Viitorul presedinte al Romaniei, stabilit la europarlamentare? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Februarie 2014, ora 23:59
7522 citiri
Viitorul presedinte al Romaniei, stabilit la europarlamentare? (Opinii)

Scena politica s-a schimbat in ultimele zile si nu doar prin ruperea USL, ci si prin iesirea lui Calin Popescu Tariceanu din PNL, intentia de a crea un nou partid si profilarea domniei sale ca posibil candidat al USL la prezidentiale.

La prima vedere, daca intr-adevar CPT va candida, ne vom afla in situatia paradoxala de a vedea o confruntare doar intre candidati declarati de dreapta: Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu, Mihai Razvan Ungureanu si Catalin Predoiu.

Cel mai probabil, Tariceanu ar face tandem cu Victor Ponta, avand in spate nu atat partidul propriu, care in mod obiectiv, chiar daca va aparea, nu are cum sa creasca semnificativ pana la prezidentiale, cat USL in care compenenta de stanga este proponderenta. Va fi interesant de vazut cum o constructie covarsitor de stanga poate sustine la prezidentiale un candidat de dreapta si, mai ales, unul care are in spate cel mai firav partid din combinatie.

Pe de-o parte, desigur, USL nu mizeaza pe un vot ideologic, ci pe un vot anti-Basescu, de aceea si s-ar justifica alegerea unui candidat cu istorie de confruntare majora cu presedintele.

Pe de alta parte, eu inca nu as paria ca Tariceanu va fi cu adevarat candidatul la prezidentiale al USL, cel putin pentru ca mi-e inca greu sa cred ca PSD ar ceda aceasta functie, cu atat mai mult cu cat probabilitatea de modificare a Constitutiei pana la alegeri tinde spre zero.

Antonescu pare in acest moment candidatul cel mai puternic din zona de Opozitie. Dar este o situatie fragila. Este previzibil ca la urmatoarele sondaje sa constate pierderea unei mari parti din electoratul USL, cel putin pe sustinatorii PSD, daca nu chiar si pe o parte dintre sustinatorii PNL, care l-ar putea suspecta de tradarea cauzei antibasismului. Ca aceasta pierdere va fi compensata atat de repede de electoratul lui Traian Basescu e greu de crezut.

Deci pozitia reala a lui Crin Antonescu, pe cont propriu, nu sub sigla USL, de-abia urmeaza sa fie evaluata.

In plus, prin intrarea in cursa a lui Calin Popescu Tariceanu, electoratul liberal s-ar putea diviza, iar PNL ar putea intra intr-o perioada de instabilitate. Daca va fi sau nu asa vom vedea in timp, nu in acest prim moment de deruta.

Iar efectele vor putea fi masurate la europarlamentare. Daca efectele vor fi grave, viitorul lui Crin Antonescu nu numai ca prezidentiabil, ci si ca lider PNL, dupa europarlamentare, ar putea fi sumbru.

Mihai Razvan Ungureanu are procentele cele mai ridicate din ceea ce numeam pana la ruperea USL Opozitia. Dar Ungureanu are in spate doar un partid mic, fara structura solida, este foarte putin activ pe scena politica si pare a trai mai mult din notorietatea functiei de premier, ceea ce este insuficient pentru castigarea unor alegeri de asemenea anvergura.

Refuzand ofertele de fuziune cu PDL si PMP, pe un ton destul de sever, nu stiu in ce masura si in ce conditii MRU ar putea sa obtina sprijinul real, complet angajat, al celor doua partide.

Catalin Predoiu are in spate structura cu mult mai puternica a PDL, dar are o problema certa de notorietate. Este prea putin cunoscut si cu un profil politic insuficient conturat, mai apropiat de cel al unui tehnocrat. Iar electoratul, chiar daca traieste cu mitul tehnocratilor, nu ii prea voteaza, dupa cum ne-a aratat chiar istoria lui Mugur Isarescu.

Este vehiculata teoria ca in PDL exista un curent dispus sa il abandoneze pe Predoiu in favoarea lui Crin Antonescu. Aparitia variantei Tariceanu face lucrurile si mai fluide. Ea ar putea fi tentanta, cu atat mai mult cu cat in interviul de dupa demisie, de la Antena 3, Tariceanu le-a trimis bezele apasate democrat-liberalilor. Cel mai probabil pentru a contracara riscul apropierii acestora de Crin Antonescu.

In transarea acestei chestiuni, cel mai probabil dupa europarlamentare, avem cateva elemente cheie: ce scor si ce partid va mai avea atunci Crin Antonescu, ce scor electoral vor avea Ungureanu si Predoiu in acel moment, va trece FC pragul electoral, care va fi ierarhia partidelor dupa alegeri - adica PDL sau PNL pe locul al doilea? - si alegerea lui Taian Basescu, care cel mai probabil va tine in mare masura cont de aceste cifre.

Combinatia acestor date va seta probabil startul prezidentialelor, iar pana atunci scena va fi foarte fluida.

Cert este ca poate niciodata pana acum europarlamentarele nu au avut o importanta mai mare decat acum.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#rupere USL, #Antonescu conflict Tariceanu, #Predoiu MRU prezidentiale, #Tariceanu alegeri presedinte , #Alegeri Prezidentiale 2014