiterului - Presedintele urmareste mai multe, inclusiv revenirea dupa finalul mandatului Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 12:31
17564 citiri
Scandalul ofiterului - Presedintele urmareste mai multe, inclusiv revenirea dupa finalul mandatului Interviu

Nu asistam la o criza a serviciilor sau la o criza a SIE, ci la o criza de imagine si o criza a relatiei dintre presedinte si un serviciu de informatii, afirma fostul consilier prezidential Valeriu Turcan, in opinia caruia Traian Basescu sigur urmareste mai multe lucruri.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Valeriu Turcan apreciaza ca presedintele vrea in primul rand sa-i lege de picior lui Victor Ponta o greutate suficient de mare cat sa-l impiedice pe acesta sa mai fie considerat vreodata un om onest si sa construiasca relatii de incredere, mai ales in ceea ce-i priveste pe liderii din strainatate.

Un alt obiectiv poate fi insa revenirea in prim plan a omului politic Traian Basescu pentru jocul politic de pe dreapta, care va incepe in prima zi de dupa alegerile prezidentiale.

In opinia lui Valeriu Turcan, problema relatiei dintre servicii si politic e serioasa si trebuie sa existe o strategie pentru revenirea din criza, pentru ca serviciile sa iasa cat mai repede din zona suspiciunii: "obsesia cu acoperitii pluteste de multa vreme si, surpriza, unele informatii vehiculate ca barfe se si adeveresc. Poate e si un efect al reformei serviciilor - multi oameni care stiau lucruri au parasit structurile in 10 ani. Nu mai stiu totul, ca informatia e ceva perisabil, dar mai stiu cate ceva".

Care este resortul declansarii acestei crize a acoperitilor de catre Traian Basescu?

Este o criza de imagine si o criza a relatiei dintre presedinte si un serviciu de informatii. Nu este o criza a serviciilor sau o criza a SIE, un serviciu care in mod cert lucreaza ca si pana acum. Un serviciu foarte performant si nimeni nu-i cunoaste mai bine performantele ca presedintele Romaniei.

Probabil ca, in timp, au fost mai multe lucruri care s-au adunat, asa cred ca se explica decizia scoaterii problemei in dezbaterea publica, la fel cred ca se explica si tonul apasat folosit.

Presedintele sigur urmareste mai multe lucruri, dar cel mai evident este ca vrea sa-i lege de picior lui Victor Ponta o greutate suficient de mare cat sa-l impiedice pe acesta sa mai fie considerat vreodata un om onest, fie ca va ajunge presedinte sau nu. Cu un asemenea scandal in care este implicat, ii va fi foarte greu sa construiasca relatii de incredere aici, dar mai ales in relatia cu lideri din strainatate.

De asemenea, vizibilitatea ridicata a unui asemenea atac acopera actiunile celorlalti candidati. De aceea, cred ca un efect este si revenirea in prim plan a omului politic Traian Basescu pentru jocul politic de pe dreapta, care va incepe in prima zi de dupa alegerile prezidentiale, joc din care a fost exclus de partidele mari de dreapta, PNL si PDL.

Spuneati de o criza intre presedinte si SIE. De ce a asteptat, totusi, presedintele un an de zile de la momentul in care i s-ar fi refuzat abuziv niste informatii si dezvaluirea acestei probleme?

Nu as putea sa va dau un raspuns clar, pentru ca intre un presedinte si servicii exista o anumita intimitate. Nimeni altcineva nu are acces acolo. Toti ceilalti care isi dau cu parerea nu o pot face decat ca observatori, mai mult sau mai putin informati, de buna credinta sau nu.

De ce nu a cerut macar revocarea imediata a dlui Melescanu din fruntea SIE?

Ar fi fost probabil un scandal si mai mare. Plus ca Parlamentul putea sa refuze. Ar fi fost interesant de vazut ce majoritate l-ar fi sprijinit pe dl Melescanu.

Tinta a fost cu adevarat Victor Ponta, in conditiile in care atacul a parut centrat mai mult pe Teodor Melescanu?

Cred ca Victor Ponta este tinta, dar in orice tinta se pot recunoaste si altii. Atacul a fost personalizat, axat pe dl. Melescanu si ca o modalitate de a evita focalizarea asupra serviciului pe de-a intregul lui. Referirile la dl Melescanu sugereaza o responsabilitate individuala, dar mi-e greu sa cred ca dl. Melescanu a actionat fara a se coordona la milimetru cu restul serviciului. Orice serviciu de spionaj trebuie sa apere fara nuante principiul secretului. Fostii directori sunt ideali ca tapi ispasitori.

Poate exista o continuare a acestui scandal? Alte deconspirari?

Nimic nu poate fi exclus, s-au stabilit deja niste precedente de catre personalitati publice. S-a intamplat si in alte tari. E trendy, a intrat in folclor, te confrunti cu societatea in care se manifesta tot felul de tendinte. Sa nu fiti surprinsi daca maine n-o sa vrea si Piturca sa se deconspire. Glumesc, desigur.

Arata aceasta criza ca avem o problema reala in zona relatiei dintre servicii si politic?

Cand presedintele Romaniei se refera public si in mod repetat la asemenea chestiuni, nu mai e niciun dubiu ca problema e serioasa. Nu exista om mai pus la curent cu ce se intampla in servicii ca presedintele tarii. Mai ales ca a lucrat direct cu serviciile 10 ani, o perioada lunga. Si fara sa fie aceasta criza, toata lumea vorbea pe culoarele puterii despre influenta mare a serviciilor.

Unii ar spune ca e o chestiune doar de perceptie publica, dar perceptia este realitatea.

Dar daca tot a inceput, dezbaterea merita sa continue pana se ajunge la niste rezultate din care democratia sa iasa intarita. Pericolul major deriva din suprapunerea dezbaterii pe campania electorala. Dar ideea ca ar fi bine sa se ingroape totul sau ca asa-zisul control parlamentar poate functiona la fel cum functioneaza acum, de fatada, nu este decat o garantie ca scandalul va continua.

Trebuie o strategie pentru revenirea din criza si cred ca toate fortele politice vor fi deschise sa ajute serviciile sa iasa cat mai repede din zona suspiciunii.

Care pot fi efectele pe securitate nationala?

Nu stiu daca sunt efecte majore sau nu, dar dezbaterile de televiziune despre servicii purtate de-a lungul a saptamani sigur nu fac bine.

Care pot fi efectele electorale pentru fiecare dintre principalii candidati, Ponta, Iohannis, Udrea, Macovei, Melescanu?

Un risc major pentru Ponta, dar inca necuantificat, si o oportunitate pentru Iohannis, Udrea si Macovei. Fiecare are o minge la fileu, depinde de decizia fiecaruia de a juca aceasta minge. Pentru dl. Melescanu e o sansa de a fi mai vizibil. Pentru domnia sa, campania era un context pentru o revenire in politica si atat, sansele la presedintie nu sunt afectate, pentru ca ele oricum nu existau.

Presedintele spunea ca in lumina cazului SIE ar trebui analizat daca in fruntea serviciilor mai trebuie numiti politicieni. Ar fi necesara o schimbare din acest punct de vedere si de ce?

Orice masura pentru protejarea serviciilor ar fi utila, inclusiv renuntarea la directori politicieni. Depinde foarte mult de conceptia viitorului presedinte. Ar trebui ca si viitorul presedinte si serviciile deopotriva sa prefere aceasta varianta. Ar trebui si un control parlamentar real. Din fiecare moment inconfortabil pentru servicii, dar petrecut in cadrul politic constitutional, in Parlament, serviciile vor iesi intarite.

Faci dezbaterea, faci schimbari in legislatie si in cateva luni ai sansa sa inchizi problema definitiv. Orice altceva inseamna sa te lasi purtat de dezbateri la televizor sau de discutii duse pe soptite pe culoarele puterii.

Repet: obsesia cu acoperitii pluteste de multa vreme si, surpriza, unele informatii vehiculate ca barfe se si adeveresc. Poate e si un efect al reformei serviciilor - multi oameni care stiau lucruri au parasit structurile in 10 ani. Nu mai stiu totul, ca informatia e ceva perisabil, dar mai stiu cate ceva.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu Ponta ofiter acoperit, #Basescu servicii secrete , #ofiter acoperit