AEP: Numarul romanilor inscrisi ca alegatori in strainatate este dezamagitor de mic. Nu s-ar putea infiinta legal nici macar 10 sectii

Vineri, 30 August 2019, ora 10:03
6114 citiri
AEP: Numarul romanilor inscrisi ca alegatori in strainatate este dezamagitor de mic. Nu s-ar putea infiinta legal nici macar 10 sectii
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) constata ca, dupa 33 de zile de functionalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numarul cetatenilor romani care s-au inregistrat ca alegatori in strainatate este dezamagitor de mic, in conditiile in care mai sunt doar 13 zile pentru inscriere.

Doar 13.800 de alegatori romani s-au inregistrat pentru vot la sectia de votare si doar 14.401 de alegatori pentru votul prin corespondenta. Pe baza inregistrarilor de pana acum nu ar putea fi infiintate legal nici macar zece sectii de votare.

Presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, face un apel catre toti cetatenii care se afla in strainatate cu documente legale de sedere (conform Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abroga Ordinul nr. 500/2016) sa se inregistreze, pentru ca autoritatile romane sa infiinteze sectii de votare conform numarului de inregistrari, si nu pe baza unor informatii vehiculate in spatiul public referitoare la numarul de cetateni care s-ar afla intr-o localitate sau stat.

"Daca la scrutinul din 26 mai au fost organizate in strainatate 441 de sectii de votare si au votat aproape 400.000 de cetateni, acum estimarile MAE arata ca trebuie infiintate nu mai putin de 900 de sectii de votare, estimari care nu au in spate o evidenta clara a intentiei de vot la alegerile prezidentiale din anul 2019, respectiv in datele de 8, 9, 10 noiembrie si 22, 23, 24 noiembrie 2019", a precizat presedintele AEP, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Reamintim ca, potrivit legii, daca se inregistreaza cu optiunea pentru vot la sectiile de votare cel putin 100 de cetateni din aceeasi localitate sau grup de localitati, pentru acestia va fi infiintata o sectie de votare.

Datele privind prezenta la vot in strainatate pot fi vizualizate la adresa https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/abroad-pv-final

"Ma astept ca macar cei aproape 400.000 de cetateni romani care au votat la europarlamentare, unii asteptand multe ore la coada, sa se inregistreze, astfel incat sa nu avem sectii de votare care sa functioneze nejustificat", a mai spus Constantin-Florin Mituletu-Buica.

Presedintele AEP precizeaza ca a luat act de solicitarile unor cetateni romani catre misiunile diplomatice pentru infiintarea catorva sute de sectii de votare in strainatate, dar ca, pe baza inregistrarilor de pana acum, nu ar putea fi infiintate legal nici macar zece sectii de votare.

Astfel, pana pe 29 august 2019, ora 16.00, erau inregistrati pe portalul www.votstrainatate.ro doar 13.800 de alegatori romani pentru vot la sectia de votare si doar 14.401 de alegatori pentru votul prin corespondenta.

In topul inregistrarilor sunt Marea Britanie, Germania si Spania, dar cu un numar foarte mic in comparatie cu numarul de cetateni romani care au votat in aceste tari la scrutinul din 26 mai 2019.

Presedintele AEP reitereaza indemnul catre cetatenii romani din strainatate sa opteze pentru votul prin corespondenta, a carui procedura este simpla, sigura si eficienta si care reprezinta o modalitate moderna de vot anticipat la distanta.

AEP precizeaza ca pentru exercitarea votului prin corespondenta trebuie parcursi urmatorii pasi:

1. INREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul prin corespondenta. La acest formular trebuie anexata copia scanata sau fotografia actului de identitate si copia documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abroga Ordinul nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Posta Romana transmite alegatorului urmatoarele documente necesare exercitarii votului prin corespondenta:

-doua plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

-doua plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

-doua autocolante cu mentiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

-doua certificate de alegator, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

-doua buletine de vot prin corespondenta, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

-instructiuni privind exercitarea dreptului de vot;

-doua autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara, pe care alegatorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenta in tara il va aplica pe plicul exterior.

3. VOTAREA

Pe buletinul de vot se lipeste autocolantul cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;

Buletinul de vot astfel marcat se introduce in plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigileaza;

Se completeaza certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf;

Se introduce plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, care se sigileaza;

ATENTIE! In cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Presedintele Romaniei, inainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce contine candidatul pentru care opteaza, alegatorul se asigura ca acesta participa la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. EXPEDIEREA - Alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care contine votul sau:

- il trimite in tara, depunand plicul la orice oficiu postal ori in orice cutie postala a statului-gazda;

- il depune la orice operator de curierat sau il poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazda, dupa caz, pe cheltuiala sa;

- il poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din tara-gazda dupa caz.

Constantin-Florin Mituletu-Buica ii asigura pe toti cetatenii ca datele lor personale sunt in siguranta si ca acestea sunt folosite de AEP si MAE exclusiv pentru aceste alegeri, fiind exclusa posibilitatea ca acestea sa poata fi accesate de alte entitati sau institutii.

Citeste si Calendarul alegerilor prezidentiale 2019 a fost aprobat: Pana cand se depun candidaturile si cand poate sa voteze diaspora

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani diaspora vot corespondenta, #vot corespondenta , #alegeri prezidentiale 2019