Votul in diaspora: Ce sustin Ponta, Corlatean si Melescanu si ce prevede, de fapt, legea

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 17:39
7970 citiri
Votul in diaspora: Ce sustin Ponta, Corlatean si Melescanu si ce prevede, de fapt, legea
Foto: Facebook

Biroul Electoral Central a comunicat de doua ori MAE ca poate infiinta noi sectii de votare intre cele doua tururi de scrutin prezidential, dar atat fostul, cat si actualul ministru de Externe au refuzat sa ia aceasta decizie, invocand o posibila incalcare a legii.

Titus Corlatean si Teodor Melescanu au facut trimitere la art. 54 din Legea 370/2004 pentru alegerea presedintelui, care prevede la alin.1 ca "al doilea tur de scrutin are loc in conditiile prevazute la art. 81 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale, sub conducerea operatiunilor electorale de catre aceleasi birouri electorale si pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur".

Teodor Melescanu a explicat ca schimbarea sectiilor de votare din diaspora ar putea constitui motiv de invalidare a alegerilor de catre Curtea Constitutionala si a cerut BEC sa vina cu precizari suplimentare si sa isi asume raspunderea, ceea ce s-a si intamplat.

Alegerile prezidentiale 2014 PSD acuza: Daca se faceau sectii noi si se vota, se anula votul

Marti seara, BEC a remis un comunicat de presa in care a oferit raspunsuri la toate solicitarile inaintate de noul ministru de Externe si a spus explicit ca MAE poate infiinta noi sectii de votare in diaspora.

BEC ii spune si lui Melescanu ce i-a spus lui Corlatean: Se pot infiinta sectii suplimentare in strainatate

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta, candidat la alegerile prezidentiale, a declarat in timpul dezbaterii electorale cu contracandidatul sau ca Ministerul de Externe nu va face acest lucru, deoarece, "conform recomandarilor Comisiei de la Venetia, orice schimbare a legilor electorale in timpul jocului este considerata incalcare a legii."

Prima dezbatere Ponta Iohannis - 90% contre si jigniri, 10% sloganuri electorale

Insa, conform Biroului Electoral Central, infiintarea noilor sectii de votare se poate face printr-o completare a ordinului de ministru in baza caruia a fost organizat primul tur de scrutin, nefiind nevoie de o schimbare a legii prin ordonanta de urgenta.

Laura Stefan: Sectiile de votare din diaspora pot fi suplimentate prin ordin de ministru - Interviu

Baconschi: MAE poate infiinta noi sectii de vot in diaspora prin ordin al ministrului - Interviu

Cum a fost organizat primul tur

Organizarea votului in diaspora a fost stabilita de fostul ministru de Externe, Titus Corlatean, prin Ordinul nr. 1839/2014 privind stabilirea sectiilor de votare din strainatate pentru alegerea Presedintelui Romaniei in 2014, intrat in vigoare de la data de 16 septembrie 2014.

"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin se stabilesc sectiile de votare din strainatate pentru organizarea si desfasurarea alegerii Presedintelui Romaniei in anul 2014, prevazute in lista din anexa care face parte integranta din prezentul ordin", se arata la art.1 al actului normativ.

La baza ordinului de ministru au stat mai multe hotarari de guvern si, in primul rand, Legea nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei.

Legea prevede la art.12 urmatoarele:

(1) Pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care se afla in strainatate la data alegerilor.

(2) In afara sectiilor de votare prevazute la alin. (1), pot fi organizate, cu acordul Guvernului din tara respectiva, sectii de votare si in alte localitati decat cele in care isi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

(3) Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin. In termenul prevazut la art. 11 alin. (4), ministrul afacerilor externe aduce la cunostinta publica numerotarea fiecarei sectii de votare din strainatate, precum si locurile de desfasurare a votarii.

In ceea ce priveste recomandarile Comisiei de la Venetia, reprezentantii Guvernului au facut apel la decizia Curtii Constitutionale nr.334 din 26 iunie 2013, care nu se refera la legea Alegerii presedintelui, ci la Legea referendumului, si conform careia modificarile aduse acestei legi "sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii".

Pe de alta parte, insa, in motivarea Deciziei Curtii Constitutionale 682/2012 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind modificarea si completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, se arata urmatoarele:

"Raportul asupra calendarului si inventarului criteriilor politice de evaluare a alegerilor adoptat de Consiliul pentru alegeri democratice cu ocazia celei de-a 34-a Reuniuni (Venetia, 14 octombrie 2010) retine, totodata, ca 'orice reforma care vizeaza legislatia electorala care urmeaza sa se aplice unor alegeri trebuie sa aiba loc suficient de devreme pentru a putea fi cu adevarat aplicabila'. Cu toate acestea, in anumite situatii, 'pot fi acceptate exceptii de la regula de un an, de exemplu, daca este necesar sa fie remediate pe cale legislativa probleme neprevazute, sau pentru a rectifica legislatia electorala, acolo unde aceasta ar aduce atingere drepturilor recunoscute la nivel international'".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#noi sectii votare diaspora prezidentiale, #suplimentare sectii diaspora prezidentiale 2014, #noi sectii strainatate prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014