Te duci la vot? Exista un "efect DNA" asupra prezentei la urne? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 11:04
6849 citiri
Te duci la vot? Exista un "efect DNA" asupra prezentei la urne? Dezbatere Ziare.com

Mai sunt doar cateva zile dintr-o campanie prezidentiala atipica. Foarte putin animata din punctul de vedere al prestatiei candidatilor, fara confruntari directe, fara teme mari legate de continutul functiei supreme in stat, dar bogata in dezvaluiri soc si marcata de aparitia unor dosare penale si inculpari de foarte mare anvergura.

Ce efect va avea aceasta campanie asupra prezentei la vot de duminica? O va stimula sau, dimpotriva, o va impiedica? Vom avea prezente mai mari sau mai mici decat cele de la precedentele alegeri prezidentiale?

Ziare.com a incercat sa afle raspunsurile la aceste intrebari de la patru sociologi: Ionela Sufaru, Mircea Kivu, Bruno Stefan si Alfred Bulai.

Sociologul Ionela Sufaru de la Novel Research considera ca duminica vom inregistra cea mai scazuta prezenta la vot de dupa Revolutie, pentru ca la un scrutin cu miza prezidentiala, vin in jurul a 45% dintre alegatorii inscrisi in liste, cu o marja de +/-3%, scadere care se va inscrie in trendul descrescator al prezentei de dupa '89, cauzat in principal de migratia internationala a romanilor.

Dar exista si factori indusi, dintre care Ionela Sufaru puncteaza trei:

"

  • 1. dorinta principalelor aliante politice, PSD-PC-UNPR si ACL, de a restrange votul la activul extins de partid pentru a nu avea surprize in privinta rezultatelor la numararea voturilor;
  • 2. Stangacia, slaba capacitate de mobilizare a nehotaratilor de catre toti competitorii electorali. In 2009, turul I, prezenta a fost de 52% pentru ca am avut doi competitori cu mare capacitate de mobilizare atat a electoratului propriu, cat si din randul nehotaratilor/non-votantilor traditionali in alegeri (T. Basescu si C. Antonescu) plus un competitor cu structura de partid puternica (M. Geoana).
  • 3. Lipsa de structuri nationale semnificative de partid in cazul competitorilor clasati acum in sondaje pe locul 3 si mai jos.
  • Campania electorala a competitorilor clasati pe primele locuri in sondaje a tintit, mai mult ca niciodata, doar activul de partid extins, iar aceasta strategie va avea ca rezultat o participare relativ mica la vot. In cazul celorlalti competitori s-au remarcat lipsa de resurse si strategiile haotice, doar-doar vor obtine niste voturi de undeva".

    In opinia Ionelei Sufaru, "ofensiva DNA, in special modul in care a fost mediatizata aceasta, nu va avea niciun impact asupra activului extins al partidelor, tocmai pentru ca tinteste persoane politice din randul acestor partide care au mare capacitate de gestionare si control asupra activului propriu.

    Alegatorii care s-ar indrepta spre ceilalti competitori sau nu ar participa la vot, 'neutronii liberi' sa le spunem, nu vor fi semnificativ activati de ofensiva DNA. Pentru acesti alegatori conteaza mai mult puterea de atractie si conceptul de campanie pe care il aduce candidatul decat contextul care apare la un moment dat. Ei asteapta alt fel de politica, alt tip de politicieni".

    Si sociologul Mircea Kivu se asteapta ca duminica sa inregistram o prezenta la vot mai mica decat in cazul altor alegeri prezidentiale: "Acum 5 ani a fost peste 50%, acum ma astept sa fie sub acest procent pentru ca avem o campanie desfasurata pe cu totul alte teme decat era normal sa se desfasoare. S-a discutat despre DNA, despre ofiteri acoperiti, nu sunt motive care sa determine pe cineva sa voteze un presedinte".

    In opinia lui Mircea Kivu, ceea ce vedem in urma ofensivei DNA este mai degraba un motiv pentru absenteism: "Cand vezi ca toata scena politica e dominata de figuri nefrecventabile, n-ai de ce sa te mai duci sa votezi, mai ales ca nu exista candidatii importanti care sa vina din afara spectrului cunoscut".

    Dimpotriva, sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", se asteapta la o prezenta la vot mare, peste 55% din totalul listelor, si chiar mai mare, in jur de 70% daca ne raportam doar la alegatorii care locuiesc in tara:

    "Daca accesul la vot al celor din strainatate ar fi fost simplificat, prin vot electronic, prin corespondenta, ar veni si ei in numar mare la vot. Alegerile prezidentiale au cea mai mare miza electorala pentru ca oamenii simt ca prezidentialele dicteaza destinul unei tari si presedintele da tonul".

    Bruno Stefan considera ca in ultima luna "a fost mai mult o absenta a unei campanii. Primii doi candidati doar si-au protejat procentele, iar ceilalti au realizat ca nu pot creste. Nu au prea fost sondaje de opinie, nu au prea fost nici sepci, brichete, tricouri, galeti.

    Ofensiva DNA va dinamiza un segment de populatie care voia sa stea acasa, pentru ca arata o mizerie cu mult prea mare. Oameni care priveau politica cu dezgust se vor implica mai mult. Discutam cu cineva care nu a mai votat din 1992 si care acum se va duce la vot tocmai pentru ca a vazut aceste dezvaluiri".

    Dar, atrage atentia Bruno Stefan, prezenta va fi puternic influentata si de vreme: "Vremea a contat la multe alegeri. Daca va fi ca saptamana trecuta, prezenta va fi scazuta. Cand vremea e proasta, partidele mari castiga pentru ca au rezerve sa-si mobilizeze alegatorii. Cine mizeaza pe votul din convingere ia procentele cele mai mici pe vreme rea".

    Sociologul Alfred Bulai considera ca prezenta la vot la aceste alegeri nu va iesi din tiparul obisnuit al prezidentialelor: "Prezenta nu va fi mult tulburata pentru ca ea este asigurata de retelele partidelor mari care mobilizeaza oamenii la vot la nivel local. Mobilizarea nu tine de tematica de campanie, ci de activism si de interesul pentru teme conectate cu politica".

    Alfred Bulai considera ca "ofensiva DNA nu poate avea efecte directe asupra prezentei la vot. Singurul efect direct poate fi asupra unor oameni vulnerabili, de exemplu batrani, si care, vazand aducerea cu autobuzele la Bucuresti, se pot gandi ca mai bine stau acasa. Poate ca asta s-a si dorit. Dar ei sunt putini".

    In privinta dosarelor de la DNA, spune Alfred Bulai, ele au schimbat agenda campaniei, dar nu au influenta directa asupra prezentei la vot pentru ca doar radicalizeaza taberele deja formate. "Electoratul nehotarat e nemultumit in general si respecta cam aceeasi structura, dar multi nu vor sa recunoasca.

    Cei cu adevarat nehotarati nu au o parere buna despre nimeni, iar ceea ce vad le intareste ideea ca nu merita nimeni.

    In 2004, tema anticoruptiei era pertinenta, veneam dupa guvernarea Nastase, considerata una dintre cele mai corupte. Astazi, lucrurile sunt complicate, pentru ca avem si intr-o parte si intr-alta oameni cu imaginea afectata. Nu mai exista cei imaculati si pe cei corupti. De la orice partid exista oameni care au trecut pe la DNA.

    De aceea, tematica coruptiei nu va mai functiona la fel de transant ca in 2004 sau 2009, cand Basescu avea inca o cota mare de credibilitate si spunea ca vrea sa continue lupta anticoruptie si impotriva mogulilor".

    Ziare.com te invita la dezbatere. Care sunt efectele ofensivei fara precedent a DNA din ultima perioada asupra prezentei la vot? Va fi o prezenta masiva dupa o campanie fara dezbateri reale intre candidati sau dimpotriva o si mai mare demobilizare? Te duci la vot? De ce?

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
    Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
    Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
    Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
    Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
    Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
    #alegeri prezidentiale 2014, #prezenta vot alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014