Votul si haosul de duminica - asta suntem si asa aratam (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 19:46
4000 citiri
Votul si haosul de duminica - asta suntem si asa aratam (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Poza turului I este cred una mai corecta decat am avut pana acum. Sub efectul inhibitoriu al DNA, frauda, desi probabil nu a lipsit cu totul, a fost cu mult redusa.

Ca dovada, pentru prima data, cu exceptia unui exit-poll, cel de la Realitatea TV, celelalte au fost foarte aproape de rezultatul final.

Va aduceti probabil aminte ca in anii trecuti curgeau reclamatiile la BEC. De data aceasta a fost destul de liniste, nimeni nu a acuzat mare lucru in afara unor chestiuni minore.

Sigur ca mai exista semne de intrebare. De exemplu, numarul mare de voturi pe listele suplimentare in Ilfov, Salaj, Giurgiu, Mehedinti, Olt si Calarasi, in localitati fara studenti si obiective turistice. Dar pe ansamblu pare sa fi fost un vot mai curat decat in alti ani.

A existat desigur mizeria de la sectiile din strainatate. Daca stia ca nu poate sa aduca destui morti la vot, PSD a calculat, probabil, ca trebuie sa diminueze cat poate din votul celor vii si potrivnici. Blocarea votului din diaspora este grava si revoltatoare, dar nu cred ca pentru rezultatul final acesta manevra a schimbat substantial procentele.

Poate avea efecte in turul al doilea. Adica eu cred ca poate crea o reactie de furie si frustrare care sa activeze un vot negativ important impotriva lui Victor Ponta. Grosolania cu care a fost tratata diaspora poate reprezenta o bomba, de putere discutabila, pe care candidatul PSD si-a asezat-o sub turul al doilea, dar nu cred ca singura ajunge pentru a genera un curent cu adevarat devastator pentru Victor Ponta. Poate fi scanteie, dar nu cred ca o autentica valvataie.

Dar ea dovedeste cat de important este sa dai diasporei posiblitatea sa voteze electronic, prin corespondenta, asa cum se intampla in democratiile consolidate. Oamenii acestia dupa ce au fost alungati din Romania de saracia si lipsa de sansa, oamenii acestia care aduc anual in tara miliarde, sunt privati practic de un drept fundamental de cetatean, ceea nu poate fi acceptat, indiferent de orice calcul electoral.

Daca frauda nu a existat la urne decat in mica masura, cred ca ea trebuie cautata inainte de alegeri, mai precis in ordonanta primarilor. Cei 500 de primari pe care PSD a reusit sa-i capteze in ultima clipa au avut cu siguranta un cuvant greu de spus in procentele lui Victor Ponta. Frauda a fost preelectorala si si-a produs efectele.

Prezenta la vot nu a fost spectaculoasa, putin mai mica decat in primul tur din 2009, dar se situeaza in media alegerilor prezidentiale din ultimii ani.

Asta inseamna ca dezvaluirile facute de DNA in ultima perioada nu au avut un efect semnificativ asupra prezentei, nu au adus la vot electorat suplimentar din zona pasiva si era firesc cat timp loviturile s-au dus in toate directiile si au relevat puroiul din toate taberele. Este o dovada, daca vreti, ca DNA nu a jucat politic.

La fel de adevarat este, insa, ca nu am avut niciun candidat cu sanse reale apt sa capitalizeze un vot anticoruptie masiv. In general, prezenta la vot mai mica decat in 2009 este o consecinta a faptului ca am avut probabil cea mai slaba garnitura de candidati din ultimii 25 de ani.

Asadar, plecam de la un tablou destul de corect al distribuirii optiunilor reale dupa primul tur de scrutin. Ce pregateste el pentru primul tur merita o analiza separata, la rece, cu toate cartile pe masa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezultate Alegeri Prezidentiale 2014, #vot diaspora Alegeri Prezidentiale 2014, #frauda alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014