Votul prin corespondenta: Perioada de inregistrare s-ar putea prelungi. Doar 20.000 de romani s-au inscris

Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 15:43
3173 citiri
Votul prin corespondenta: Perioada de inregistrare s-ar putea prelungi. Doar 20.000 de romani s-au inscris
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat, miercuri, ca, pana la ora 13.00, s-au inregistrat 20.040 de persoane care doresc sa voteze prin corespondenta la alegerile prezidentiale, dar si 19.430 de alegatori care prefera sa se deplaseze la sectia de votare. Inscrierea alegatorilor pe portalul www.votstrainatate.ro ar putea fi prelungita pana in 15 septembrie.

"Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca, dupa 39 de zile de functionalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numarul alegatorilor din strainatate care s-au inregistrat cu optiunea pentru votul prin corespondenta este de peste 20.000 si depaseste numarul celor care au optat pentru vostul la sectia de votare", a transmis, miercuri, AEP.

Astfel, pana la ora 13:00, pentru votul prin corespondenta figurau inregistrate 20.040 de persoane, iar pentru votul la sectia de votare existau 19.430 de inscrieri.

Presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, precizeaza ca exista premise pentru prelungirea termenul de inregistrare cu patru zile, de la 11 septembrie la 15 septembrie, ceea ce ar insemna ca cetatenii romani ar mai avea la dispozitie 11 zile pentru a se inregistra pe portalul www.votstrainatate.ro ca alegatori in strainatate.

"Reiterez indemnul catre cetatenii cu domiciliul sau resedinta in strainatate de ase se inregistra cu optiunea pentru votul prin corespondenta, care, in afara de faptul ca este o modalitate comoda si sigura de vot la distanta, ii scuteste de cheltuiala deplasarilor la o sectie de votare si de aglomeratii", a declarat presedintele AEP.

AEP reaminteste ca pentru exercitarea votului prin corespondenta trebuie parcursi urmatorii pasi:

1. INREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul prin corespondenta. La acest formular trebuie anexata copia scanata sau fotografia actului de identitate si copia documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abroga Ordinul nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Posta Romana transmite alegatorului urmatoarele documente necesare exercitarii votului prin corespondenta:

* doua plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* doua plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* doua autocolante cu mentiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* doua certificate de alegator, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* doua buletine de vot prin corespondenta, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

* instructiuni privind exercitarea dreptului de vot;

* doua autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara, pe care alegatorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenta in tara il va aplica pe plicul exterior.

3. VOTAREA

* Pe buletinul de vot se lipeste autocolantul cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;

* Buletinul de vot astfel marcat se introduce in plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigileaza;

* Se completeaza certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf;

* Se introduce plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, care se sigileaza;

ATENTIE! In cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Presedintele Romaniei, inainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce contine candidatul pentru care opteaza, alegatorul se asigura ca acesta participa la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. EXPEDIEREA - Alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care contine votul sau:

- il trimite in tara, depunand plicul la orice oficiu postal ori in orice cutie postala a statului-gazda;

- il depune la orice operator de curierat sau il poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazda, dupa caz, pe cheltuiala sa;

- il poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din tara-gazda dupa caz.

"Precizam ca inregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar in nume propriu. Orice actiune de utilizare a datelor de identitate in vederea inregistrarii online in numele altei persoane este ilegala. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera infiintarea artificiala de sectii de votare semnifica inducerea in eroare a autoritatilor publice si pot aduce prejudicii statului roman", a mai transmis AEP.

Primul tur al alegerilor prezidentiale este programat in 10 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vot corespondenta, #inscriere vot corespondenta , #alegeri prezidentiale 2019