Votul in diaspora: In Germania puteau fi infiintate 9 sectii de votare. De ce sunt doar 5?

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 12:13
6873 citiri
Votul in diaspora: In Germania puteau fi infiintate 9 sectii de votare. De ce sunt doar 5?
Foto: Facebook

Ministerul de Externe a infiintat doar 5 sectii de votare in Germania pentru alegerile prezidentiale, cu toate ca ar fi putut infiinta cel putin 9. Sute de persoane nu au putut vota in Germania la turul intai al prezidentialelor, desi au stat ore in sir la coada (foto).

"Am un document, stiam ca ma vad cu domnul Iohannis, legat de votul in Germania. Stiti domnule Iohannis cate sectii au fost? 5 sectii. Aceasta e cererea facuta de reprezentantii ambasadei. Cate sectii credeti ca ar trebui sa fie? (...) Regret ca nu dati raspunsul, daca spuneati 10, va spuneam ce scrie ambasada noastra: potrivit regulilor in materie, comunicate de MAE german prin nota verbala, in Germania este permisa organizarea de sectii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale si onorifice", a justificat Victor Ponta numarul mic de sectii de votare din Germania, in cadrul primei dezbateri televizate cu contracandidatul sau Klaus Iohannis.

Dezastru la votul in diaspora - episodul Munchen: "Inceputul sfarsitului democratiei" (Video)

Alegeri prezidentiale 2014: Coada "comunista" la vot in Paris, Roma, Londra, Munchen si Madrid (Galerie foto)

Un cititor Ziare.com ne-a semnalat insa faptul ca, si daca ar fi asa cum sustine Victor Ponta, MAE putea sa infiinteze 9, nu 5 sectii de votare in aceasta tara.

"Conform site-ului Ministerului de Externe, in Germania sunt 6 consulate onorifice, 2 consulate generale si o ambasada. Deci in total ar trebui sa fie cel putin 9 sectii de votare fata de 5 cate sunt prevazute pentru turul 2. De ce nu se organizeaza sectii de votare si la Kassel, Leipzig unde sunt consulate onorifice, asa cum s-a organizat la Hamburg si Stuttgart? Sunt sigur ca domnul Melescanu habar nu are cate reprezentante are Romania in Germania", ne-a scris Adi Rotaru pe adresa redactiei.

Ponta, acuzat ca a mintit in legatura cu legislatia germana

Pe de alta parte, Victor Ponta a fost acuzat ca a mintit si cand a spus ca legislatia germana nu permite organizarea de sectii de vot in alte locuri decat consulate si ambasade.

"Este o minciuna crunta. Este cunoscut ca exact contrariul este adevarat. Nu exista nicio lege care ar interzice amplasarea unor sectii de votare oriunde acest lucru ar fi posibil din punct de vedere organizatoric", a explicat parlamentarul german Bernd Fabritius, pentru Adevarul.

Un parlamentar neamt il acuza pe Ponta ca minte in legatura cu votul romanilor din Germania

Mai mult, parlamentarul, care a fost primul cetatean german originar din Romania care a ajuns in Bundestag, a explicat ca Ministerul german de Externe a transmis, acum doua zile, o scrisoare autoritatilor romane, prin care le informa despre aceasta posibilitate, insa nu a primit niciun raspuns.

"Trebuie mentionat ca exista o ordonanta administrativa a Ministerului German de Externe care informeaza ambasadele straine ca in mod normal, de regula, alegerile se realizeaza in centrele consulare sau in ambasade, dar, daca este necesar, printr-o simpla cerere se poate solicita acordul de a organiza sectii de votare oriunde ar fi acest lucru posibil.

Spre exemplu, comunitatea turceasca din Germania, care este foarte mare, intotdeauna depune astfel de cereri si intotdeauna li se aproba. Nu mi-as fi imaginat niciodata ca Romania nu va face uz de aceasta posibilitate care, desigur, a fost cunoscuta", a adaugat Bernd Fabritius.

Votul in diaspora: Ce sustin Ponta, Corlatean si Melescanu si ce prevede, de fapt, legea

Laura Stefan: Sectiile de votare din diaspora pot fi suplimentate prin ordin de ministru - Interviu

Deputatul PMP Eugen Tomac, cel care s-a ocupat ca secretar de stat de organizarea votului din 2009, a explicat ca infiintarea de noi sectii de votare depinde exclusiv de vointa sefului MAE si l-a criticat pe fostul ministru Titus Corlatean pentru modul in care a trasat sectiile pentru prezidentiale.

"Numarul de sectii este acelasi ca in 2009, dar intre timp statul roman mai are cateva sute de mii de cetateni romani, 350 de mii numai in Republica Moldova, (...) La referendumul de demitere a presedintelui din 2012, cand guvernul a avut tot interesul sa aiba cat mai multe sectii de vot, au fost atunci 306 sectii.

La Roma existau atunci 5 sectii, acum sunt doar 3, desi logistic era spatiu suficient si pentru 10 sectii. In toata Italia au fost desfiintate peste 15 sectii, desi autoritatile locale au avut disponibilitatea de a pune la dispozitie spatiu. Au fost desfiintate si sectii de vot din 2009, unde in urma cu cinci ani au votat mii de romani", a declarat Eugen Tomac intr-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Smecheria cu sectiile de votare: Desfiintate unde sunt mii de romani, infiintate unde au votat 100 - Interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#sectii votare Germania prezidentiale 2014, #Ponta sectii votare Germania prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza Bumsen
Bumsen
rank 5
Fiindca in Germania Johannis ia 100% voturi
Poza 4lea
4lea
rank 5