V-am dat 1.000 de motive sa votati duminica. Vreti sa stiti de ce mergem noi la vot? - ce spun editorii Ziare.com

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 08:50
11733 citiri
V-am dat 1.000 de motive sa votati duminica. Vreti sa stiti de ce mergem noi la vot? - ce spun editorii Ziare.com

In cea mai importanta zi pentru Romania, in care ne alegem presedintele pentru urmatorii 5 ani, credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot.

Credem ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Am publicat, in ultimele saptamani, zeci de texte in care romani, mai mult sau mai putin cunoscuti, din tara sau din afara granitelor, au spus de ce merg duminica la vot. Astazi, oamenii din redactia Ziare.com, cei care scriu zi de zi cu pasiune si cu respect pentru cititori, iti impartasesc motivele pentru care ei merg la vot.

Un gest de "dezvaluire" (ca sa fim in ton cu vremurile:) ) pe care speram sa il apreciati.

Ziua in care facem "angajari"

In fiecare zi ne indeplinim sarcinile de serviciu cu responsabilitate si profesionalism pentru ca altfel nu am mai avea un loc de munca.

Fiind ocupati sa fim angajati, tindem sa uitam, insa, ca si noi avem la randul nostru zeci de angajati, sute, oameni pe care ii platim lunar sa ne faca vietile mai bune. Sunt cei carora noi le-am dat un loc de munca, prin votul nostru. Nu am mers la vot? Atunci altii i-au angajat si cu totii suportam consecintele. Si nu putem sa-i "dam afara" decat o data la 4-5 ani.

Poate ca nu ne dorim acelasi om pentru cea mai inalta functie in stat, poate ca nu ne-a convins niciunul dintre "aplicanti", dar unul dintre ei va ocupa postul, asa ca votul fiecaruia dintre noi conteaza. Fii stapan pe ce se intampla in viata ta! Nu-i lasa pe altii sa decida pentru tine! Duminica ne vedem la vot! - Alexandra Sandru

Traieste ziua alegerilor alaturi de Ziare.com - v-am pregatit un program special

Sa le incurcam socotelile!

Merg la vot pentru ca vreau ca o anumita persoana sa ajunga presedintele Romaniei. O stimez, cred ca are experienta si calitatile necesare pentru a fi un foarte bun sef al statului si nu am nici cea mai mica indoiala ca va apara institutiile anticoruptie de intruziunile politice. Am incredere ca isi va indeplini cu onoare obligatiile, ca va respecta Constitutia si angajamentele luate de Romania in fata UE si NATO, precum si pe mine, ca simplu cetatean.

Te indemn si pe tine sa mergi la vot, chiar daca esti scarbit de ce se intampla in jurul tau (asta inseamna ca esti inteligent si informat...). Ai dreptate - clasa politica este in descompunere. Dar cu atat mai mult DU-TE LA VOT! Pune stampila macar pentru a anula astfel un alt vot cumparat de partide cu galeti si pui congelati.

Stim ca se fura la alegeri, ca partidele ciupesc pe ici pe colo, prin sectiile de votare din toata tara. Aminteste-ti ca spunea asta cu voce tare chiar Victor Ponta, in 2009: Sistemul PDL de fraudare "a fost mai bun decat al nostru".

Absentii "voteaza", mortii "voteaza". Se anuleaza voturi valabil exprimate prin stampilare multipla sau se baga in urne buletine gata stampilate cum le convine unora sau altora. Dar au si partidele o limita. Cat pot sa fure? Cateva zeci sau sute de mii de voturi, sa zicem. Du-te la vot pentru ca nimeni sa nu poata vota in numele tau.

Du-te la vot pentru ca numarul voturilor astfel falsificate sa reprezinte un procent cat mai mic din numarul total al voturilor reale, iar rezultatul alegerilor sa fie cat mai aproape de ceea ce isi doreste cu adevarat majoritatea romanilor.

Du-te la vot pentru a le incurca partidelor socotelile! Strica-le jocul.

Du-te la vot macar si pentru faptul ca foarte multe personalitati din tara asta te tot indeamna, de o luna de zile, sa o faci. Si pentru ca n-ai nimic de pierdut - Camelia Badea

Daca le era frig sau lene la Revolutie?

Singurul vot care nu conteaza e cel care nu exista. Votez pentru ca inca nu m-au cumparat cu ulei sau faina, iar daca eu nu votez, vor vota altii nu in locul meu, ci pentru mine.

Si mai e ceva: la Revolutie, cand nu aveam nici 3 ani, au murit oameni pentru ca generatia mea si celelalte sa cunoasca doar libertatea. Poate ca lor le-ar fi fost mai usor sau mai comod in decembrie '89 sa nu iasa pe strazi, sau le-ar fi fost lene sau frig sa se ridice pentru libertate sau pur si simplu nu le-ar fi pasat si ar fi preferat sa iasa cu prietenii.

Dar nu au facut-o. Fie si doar pentru asta, trebuie sa iesim la vot. Pentru ca, daca votezi, ai sanse mai mari sa pleci din tara, de placere sau in vacanta. Insa daca nu o faci, poate intr-o zi vei pleca de nevoie.

Hai sa fim o "armata" care merge la vot! - Florin Necula

Tot ce trebuie sa stii ca sa alegi presedintele - Informeaza-te. Spune ce crezi. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Imi pasa vs capitulez

La fel ca majoritatea din preajma mea, sunt dezamagita de clasa politica si de politica romaneasca in general. Insa atat timp cat ma consider cetatean, nu am doar drepturi, ci si responsabilitati fata de cetate, iar una este sa actionez, sa ma revolt si sa imi pese, in loc sa capitulez.

Merg duminica la vot pentru ca nu vreau sa decida pentru mine o minoritate care nu ma reprezinta.

Votez pentru ca o responsabilizare a noastra poate duce, cu timpul, la o responsabilizare a clasei politice. Merg la vot pentru ca, atat ca jurnalist, dar si ca cetatean, nu as mai putea critica mai tarziu derapajele clasei politice, daca acum as privi pasiv, fara a da un vot impotriva golaniei, coruptiei si a manipularii.

Merg duminica la vot pentru a pune stampila pe acel candidat despre care cred ca e mai bun decat alternativele care ni se ofera. - Diana Robu

Nu mi-am pierdut inca speranta

Merg la vot pentru a nu-i lasa pe altii sa-mi decida viitorul. Merg la vot pentru ca, indiferent daca alesul meu are sau nu sanse conform sondajelor de opinie, votul meu conteaza pentru el, dar si pentru mine. Si nu in ultimul rand, merg la vot pentru ca nu mi-am pierdut inca speranta la un trai mai bun... in Romania - Ionut Gaman

De data viitoare, vreau sa votez din ratiuni bizare

Intotdeauna cand m-am prezentant la vot, am fost o parte din vointa care a facut sa existe DNA, reforma in justitie, orientarea catre valorile Occidentului. Cu contributia mea minuscula, dar decisiva, s-a acumulat undeva destula putere capabila sa numeasca niste procurori buni sau sa favorizeze ascensiunea unor judecatori intransigenti.

Vreau, nu vreau, sunt si eu unul dintre cei care i-a trimis la inchisoare pe toti cei care intra acum pe banda rulanta. Inca din 1996, de la 18 ani, eu i-am bagat la inchisoare pe Becali si pe Nastase sau pe Dan Voiculescu. Si din cauza mea a plans Dana Nastase la proces. Niciodata nu am incetat sa sper in valoarea votului meu si, iata, intr-un tarziu, minunea a avut loc.

Pe de alta parte, e deprimant ca viata sa-ti fie guvernata de gandul de a baga la parnaie niste oameni rai. Sper sa fie ultima oara cand fac asta. As vrea ca, de data viitoare, sa nu mai am preocuparea asta si sa votez din ratiuni bizare, ca ale occidentalilor, pentru ca sunt sau nu de acord cu o strategie privind pensiile sau locurile de munca sau orientarea economica - Alexandru Varzaru

Imi pasa

Duminica merg la vot. Voi vota pentru ca votul meu conteaza si poate decide viitorul Romaniei. Viitorul tarii in care traiesc si in care vor trai si copiii mei.

Voi vota pentru ca imi pasa de soarta mea si a celor din jur si NU pot si NU vreau ca altii sa decida in locul meu.

Vreau ca in urmatorii cinci ani sa pot sa imi revendic dreptul de a primi ce mi s-a promis, de a cere mai mult, de a cere mai bine. Daca eu stiu incotro vreau sa merg, cred ca votul este cea mai buna cale sa imi afirm vointa. - Irina Olteanu

Sa nu aiba senzatia ca sunt prea putini care au asteptari de la el

De ce merg la vot? Pentru ca altfel n-am dreptul sa visez la o viata mai buna aici, in Romania. Daca eu ma duc la vot pe ninsoare, atunci pot avea pretentia ca urmatoarea zapada sa nu mai paralizeze o tara intreaga. Daca mi-e lene, dar totusi ma duc la vot, atunci am dreptul sa-mi doresc un presedinte activ, muncitor. Daca votez pe bune, atunci e datoria presedintelui meu sa fie cinstit si sa nu inchida ochii cand vede demnitari corupti.

Daca ma gandesc macar cinci minute inainte sa pun stampila, atunci pot avea pretentia si de la el sa gandeasca pentru Romania, nu doar pentru el. Daca platesc din bani munciti de mine biletul de autobuz pana la sectia de votare, pot avea pretentia ca pe cei care imi raman sa nu ii fure deputatul x sau senatorul y. Eu am facut un efort pentru presedinte, acum sunt indreptatita sa imi doresc ca si el sa faca un efort pentru mine.

Daca ma duc la vot, imi castig dreptul de a avea pretentii. Si e tare bine sa poti avea macar pretentii, intr-o tara in care oamenii nu au oricum prea multe. De-asta ar trebui sa mearga cat mai multi romani la vot, ca domnul presedinte sa nu aiba impresia ca prea putini au asteptari de la el - Diana Toea

Un drept care imi da drepturi

De ce ma duc sa votez? Este dreptul meu si daca ma voi prezenta la urne duminica nimeni nu va putea sa imi inchida gura atunci cand voi critica sau voi lauda omul, faptele, sistemul. Cunosc oameni care se plang de clasa politica, de viata lor de zi cu zi, dar cand vine vorba de votat, isi gasesc altceva de facut.

Eu cred ca daca nu gasesti timp sa mergi la vot duminica, in urmatorii cinci ani, tu ar trebui sa taci si sa ma asculti pe mine. Ai facut o alegere, cinci ani va trebui sa suporti in tacere consecintele.

Eu merg la vot si sper ca intr-o zi sa pot sa spun, cu zambetul pe buze, ca traim intr-o Romanie curata si corecta. Romania mea. - Andreea Ghinea

Votez pentru prima data si n-a trebuit sa ma convinga cineva

Este prima oara cand votez la prezidentiale. Cu toate acestea, nu am avut nevoie de campanii care sa ma convinga sa-mi exercit acest drept pe care l-am dobandit odata cu implinirea varstei de 18 ani.

Nu inteleg cum un popor frumos, educat, care traieste intr-un stat democratic, trebuie convins ca este bine sa voteze. Nu inteleg de ce lupta nu se duce pentru ca oamenii sa puna stampila pe unul dintre cei inscrisi in aceasta cursa cu miza uriasa pentru Romania, ci pentru ca oamenii DOAR sa voteze.

Au fost atatea proteste pentru libertatea de exprimare, pentru apararea drepturilor, insa la ce bun daca, atunci cand ai posibilitatea sa-ti exerciti un drept, sa faci o alegere, tu o ignori?

Informeaza-te, gandeste, pune totul in balanta si pe 2 noiembrie mergi la vot si fa o alegere pentru tine, pentru ai tai, pentru noi. Ieea ca votul tau va face diferenta pare a fi un cliseu, dar VOTUL NOSTRU cu siguranta va da directia pe care vom merge de acum incolo - Theodora Sopalta

Nu vreau sa emigrez ca sa ma bucur de prosperitate

Votez de 16 ani, la fiecare scrutin. Pentru ca nu pot concepe sa fiu muta si dezarmata de lehamite sau lene, iar votul este singura mea voce si arma in politica. Nu e vreo mitraliera sau maceta, mai degraba o prastie, care poate fi insa eficienta alaturi de alte prastii ale celor care refuza sa se lase cumparati sau pacaliti, fara a opune o minima rezistenta la manipulare.

Votez pentru ca fraudarea rezultatului sa devina mai dificila. Pentru ca masinariile partidelor sa conteze mai putin.

Votez pentru ca mi-e teama de partidul-stat si ce ar insemna asta pentru democratia noastra subreda. Votez ca sa am dreptul apoi sa critic Puterea, fara sa mi se reproseze ca nu am incercat sa o schimb.

Votez pentru ca nu cred in resemnare si pasivitate. Pentru ca imi pasa ce se intampla in si cu Romania si nu vreau sa emigrez ca sa ma bucur de prosperitate. Pentru ca fiica mea sa aiba sansa unui viitor intr-o tara decenta, care nu se cheama Elvetia sau Germania. Si pentru ca speranta moare ultima - Bogdana Boga

Alegeri prezidentiale 2014: Unde, cand si cum votam

Ai o intrebare despre alegeri? Intra in dialog cu editorialistii Ziare.com

Nu sta acasa. Voteaza! Vezi ce personalitati sunt decise sa mearga la vot

Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.

Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.

Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#editori Ziarecom vot, #de ce sa mergi la vot, #de ce mergem vot, #vot alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014