Secretele murdare ale prezidentiabililor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 22:27
5338 citiri
Secretele murdare ale prezidentiabililor (Opinii)

Le vom afla chiar din gura lor, in incercarea disperata a fiecaruia de a soca electoratul si de a-l cuceri definiv. Pana la vot. Apoi, Dumnezeu cu mila.

Cum nu intereseaza pe nimeni ce se va intampla dupa alegeri, mai putin poate pe cei care isi pariaza banii pe un candidat sau altul - daca nu au suficienti sa parieze pe toti sume egale, temele de campanie pe care prezidentiabilii nostri le testeaza astazi in piata sunt, in opinia mea, rupte total de realitate. Asa cum sunt si ei. Si strategii lor, straini sau de prin tara.

Pana la deconspirarile cu care candidatii ne vor delecta pe ultima suta de metri inainte de alegeri, in campania din primul tur si mai cu seama in turul doi, avem parte de cateva reglari si calibrari necesare pentru sondarea interesului si atentiei electoratului.

Una dintre cele mai nocive teme care a fost aruncata in piata a fost religia. Primul care nu a rezistat tentatiei a fost chiar premierul Victor Ponta care a gasit de cuviinta sa se laude ca este ortodox, spre deosebire de contracandidatul sau Iohannis, crestin si el, dar de confesiune luteran.

A venit apoi Monica Macovei, fosta procuroare inainte de '89, care a ridicat miza la cote maxime - "religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa", a spus fostul ministru al Justitiei, intr-o incercare de a-si umaniza profilul poate mult prea dur dupa atata lupta cu coruptia si marii mafioti ai natiunii.

Evident, ar fi mult mai sanatos si educativ pentru copii ca in scoli sa invete istoria religiilor, in locul orelor de religie (optionale deocamdata) unde un teolog suparat pe viata afuriseste tot ce iese din canoanele Sfintei Scripturi.

Problema predarii religiei versus istoria religiilor in scoli, obligativitatea sau modul optional al orelor, daca parintii ar trebui sau nu sa aiba ultimul cuvant in alegerea cursului sunt teme serioase, iar o dezbatere este necesara si oricand binevenita. Chiar si in astfel de momente de campanie, daca subiectul are sanse sa intre in agenda tuturor candidatilor si astfel sa-l angajeze si dupa alegeri pe cel care va castiga.

Din pacate, tema religiei a fost folosita pana acum de candidati doar pentru a provoca, a discredita sau, in cazul Monicai Macovei, pentru a-si cosmetiza imaginea prea dura si tehnica de fost procuror si ministru al Justitiei. Dar pe langa religie si etnie, avem deja o duzina de alte teme false, a caror futilitate atrage totusi intreaga atentie a presei si a societatii in precampania alegerilor.

Si aici tot Victor Ponta a dat tonul cand a vorbit la Alba Iulia despre Marea Unire si posibilitatea reeditarii ei la o suta de ani, in 2018, cu Republica Moldova. Problema lui Ponta e ca anul trecut in noiembrie, cand Traian Basescu reincalzea subiectul, el il critica si il arunca in derizoriu.

Norocul lui Ponta a fost ca angajamentul pe care si l-a luat la Alba Iulia in privinta unirii cu Republica Moldova a fost taxat de Moscova, care l-a numit prin vocea ministrului de Externe "iresponsabil si inacceptabil".

Asa a impuscat Victor Ponta doi iepuri printr-o singura declaratie, aprinzand imaginatia veteranilor de razboi si a celor care viseaza la revenirea Moldovei "acasa" si provocand Rusia, a carei critica il credibilizeaza si-l pozitioneaza pe Ponta numai bine in ochii celor care sunt plini de sentimente antirusesti. Din acest punct, mai e doar un pas pana cand si conflictul din Ucraina va deveni subiect de campanie, la fel ca problema maghiarilor si orice va putea rascoli cele mai puternice sentimente si resentimente.

Nimic despre reformarea clasei politice, despre masurile economice sau proiectul de tara si viziunea de viitor pe care orice prezidentiabil ar trebui sa le aiba cand vorbeste despre Romania urmatorilor cinci ani. Surpriza ar putea sa fie ca de aceasta data lumea sa fie satula de spectacolul interminabil al temelor de scandal, iar votul sa si-l dea celui sau celor care macar dau iluzia ca ar avea si altfel de preocupari.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#campanie alegeri prezidentiale 2014, #religie scoli, #unire Romania Moldova , #Alegeri Prezidentiale 2014