Unionismul vinde sau, mai degraba, voteaza. Cazul Republica Moldova

Autor:
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:32
4396 citiri
Unionismul vinde sau, mai degraba, voteaza. Cazul Republica Moldova
Foto: Facebook

Alegerile desfasurate in aceasta duminica arata foarte clar ca unionismul vinde sau, mai degraba, voteaza.

Alegatorul din Republica Moldova, care era considerat in mod eronat ca fiind unul de dreapta, favorabil lui Traian Basescu si apropiatilor sai, a demonstrat ca in realitate are inclinatia spre a vota pentru cel care sustine proiectul unionist.

Analiza initiala s-a demonstrat a fi incorecta, votul nefiind unul doctrinar, politic, ci unul orientat spre proiectul de tara, spre sensibilitatile romanilor de dincolo de Prut.

Atata timp cat electoratul a vazut in presedintele Romaniei promotorul unirii, l-au ales pe acesta, cand discursul a fost preluat mult mai direct, mai vocal, de catre un alt lider important din Romania, s-a realizat automat pivotarea.

Binenteles ca retragerea din functia de presedinte a lui Traian Basescu are de asemenea legatura cu acest lucru, favorita Elena Udrea nefiind vazuta ca o succesoare a presedintelui.

Surprinzator pentru toata lumea a fost ca de aceasta data votantii romani din Republica Moldova s-au orientat spre premierul Victor Ponta, cel care a pus in mijlocul campaniei sale electorale cuvantul unire, cu trimitere directa spre unirea cu Republica Moldova si sarbatorirea centenarului Marii Uniri.

Daca ar fi sa analizam insa comportamentul votantului din Basarabia, am putea spune ca inclinatia lui este spre stanga, votul de dreapta fiind unul anormal.

Toate partidele aflate acum la guvernare in Republica Moldova sunt partide de stanga, neexistand niciun partid real de dreapta. Este normal pentru o societate saracita, cresterea numarului de cetateni romani facand ca masa de electorat sa se extinda de la cea initiala de dreapta, intelectuala (cetatenia romana initial a fost luata de intelectuali, dar acum este un fenomen de masa).

Dincolo de cuvinte, in acest an, premierul a tratat Republica Moldova ca si cum ar fi deja teritoriu romanesc, inclusiv din punct de vedere al modului in care au fost alocate resursele bugetare.

Daca actualul guvern a ales sa trimita la Iasi, Cluj, Teleorman microbuze scolare pentru copii, acelasi lucru l-a facut si pentru Basarabia. Gazoductul Iasi-Ungheni este un alt proiect de care a vorbit mult dreapta romaneasca, dar pe care niciodata nu l-a implementat.

Iata ca electoratul din Republica Moldova a fost sensibil la mesajul unionist, realizand o balansare catre candidatul Victor Ponta, in conditiile in care principalul contracandidat, Klaus Iohannis, este ezitant in a lua o atitudine ferma cu privire la acest lucru.

Votul este unul spiritual, nu bazat pe logica. Moldovenii nu vor sa mai auda de "daca", de situatia internationala, de ce alte piedici ar putea aparea. Logica nu este specifica maselor, emotia da.

Pentru basarabeni are mai putina importanta motivatia folosirii unui astfel de discurs sau acestor tipuri de actiuni, aparent eminamente electorale, pentru ei conteaza ca subiectul sa fie unul de dezbatere publica si de prim-plan.

Unii au incercat sa justifice rezultatul prin mita electorala, adica euro impartiti in Republica Moldova. Aici e mai degraba o justificare publica a esecului. Chiar daca aceasta ar fi existat, nu putea fi de o asa amploare incat sa influenteze major votul.

Daca actualul contracandidat al lui Victor Ponta nu va veni cu un discurs clar in acest sens si pro-unionist, sansele ca el sa creasca in Republica Moldova sunt foarte mici.

Exista chiar riscul major ca procentul sa scada, in conditiile in care in aceste doua saptamani premierul Victor Ponta va folosi pozitia sa unionista in dezbaterea electorala.

Votul de dincolo de Prut si al unei bune parti din diaspora este sensibil la proiectele nationale, lucru care face ca alegatorii unionisti sa capete in acest moment o putere decidenta, la fel cum a fost si in cazul Geoana-Basescu, primul neglijand complet romanii din afara granitelor.

Va repeta oare Klaus Iohannis greselile lui Mircea Geoana?

Lulea Marius

Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie

Platforma Unionista Actiunea 2012

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rezultate alegeri prezidentiale Moldova, #rezultate alegeri prezidentiale Chisinau, #Ponta Unire Moldova alegeri , #Alegeri Prezidentiale 2014