Ziare.com

Sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale? - Sondaj Ziare.com

de Florin Necula
Duminica, 29 Iunie 2014, ora 08:35

   

Sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale? - Sondaj Ziare.com
Guvernul Victor Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta, joi, prin care un cetatean cu drept de vot poate vota la orice sectie la alegerile prezidentiale si nu va mai fi nevoit sa se prezinte la o sectie speciala, daca nu se afla in localitatea de domiciliu.

Modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei se vrea cu putin mai mult de patru luni inainte de alegerile prezidentiale, ceea ce contravine recomandarilor Comisiei de la Venetia, care arata ca legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu cel putin 12 luni inainte de alegeri.

De ce s-a modificat prin OUG legea pentru alegerea presedintelui? - Interviu

Ce inseamna modificarea legii pentru alegerile prezidentiale

Prin aceasta OUG se prevede desfiintarea sectiilor de votare speciale, astfel incat dreptul de vot sa poata fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua scrutinului se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu. Acestia trebuie insa sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

De asemenea, alte modificari aduse sunt: posibilitatea furnizarii de catre birourile electorale ale sectiilor de votare a prezentei la vot, depunerea la mai multe sectii de votare din apropierea penitenciarelor, respectiv a spitalelor, a cererilor de votare prin intermediul urnei speciale, marirea de la 45 de zile la 60 de zile inainte de primul tur a termenului de stabilire a datei alegerilor, precum si marirea de la 30 de zile la 45 de zile a termenului pentru depunerea candidaturilor.

Guvernul schimba legea pentru prezidentiale. De ce nu se poate aplica la alegerile din toamna

In nota de fundamentare a Guvernului se arata ca "din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus".

De asemenea, Autoritatea Electorala Permanenta a transmis ca OUG "urmareste sa asigure un plus de transparenta a procesului electoral".

Ce prevede actuala lege pentru alegerea presedintelui Romaniei

In Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata 2011, la Capitolul II - Organizarea si desfasurarea alegerilor, Sectiunea 7 - Votarea, Art. 44, alin. (4) se arata ca "Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu voteaza numai la sectiile de votare speciale constituite potrivit art. 10 lit. d), dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin".

In ce priveste Art. 10, lit. d), aici se arata ca "in orase, municipii si comune se vor organiza sectii de votare speciale, de regula in gari, autogari si aerogari; se vor organiza sectii de votare speciale si in campusurile universitare; in aceste sectii isi exercita dreptul de vot alegatorii prevazuti la art. 44 alin. (4) ".

Cum a fost la ultimele alegeri - europarlamentarele din 25 mai

Alegerile europarlamentare din luna mai s-au desfasurat pe baza Legii nr. 33 din 16 ianuarie 2007, republicata, care nu prevede sectii speciale de votare pentru cei care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor.

La Capitolul I, Art. 13, alin. (1) se arata ca "Alegatorii resortisanti care in ziua de referinta se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, fiind inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in listele electorale suplimentare", astfel ca nu s-au organizat sectii de votare speciale. Votarea s-a desfasurat similar si cu ocazia euroalegerilor din anul 2009.

In schimb, la alegerile europarlamentare s-a uzat de urna speciala, folosita doar la sectiile din tara, unde au putut vota alegatorii din penitenciare carora nu li s-a interzis acest drept, precum si persoanele netransportabile din motive de boala.

Cum a fost la alegerile prezidentiale din anul 2009

La precedentele alegeri pentru Presedintia Romaniei, au fost infiintate peste 18.000 de sectii de votare permanente si 3.359 de sectii de votare speciale - dintre care 71 in spitale si 294 in strainatate. In Bucuresti au fost 34 de sectii de votare speciale. Atunci, exit-poll-urile turului al doilea, de la ora 19.00, care nu cuprindeau si estimarile sectiilor de votare din strainatate, aratau ca Mircea Geoana este castigatorul alegerilor.

In primul tur al prezidentialelor din 2009 au votat la sectiile de vot speciale 479.196 de persoane, adica 4,88 la suta din numarul total al alegatorilor care si-au exprimat optiunile. Doua saptamani mai tarziu, in Bucuresti, numarul redus al acestor sectii speciale a dus la aglomeratie, mii de persoane asteptand la coada pentru a putea vota.

Peste 2.100 de persoane stau la coada in sectiile speciale din Bucuresti

Tot mai multe sectii speciale se inchid pentru ca au ramas fara buletine de vot

Ce spune Guvernul

Guvernul a transmis ca decizia de eliminare a sectiilor de vot speciale a fost luata pentru ca acestea "genereaza atat dificultati logistice, cat si suspiciuni la exercitarea unor practici de tipul 'turism electoral'". La randul sau, prim-ministrul Victor Ponta a spus ca modificarile reprezinta "propuneri ale Autoritatii Electorale Permanente, propuneri de buna organizare".

De asemenea, Guvernul a explicat ca sectiile de vot speciale au fost elimitate si din cauza greutatilor privind estimarea corecta a numarului de buletine de vot ce ar trebui repartizate fiecareia dintre aceste sectii, ca urmare a faptului ca nu se poate estima nici numarul de persoane ce urmeaza sa se prezinte la alegeri.

PMP, probleme la prezidentiale: Cum a modificat Guvernul legea alegerilor

C. Diaconescu a sesizat Comisia de la Venetia. Predoiu: Ponta vrea sa fure prezidentialele

La sfarsitul anului 2011, insa, senatorul PSD Titus Corlatean, aflat atunci in opozitie, a sesizat Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in legatura cu o propunere de modificare a legislatiei electorale din Romania incercata de puterea de atunci cu mai putin de sase luni inainte de alegerile locale.

In plus, CCR a motivat decizia declararii neconstitutionale a unei legi de introducere a votului uninominal de catre USL, in anul 2012, cu cateva luni inainte de alegerile parlamentare, prin faptul ca legea "incalca principiul securitatii juridice, intrucat modifica legislatia electorala in anul in care au loc alegeri, iar aceasta modificare are consecinte negative asupra bunei desfasurari a procesului electoral si a exercitarii dreptului la vot".

In aceste conditii, Ziare.com va invita la vot si va intreaba daca sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale, la alegerile prezidentiale, prin intermediul unei ordonante de urgenta a Guvernului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2912 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un fel de a invita cetățeanul să voteze la toate secțiile din țară

și străinătate. Cu asemenea vot multiplu Dragnea se va milostivi lăsand morții in pace.

 

NU

Metoda corecta este relativ simpla si este aplicata in multe tari civilizate: toti cei care stiu ca in ziua scrutinului nu vor fi in localitatea de domiciliu (acolo unde se regasesc pe listele electorale) se inscriu la anumite sectii de votare din localitatile unde calatoresc, cu cel putin o zi inainte de ziua votului, inscriere care se poate face si prin posta, fax sau, mai modern, prin mail, trimitand copia dupa cartea de identitate (sau pasaport pentru cei aflati in strainatate). In zoua votului, acestia trebuie sa se prezinte la acea sectie de votare si sa fie identificati pe baza copiei actului de identitate.
Daca un cetatean nu poate sa fie la domiciliu si nu poate sa se inscrie la o sectie de votare dintr-un alt oras, NU VOTEAZA.

 

se poate

daca pina acum se bagau vreo 5-6 persoane care au votat multiplu pe vreo 5 ani la puscarie si se publica peste tot ca nu e de joaca sa votezi dublu si triplu si intelegea si Veta din deal si Vasilica din Vale atunci poate vota fiecare unde vrea ...conform "frica pazeste viia "

Dacă omul vrea să voteze pe secția de votare?

Să voteze cu Iorga, firește!

Bercea Prezidel pt că ezistă precedente 2004,2009

Fără voturi diasporă...să voteze acolo unde latră,muncește(dacă muncește),traficheză orice sau fură...suntem sătui de diaspora falsă,care abia ezistă...votul ultrafraudulos de la Paris & popa Baconschi e de ajuns ca să nu mai eziste secții de votare aiurea,ci numai in locul unde domiciliază votantul...iar frauda să fie pedepsită imediat și in mod ezemplar :7-15 ani de berceală...

Chestia cu votul multiplu este pentru fraieri!

Daca se doreste un control al votului multiplu, pui o regula ca la sectiile de votare speciale sa voteze cei care sunt la 60 km departare de domiciliu, sau 100. De asemenea nu organizezi sectii de votare in gari, ca mai coboara omul isi ia un suc si pune si o stampila, iar apoi satisfacut ca a votat omul care ne trebuie, cel a carei grija va fi sa se gandeasca si la amaratii de rand, se urca in tren si pleaca mai departe. S-a dus vremea in care se urca romanul in tren si vota in fiecare gara.
Acum de abia il scoti la vot la sectia care este arondat.
Unii vor sa-i amendeze pe cei care nu participa la vot, iar altii cred ca daca nu le iese favoritul este din cauza votului multiplu.

Ordonata de urgenta

Trebuie desfiintata prin constitutie!
In actuala situatie, avocatul poporului trebuie sa o atace la CCR! Eu nu cred ca o va face.
De aceea este raspunderea partidelor politice din opozitie, ca sa o faca!
Iar daca opozitie nu este, este raspunderea presedintelui Romaniei in functie, ca sa o faca!
Acualul guvern si parlament, sunt cele mai penale din toata istoria politica a statului roman!

@xilopolous

Chestia cu votul multiplu este pentru fraieri!
E doar pentru tine !

Prin Ordonanta de Urgenta se prevede desfiintarea sectiilor de votare speciale, astfel incat dreptul de vot sa poata fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu. Acestia trebuia insa sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Nu sint de acord decit cu aprobarea marii adunaturi nationale.

Hihihihi! Dificultati logistice spun astia?Logic..

Unde sa parchezi atatea autocare la sectiile de vot speciale. Asa, se mai imprastie si ei un pic. Plus ca daca esti din Bucuresti poti vota in aceeasi zi in orice localitate pe raza de 50 km, in oricar dintre sectii.
Si invers, daca stai pe langa Bucuresti, cu un singur autocar de oameni alesi pe spranceana, poti vizita TOATE sectiie de votare din Bucuresti deci... nici nu mai e nevoie sa mergem la vot.
Voteaza astia pentru toata tara pe doua bax-uri de bere.
Asta va ridica prezenta la vot la recorduri de 1999% si, total intamplator, voturile astea vor fi TOATE pentru Ponta.
O sa ni se spuna ca au votat si bulgarii si francezii si chinezii.
Cunosc atatea persoane care au fost plimbate cu autocarele in ziua votului incat perspectiva asta ma sperie grozav.
In acelasi timp, Safari pe-aici imi spune mie ca daca sunt la Paris sau la Bruxelles, sau la Beijing in ziua aia, nu am voie sa votez ca nu mananc ahat cu el in tara.
Unde am mai auzit eu asta? A... atunci era cu salamu' cu soia si "noi muncim nu gandim" ?!

Nu va precipitati

Pentru ca precipitarea trage la fund si confirma regula aia
cu "Hotul striga intotdeauna-Hotii!"Ramane de stabilit cine-i hotul.De aceea propun sa se faca o Ana si Liza cat se poate de serioasa a existentei noastre in spatiul mioritic al UE sau in alte spatii temporale.Si in fond, daca USL-ul,pardon, domnul Ponta,doreste sa modifice legea,sa o modifice domle dar sa nu schimbe nimic pana nu
ne spune si noua cati mioritici au drept de vot,nu de alta dar daca tot suntem la strunga macar sa avem si noi
parte de privelisti mai frumoase.Cand spun,privelisti mai frumoase,ma refer la schimbarea schimbarilor,respectiv a
domnului Ponta,ca ne-am cam saturat de iarba asta parjoilta de atatea ordonante de urgenta,ca sa nu mai vorbesc de smenarii astia care ies la suprafata dupa orice bura de ploaie.

 

Votul multiplu are radacini adanci.

Prima data romanul s-a folosit de transhumanta ca sa voteze. Si vota el... votau si mioarele lui.

PSD se bizuie pe cca 1,7 - 2 milioane votanti siguri

restul fiind turism electoral cu autocarele - si nu s-a gasit nici un partid care sa puna oameni cu camerele de filmat pe ei ... - plus furturile din sectiile de votare , sau prin softul lui Tariceanu = Ghita .

Daca desfiinteaza in diaspora === > iese sigur Ponta .
Daca desfiinteaza inRomania ===> permit turismul electoral .

Unde or fi specialistii aia in alegeri , ONG urile care sa zica ce si cum !??

 

Gresit

In primul rand, mult mai multi oameni in Romania au nevoie de politici de stanga. Nu discutam cauzele, evident ca sunt cauze profunde si obiective, daca doriti le putem discuta si pe acestea.
In ceea ce priveste Romania, la nivelul populatiei ei si a sectiilor de votare care se infiinteaza pe teritoriul tarii, s-a demostrat tehnic si statistic ca numarul voturilor dublate nu poate depasi cifra de 150 de mii. Nici din punct de vedere tehnic nu se poate depasi aceasta limita, decat daca s-ar modifica grosolan cifrele in calculatoarele care centralizeaza datele, ceea ce este imposibil, oricine si oricand poate verifica datele cu procesele verbale ale sectiilor de votare. Ori nume si CNP-uri dublate pe liste si in procesele verbale nu pot apare decat limitat.
La cercetarile facute de politie si procuratura in judetele din sudul tarii cu ocazia referendum-ului din 2012 s-au descoperit in jur de 4000 de voturi dubioase sau duble. Sa presupunem ca toate au fost intr-un sigur judet, dar au fost in mai multe judete. 4000 x 40 judete = 160 de mii, deci calculul statistic este confirmat.

Eu cred,

ca alegerile prezidentiale vor fi fraudate anul acesta! Toata lumea va merge la vot, unii vor face turism electoral cu tramvaiele, bicicletele, trotinetele, altii pe jos cu bocceluta in spate, pentru ca sa ii vor taie toti candidatii de pe lista, intrucat nici unul nu merita sa fie ales, apoi il vor inscrie cu pixul pe lista de votare, ca sa-l voteze, pe Marinaru'! Doar asta este vointa poporului sa obtina Baselu al III-lea mandat.
Si nu uitati suntem "urmasii lui Traian"!

@xilopolous

Mai rar logica, ca a ta, era sa spun marar....scuze...
Sectiile astea de votare intruchipeaza meandrele concretului national.

@xilopolous

Dupa cum spui tu... participare la vot va fi de 130%, deci este posibil sa ti se implineasca profetia.

Stimate Doamne si stimati Domni

Aveti toate sansele sa deveniti penibili cu modul in care dati drumul la opinii.Schimbati-va punctul de vedere sau ceasurile.

 

Tu, stimate domn, esti penibil si fara sa postezi aici

Guvernul Victor Ponta a adoptat o Ordonanta de Urgenta, joi, prin care un cetatean cu drept de vot poate vota la orice sectie la alegerile prezidentiale si nu va mai fi nevoit sa se prezinte la o sectie speciala, daca nu se afla in localitatea de domiciliu.
O aberatie.

Isteata mai e ideea lui Ponta! Fiecare sectie de votare va avea in

acest fel posibilitatea sa "aranjeze" voturile si scapa Dragnea de noi cercetari penale, ca doar procurorii nu pot verifica absolut toate listele suplimentare si pe cele normale de la toate sectiile de votare din tara!
Chiar ca nu mai are nici unsens sa ma duc sa votez!

 

"Chiar ca nu mai are nici unsens sa ma duc sa votez!"

Exact asta vor.
Votantii onesti si avizati sa stea acasa iar la vot sa vina autobuzele, fantomele si raposatii, activul de partid, aia convocati cu tabelul, micul, berea si galeata si toti cei care habar n-au pe ce lume traiesc si pentru 50 de lei ar vota si de 10 ori.
Cred ca e clar cine va castiga in modul acesta. Faceti o greseala, indiferent de ce piedici vor pune si oricat va parea de inutil, mergeti la vot.

Gandeam si eu ca tine dyana, si am spus asta aici

dar usor usor incep sa ma satur.
Pana la urma cred ca ar trebui sa le lasam tara astora si sa plecam toti in tari NORMALE.
Pe cine ajuta sa stam in tara la mana astora si sa aplaudam ca ne fura, ca ne jumulesc cu taxele si isi bat joc de noi pe banii nostri?

 

 

De ce

numai aceste secții de votare și nu intreg votul?! Să se numească intre ei, in funcțiile in care doresc, fără votul cetățenilor. Și așa votăm degeaba, și așa votul romanilor, indiferent in ce problemă, nu este respectat. La ce atata cheltuială, stres pe organizatori?! In felul acesta și ei scapă de a mai face promisiuni aiurea și cetățenii de ași face fel de fel de iluzii.

 

Da, sunt de acord, dar nu oricum.

Sondajul cu "Da", "Nu" si "Nu stiu" da rezultate false:
Eu as vrea sa votez: DA, sunt de acord cu desfiintarea sectiilor de votare mobile, NU sunt de acord cu aceasta lege (sau ordonanta de urgenta - ce-o fi).

Aceasta lege mi se pare la fel de permisiva pentru votul multiplu ca si inainte, poate chiar mai permisiva. Adica nu-i posibil sa votezi pe baza unei simple declaratii pe proprie raspundere ca vrei sa votezi. Inteleg ca asa se vrea: dai o declaratie ca vrei sa votezi si problema este rezolvata.

Solutia la votul multiplu mi se pare ca vine de la informatica. Toate sectiile de votare pot fi conectate prin internet la un server central, securizat, care valideaza unicitatea votului si impiedica votari multiple.

Cat despre votul multiplu intentionat, aici apar mai multe probleme: organizatorii votului multiplu nu sunt pedepsiti in mod exemplar. Nu se specifica in lege nimic. Cei care voteaza multiplu pot sa o faca din mai multe motive personale, deci pedeapsa impotriva votantilor multipli as zice sa fie de exemplu prin munca in folosul comunitatii.

 

Da!...Asa ar fi normal, intr-o tara normala!....

Avind in vedere ca Ciuma Rosie nu vrea binele poporului ci urmareste doar interesele ei si ale acolitilor...este o noua manevra de furt....legal! Ar trebui ca nr. national sa fie inregistrat direct la centru si daca se mai incearca o data...blocaj si alarma! Atunci, DA!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor