Alba-neagra cu semnaturile candidatilor la Presedintia Romaniei: Vor cerceta, in sfarsit, procurorii falsificarea listelor depuse la BEC?

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 11:40
12345 citiri
Alba-neagra cu semnaturile candidatilor la Presedintia Romaniei: Vor cerceta, in sfarsit, procurorii falsificarea listelor depuse la BEC?
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi candidati la Presedintia Romaniei au depus, fara sa roseasca, liste cu sute de mii de semnaturi "adunate" de la simpatizanti si, cu toate ca falsificarea respectivelor acte publice este aspru pedepsita de Codul Penal, nimeni nu se teme ca si-ar putea frange cariera politica sau ar putea ajunge la inchisoare.

Dezbaterea pe tema falsificarii listelor de semnaturi pentru candidatii la alegeri (europarlamentare, legislative, locale sau prezidentiale) este mai veche, dar, din pacate, nici Biroul Electoral Central (BEC) nu a transat-o pana acum, nici Parchetul nu a intervenit pentru a-i prinde pe falsificatori si a-i pedepsi exemplar. Asa ca, iata, am ajuns intr-un punct culminant. Miron Cozma este acuzat de BEC ca a incercat sa se inscrie in competitie folosind copii xerox pe post de liste de semnaturi, iar Viorel Catarama este repus la lista de start de Curtea Constitutionala, dupa ce BEC l-a scos din competitie stabilind ca peste 90 de mii de semnaturi depuse de omul de afaceri sunt suspecte.

Citeste mai multe despre: Curtea Constitutionala il lasa pe Catarama sa candideze la prezidentiale, desi BEC a gasit nereguli in listele de semnaturi

Conform legii, "Lista sustinatorilor este un act public, sub sanctiunea prevazuta de art. 292 din Codul Penal", dar iata ca nimeni nu se teme ca va fi pedepsit si este greu de spus pe ce se bazeaza linistea infractorilor - complicitati transpartinice, mecanisme de fraudare bine unse, lacune legislative premeditate?

De exemplu, fostul europarlamentar Catalin Ivan a depus la BEC peste 230.000 de semnaturi, la fel si Alexandru Cumpanasu, si nu putem sa nu ne intrebam cum si cand au fost stranse aceste semnaturi.

Dupa ce BEC a decis sa ia taurul de coarne respingand doua candidaturi din cauza listelor de semnaturi, Expert Forum (EFOR) i-a cerut sa dezvaluie cum s-au facut verificarile si, mai ales, daca a decis sa mearga pana la capat, adica sa inainteze plangeri catre organele de urmarire penala pe numele celor dovediti ca au incalcat legea.

Contactat de Ziare.com, Septimius Parvu, expert in Buna guvernare & alegeri la EFOR, a explicat cum s-a ajuns aici si ce ar fi de facut.

BEC, doar un notar la alegeri?

"Avem mai multe probleme, printre care si lipsa de transparenta a BEC, dar prima problema este legea, care nu prevede care este procedura prin care BEC ar trebui sa verifice aceste liste sau ce inseamna exact o semnatura valabila. Bine, ne spune legea ca trebuie sa avem toate datele acelea in tabel, ca trebuie semnata lista la sfarsit de persoana care a strans semnaturile etc., dar noi incercam de cativa ani sa aflam ce verifica, de fapt, BEC.

Nu vrem neaparat sa scrie in lege, dar macar sa fie o decizie a BEC in care sa se prevada exact ce trebuie facut. Undeva ar trebui sa fie scris ce inseamna procedura de verificare a semnaturilor. Din ce inteleg eu si din ce am discutat si cu persoane care au avut de-a face cu procedura, este vorba despre o verificare aleatorie.

De exemplu, ei se uita sa nu fie listele trase la xerox, cum a fost cazul dlui Miron Cozma (ceea ce s-a mai incercat si altadata, dar acest caz depaseste niste limite!)", a subliniat expertul in alegeri.

Intrebat daca este de parere ca indulgenta aratata de BEC la scrutinele precedente i-a incurajat pe cei care fenteaza legea, Septimius Parvu a facut din nou trimitere la restrictiile impuse.

"De obicei, in anii trecuti, nu au fost respinse candidaturi din acest motiv si cred ca a fost un soc si pentru cei carora le-au fost acum respinse candidaturile. BEC-ul are 48 de ore la dispozitie sa verifice o candidatura, fiecare candidat depunand cel putin 200.000 de semnaturi. Noi nu stim cate persoane lucreaza in BEC in acest moment, de aceea, am si cerut sa ni se spuna. Ar fi interesant sa stim si cine sunt acele persoane - probabil sunt de la AEP, delegati de la alte institutii...

Dar 200.000 in 48 de ore este foarte mult, iar duminica (in ultima zi - n.red.) au venit mai multi candidati - este o cantitate enorma de date de verificat", a subliniat acesta.

Lipsa de respect a candidatilor la Presedintia Romaniei

De asemenea, intrebat daca stie sa existe o piata neagra a listelor de semnaturi pentru alegeri, asa cum exista piata neagra a lucrarilor de licenta sau a tezelor de doctorat, Septimius Parvu a raspuns, cu trimitere la informatiile publice aparute pana acum: "Probabil ca exista grupuri, firme, oameni care furnizeaza aceste liste de semnaturi".

"Dar, pe langa procedura, care este neclara, incoerenta, cred ca este vorba si despre lipsa de respect a unor candidati fata de procesul electoral. Ceea ce e trist. Sigur, trebuie sa avem o discutie si daca cele 200.000 de semnaturi chiar sunt necesare, dar in momentul acesta ele sunt", a adaugat acesta.

Intrebat daca intelege cum au strans semnaturile Catalin Ivan sau Alexandru Cumpanasu, expertul EFOR a recunoscut ca aceasta "este o intrebare buna".

"Pentru ca, daca ne uitam la cazul doamnei Madalina Turza, ne amintim ca abia a reusit sa stranga 100.000 de semnaturi pentru alegerile europarlamentare. Mie mi se pare ca pentru un independent e un cosmar sa stranga 200.000 de semnaturi. Si pentru un partid e greu, asa ca e firesc sa iti pui niste semne de intrebare.

Am vazut pe strada oameni de la PNL, de la USR, de la ALDE, de la PSD, imbracati cu tricouri, purtand sigla partidului si strangand semnaturi. In schimb, altii vin cu semnaturile 'servite'", a mai comentat acesta.

Iar pentru ca legea face trimitere la Codul Penal, Septimius Parvu spune ca atat BEC, cat si Parchetul pot declansa cercetarile in astfel de cazuri.

"In primul rand, cred ca BEC ar trebui sa sesizeze Parchetul in astfel de cazuri. Stiu ca la alegerile europarlamentare au existat niste cazuri mici, la Predeal parca a existat un dosar penal pe tema asta. Dar sigur ca si Parchetul se poate autosesiza. Sunt informatii publice, apar intr-o decizie publicata pe site-ul BEC, cazul e de notorietate, toata lumea stie ca au existat foarte multe semnaturi nevalide", a subliniat acesta.

Citeste mai multe despre Alegeri in Absurdistan: Toata lumea stie ca se falsifica listele cu sute de mii de semnaturi, dar nimeni nu face nimic.

Daca au "semnat" persoane care nici macar nu exista, doar CNP-uri inventate?

Cat despre decizia CCR in cazul Catarama, trebuie sa asteptam motivarea pentru a intelege ce s-a intamplat.

"Fara sa stim motivarea, adica de ce a fost acceptata candidatura lui Viorel Catarama, decizia pare oarecum sa contrazica un efort pe care il putem banui ca sustinut din partea BEC-ului.

Pana in acest moment, BEC e singura institutie care chiar a verificat listele, mie mi-e greu sa cred ca CCR chiar a verificat documentele si si-a dat seama ca ele sunt valabile.

Nu avem nicio justificare, dar decizia CCR restrange si mai mult increderea in sistemul electoral sau, mai exact, in ceea ce inseamna organizarea alegerilor, pentru ca, practic, oricine poate sa vina cu astfel de liste", a explicat acesta.

Ce s-ar putea face ca sa nu mai ajungem in astfel de situatii e foarte greu de spus, insa o discutie trebuie sa aiba loc, ca sa nu mai avem candidati care sfideaza bunul simt al alegatorilor. Din pacate, publicarea listelor de semnaturi pentru ca fiecare dintre noi sa poata verifica daca nu cumva "a semnat" fara sa stie si fara sa vrea nu este o solutie.

"Asta, din pacate, nu putem face pentru ca avem niste prevederi legale privind datele personale. Dar candidatii ar putea depune acele liste, eventual electronic, pentru a exista macar o minima verificare, a CNP-urilor macar, ca sa vedem daca persoanele care au semnat macar exista. BEC-ul verifica 'ochiometric' acele liste sau daca exista cifre destule in CNP-uri, dar nu stie nimeni daca persoanele care apar pe liste chiar exista in realitate. Am putea avea niste surprize. Si, totusi, BEC ramane institutia care trebuie sa se asigure ca acele semnaturi sunt valabile.

Nici la nivel international nu exista foarte multe alte bune practici. Semnaturile se verifica tot asa, aleatoriu. Realist vorbind, e imposibil sa verifici in doua zile sute de mii de semnaturi. Sau mai mult, uitati-va ca Viorica Dancila a venit cu peste 1 milion.

E adevarat insa ca noi cerem si un numar foarte mare de semnaturi. Recomandarea este sa nu se ceara mai mult de 1% din numarul total al persoanelor de pe listele electorale, ori la noi e mai mult.

O discutie publica ar trebui sa avem pentru ca una dintre marile probleme ale BEC este ca nu vrea sa isi asume responsabilitati. Dar nu putem sa mergem asa la infinit cu banuieli, pentru ca se arunca suspiciuni asupra intregului proces electoral", a conchis Septimius Parvu.

Si Ziare.com a solicitat oficial, luni, Biroului Electoral Central sa spuna concret cum a stabilit ca listele depuse de Miron Cozma si Viorel Catarama ridica anumite suspiciuni si, mai ales, daca urmeaza sesizarea organelor de urmarire penala indreptatite sa stabileasca daca a fost comisa o infractiune si cine se face vinovat.

Pe de alta parte, Centrul pentru Inovare Publica vine cu cateva propuneri interesante, care ar merita discutate.

"Cum sa dam sens semnaturilor de sustinere pentru candidati? Trei propuneri: mai putine, depuse mai devreme, verificabile cu ajutorul tehnologiei. Implementare rapida, costuri minime. Trebuie doar vointa politica", sustine CIP.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#liste semnaturi falsificate alegeri prezidentiale, #Catarama liste false sustinere BEC , #alegeri prezidentiale 2019