Iohannis versus Iohannis. De ce nu se inghesuie contracandidatii pentru Cotroceni

Joi, 11 Iulie 2019, ora 21:16
13271 citiri
Iohannis versus Iohannis. De ce nu se inghesuie contracandidatii pentru Cotroceni
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Klaus Iohannis este in campanie pentru cel de-al doilea mandat, o campanie a carei aparenta lipsa de miza va avea repercusiuni asupra rolului pe care presedintele il are in ecuatia statului. Dar cine a golit de semnificatie scrutinul prezidential si de ce nu se inghesuie contracandidatii pentru Cotroceni?

Alegerile pentru presedinte sunt cele mai importante pentru electoratul roman, dupa criteriul participarii la vot. Dincolo de o cultura paternalista a puterii, legitimitatea presedintelui se asaza pe atributiile pe care i le da Constitutia, asa ca asteptarile cetatenilor sunt justificate.

Nu e vorba, asadar, despre o functie simbolica, ci despre o reprezentare reala a interesului public. Atunci cand Guvernul derapeaza, atunci cand Parlamentul aluneca spre abuz de putere, presedintele este cel chemat sa echilibreze puterea.

Semiprezidentialismul insa functioneaza doar atunci cand cel care ocupa functia prezidentiala considera necesar sa isi utilizeze pana la ultima consecinta prerogativele constitutionale, laolalta cu capitalul de reprezentare cu care l-au investit cetatenii.

Si, totusi, cea mai importanta functie in stat nu atrage, astazi, prea multi doritori, iar cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis pare ca si castigat, in unele scenarii chiar din primul tur. Fiecare are insa motivele lui.

  • PSD e intr-o criza de lideri politici si nu are pe cine sa trimita in campanie.

Traditia cere ca presedintele partidului sa candideze, dar sa ne amintim ca acesta este Viorica Dancila.

Partidul care si-a dorit mereu Presedintia, dar nu a reusit sa o obtina decat cu Ion Iliescu nu a decis inca pe cine sa trimita in alegeri, dar niciuna dintre variantele puse pe masa nu are greutate politica, sociala sau culturala sau macar una partinica.

In acest context, pesedistilor le convine de minune decredibilizarea functiei prezidentiale din ultimii ani si probabil ca asta va fi strategia pe care o vor pune in scena.

  • Alianta 2020 USR PLUS merge pe paradigma tandemului presedinte-premier, desi, la fel ca in cazul europarlamentarelor, scrutinul prezidential nu modifica majoritatea parlamentara, iar cel intrat in tandem ca prim-ministeriabil va mai avea de astepta un an.

Oficial, in alianta se fac masuratori interne, rezultatele unei astfel de masuratori le-am vazut de curand, pentru a decide daca pentru Cotroceni intra in cursa Dan Barna sau Dacian Ciolos.

Si daca acesta din urma este deja foarte activ la Bruxelles si joaca pe teren european, si, intre paranteze, e perfect integrat culturii si politicii a l'Europe, Dan Barna e mai degraba intr-o campanie politica interna.

Sunt surse interne care spun ca aceasta va fi distributia de roluri, cu Dan Barna candidand pentru Cotroceni si Dacian Ciolos asteptand alegerile legislative, pentru a fi desemnat prim-ministru.

Pe de o parte, pentru ca, in acest moment, dupa un mandat al lui Iohannis in care functia prezidentiala a fost compromisa de felul in care regimul PSD-ALDE a trecut peste presedinte, deposedandu-l de prerogative sau facandu-i-le inutile, miza unei lupte pentru Cotroceni este mica.

Pe de alta parte, Dacian Ciolos face figura buna pe plan european si nu e inca dispus sa renunte, pentru a intra iarasi, frontal, in campanie.

Si mai e si un al treilea motiv, cel al perceptiei alegatorilor, care il plaseaza pe Dacian Ciolos ca avand "portretul ideal" al prim-ministrului. Or, in conditiile in care ultimii ani au aratat si inutilitatea presedintelui in fata unui guvern ostil, mai degraba e nevoie de un premier de buna-credinta decat de un presedinte care, in cele din urma, a trebuit sa semneze demiterea lui Kovesi.

  • ALDE nu il are decat pe Calin Popescu Tariceanu, iar acesta vrea sa fie si varianta PSD-ului, un lucru greu de obtinut, oricate masuratori s-ar face, de vreme ce partidul lui Tariceanu a ratat intrarea in Parlamentul European.

Asadar, singurul care intra in cursa convins fiind ca exista o rasplata la capat este Klaus Iohannis. Doar ca Iohannis a inteles capcana: o participare scazuta la vot ar putea aduce fie o surpriza nedorita pe ultima suta de metri, i.e. un Plesoianu care sa fie trimis in turul doi, fie o delegitimare si mai mare a functiei prezidentiale.

Asa ca, vrand nevrand, si fara contracandidat anuntat la orizont, Iohannis e in campanie. Miercuri, presedintele s-a pozitionat pe doua fronturi:

* Anti-PSD, frontul folosit si in campania pentru referendumul pe justitie, pe care ar dori sa il reactiveze chiar cu un nou referendum, pentru revizuirea Constitutiei - un astfel de referendum ar fi un angajament respectat si ar relegitima scrutinul.

* In rivalitate cu Dacian Ciolos, singurul cotat de sondajele de pana acum ca intrand in turul doi, daca ar candida.

Dar nu e doar asta. Aparent, marul discordiei a fost capitalul politic pe care Dacian Ciolos il castiga din "afacerea Kovesi", in vreme ce Iohannis ramane presedintele care a semnat decretul de demitere a lui Kovesi de la sefia DNA.

Mai mult, insa, Dacian Ciolos a prezentat asteptatul happy-end asa cum si este, o deblocare politica pe care o poate face doar presedintele Frantei, al carui partid face parte, la nivel european, din grupul Renew Europe. Doar ca asta inseamna ca rolul si influenta lui Klaus Iohannis in Consiliul European sunt nesemnificative, de vreme ce cu Macron tratativele le duce Ciolos, iar nu Iohannis.

Asadar, Iohannis a ridicat manusa, ceea ce ne spune ca o intrare in cursa a lui Ciolos ar putea fi o confruntare in care ar fi puse in dezbatere tocmai atributele si limitele unui mandat prezidential.

E insa mai mare castigul politic pe care Dacian Ciolos si, ca atare, Alianta 2020 l-ar obtine, neridicand miza pentru Cotroceni?

La prima vedere, ar avea inca la indemana argumentul schimbarii de paradgima pentru alegerile legislative, un mesaj mai greu de gestionat daca Alianta ar intra in campania din 2020 avand Presedintia. Ar avea insa la indemana mesajul folosit de Traian Basescu, acela al echipei care, complete, ar putea genera cu adevarat reforma statului.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Iohannis presedintie Ciolos Barna PSD , #alegeri prezidentiale 2019