Misterele alegerilor de duminica. Cu asemenea strategie, nici JFK nu ajungea in turul al doilea. Mai poate pierde Iohannis? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 09:51
32468 citiri
Misterele alegerilor de duminica. Cu asemenea strategie, nici JFK nu ajungea in turul al doilea. Mai poate pierde Iohannis? Interviu
Foto: Facebook/Barbu Mateescu

Pragul de 40% e simbolic, se poate pierde in turul doi si daca-l depasesti in turul intai, vezi Ponta sau Nastase. Nimic nu mai este sigur intr-o epoca a valurilor de emotie. Sunt multe scenarii in care Iohannis poate castiga, multe in care poate pierde, afirma sociologul Barbu Mateescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Barbu Mateescu a explicat principalele paradoxuri ale scrutinului de duminica, incepand cu prezenta destul de scazuta din tara, pana la scorurile principalilor candidati.

"Iohannis si Barna, ca reprezentanti ai segmentelor hotarat pro-occidentale ale societatii, au cumulat 4,8 milioane de voturi. Barna a convins 29% din ei ca e mai bun decat Iohannis. Avea nevoie de 44% ca sa ajunga in turul doi", spune Barbu Mateescu, care nu exclude ca masinaria PNL sa o fi sustinut pe Viorica Dancila: "E credibil. Dar e ca si cand dupa o amputare a mainii stangi, principala ta grija este ca de acum inainte nu mai poti purta Rolex-uri".

Barbu Mateescu vede posibila o mobilizare mai buna a PSD in finala, insa nu pune pierderea Moldovei in primul tur pe seama acestui aspect: "In Moldova, diaspora este omniprezenta. (...) Muntenia si Moldova puteau fi tratate la pachet, identic, in 1992 sau 2000, acum insa Moldova s-a schimbat".

Prezenta in tara la acest prim tur al prezidentialelor a fost cea mai mica din istoria acestui tip de scrutin din ultimii 30 de ani. Mai mica si decat la europarlamentarele din mai. De ce?

Conform cifrelor de pe site-urile BEC, numarul celor veniti la vot, in tara si diaspora, a fost cvasi-identic la ambele alegeri. Campania de la prezidentiale a fost mai degraba terna, fara elemente specifice, dezbateri, in sens propriu sau figurat, fara un conflict evident in afara de clasicul "Iohannis vs PSD".

A incercat oare vreun candidat sa obtina voturile altui candidat? Doar Paleologu, si a esuat, obtinand exact cat PMP la europarlamentare.

As preciza si ca listele electorale contin multe persoane decedate, locuitori ai R. Moldova care au dobandit cetatenia strict pentru a munci in Uniunea Europeana si pe care alegerile din Romania nu-i intereseaza etc.

In mod obiectiv, suntem din ce in ce mai putini, in 5 ani de zile, deci intre scrutine prezidentiale, inregistrandu-se 1,3 milioane decese si 1 milion de persoane care capata drept de vot. Deci o scadere naturala a numarului de oameni care ar putea vota fata de acum un deceniu sau doua este de asteptat intre anumite limite.

Care dintre scorurile candidatilor vi se par surprinzatoare?

Ma asteptam ca Dan Barna sa capaciteze mai mult din electoratul USR-PLUS de la europarlamentare, precum si din diaspora. Am supralicitat aspectele cantitative ale campaniei, numarul oamenilor pe care a fost capabila sa-i atinga si sa-i persuadeze.

De ce nu a reusit? Scorul sau real este chiar mai mic decat in exit poll-uri.

Iohannis si Barna, ca reprezentanti ai segmentelor hotarat pro-occidentale ale societatii, au cumulat 4,8 milioane voturi. Barna a convins 29% din ei ca e mai bun decat Iohannis. Avea nevoie de 44% ca sa ajunga in turul doi.

Am exclus din calcul spatiul PMP/Paleologu, care are o identitate mai degraba distincta in contextul competitiei Iohannis vs Barna.

Legat de exit poll-uri, sunt un pic surprins si nu gasesc o explicatie.

Dacian Ciolos avea potential sa ia mai multe voturi?

Cu asemenea strategie prudent-defensiva in relatie cu Iohannis, nici Traian Basescu sau JFK nu ajungeau in turul doi. In acest context, valoarea de 29% pe care am mentionat-o mai sus este de fapt remarcabila.

Am vazut useristi care suspecteaza o sustinere a Vioricai Dancila de catre masinaria liberala. Este credibil?

E credibil. Dar e ca si cand, dupa o amputare a mainii stangi, principala ta grija este ca de acum inainte nu mai poti purta Rolex-uri. Diferenta a fost de 600 de mii de voturi!

Exact! Unde s-au pierdut?

Din cate stiu nu numai Barna, ci si USR-PLUS s-au restrans. Cu alte cuvinte, optiunea de vot pentru USR-PLUS s-a redus si ea. Nu s-a jucat bine motiunea de cenzura, reflectoarele in spatiul anti-PSD fiind pe PNL.

Klaus Iohannis a iesit primul, dar nu are un scor cu 4 in fata .

Pragul de 40% e simbolic, se poate pierde in turul doi si daca-l depasesti in turul intai, vezi Ponta sau Nastase. Impresionanta la Iohannis este sustinerea de care a beneficiat, la cote inalte, din partea unor categorii extrem de diverse din punct de vedere socio-demografic.

Cum se explica, dupa un mandat in care nu a comunicat decat cu electoratul liberal, in care a desemnat-o pe Dancila si alte asemenea?

Lipsa competitiei. Care candidat a spus lucrurile astea? Paleologu, un pic, pe final. Sa nu uitam ca votul anti-PSD e in continuare puternic, ba chiar a devenit solid in Moldova. Deci Iohannis nu a pornit de la o baza slaba, care a fost de altfel si mobilizata de motiunea de cenzura.

Viorica Dancila a luat ceva mai multe voturi decat a luat PSD la europarlamentare. De ce?

Conform datelor BEC, vad ca a primit 50 de mii de voturi peste 2 milioane. PSD luase la europarlamentare 40 de mii de voturi peste 2 milioane, iar la aceste alegeri a beneficiat de aportul UNPR (50 de mii de voturi la europarlamentare). Deci a fost foarte aproape de potentialul maxim.

Si, totusi, a pierdut aproape toata Moldova. E galbena. De ce?

Privim diaspora ca fiind ceva indepartat. Dar, in Moldova, diaspora este omniprezenta. Deseori la propriu: oamenii se intorc, muncile sunt in multe domenii sezoniere, unii emigranti spre Vest se mai intorc pe acasa un an-doi, dupa care revin in Vest etc. Exista flux de bani si flux de valori, perceptii, crestere a asteptarilor locuitorilor de la guvernare, primar, autoritati.

O poate recupera?

PSD a mai avut structuri si metode non-baroniale de comunicare, dar in alte epoci, cand la butoane erau Adrian Nastase, Vasile Dancu etc. Are nevoie de infrastructura intelectuala. Ieri, nu azi.

De asemenea, liderii si membrii au nevoie intensa de educare intr-ale politicii, alegerilor, administratiei etc. Pare socanta afirmatia, dar hai sa privim ce s-a intamplat pe cifre la alegerile din 2019: in Muntenia rurala sunt zei, dar in restul tarii, soricei!

Muntenia si Moldova puteau fi tratate la pachet, identic, in 1992 sau 2000, acum insa Moldova s-a schimbat. Despre Transilvania, orasele mari si diaspora ce sa mai zicem...

Ne putem astepta ca in turul al doilea mobilizarea PSD sa fie totusi mai buna?

Este posibil.

Cum se va redistribui votul?

Votantii se vor hotari abia in urmatoarele zile. Nu se pot face predictii.

Asta inseamna ca victoria lui Iohannis nu e sigura?

Nimic nu mai este sigur intr-o epoca a valurilor de emotie. Sunt multe scenarii in care Iohannis poate castiga, multe in care poate pierde. N-are sens sa le detaliez pe toate, nici nu cred ca e foarte util.

Accederea in turul al doilea este gura de oxigen de care PSD avea nevoie? Ma gandesc la faptul ca anul viitor vor fi numai voturi de masinarie, fara diaspora si fara liste suplimentare.

Cred ca incurca si ajuta anumite jocuri in partid. Conflictele din interiorul Pro Romania au facut optiunea plecarii spre Pro Romania una neatractiva, chiar si in cazul in care Dancila rata intrarea in turul al doilea.

Rezultatul USR-PLUS favorizeaza crearea de aliante cu PNL pentru locale?

Foarte probabil. Depinde mult de conducerea USR-PLUS si de sobrietatea lor.

Cum seteaza aceste alegeri viitorul scenei politice? O prezervare a modelului partidelor retea, clasice, cu greutate pe primari?

Sunt partial in dezacord. PSD are peste jumatate din primarii din Romania si nu poate trece anul asta de 25%! USR-PLUS cu 0 primari trece in 2019 de un milion de voturi, indiferent de tipul de scrutin.

Pe de alta parte, la parlamentare, structurile locale vor fi vitale, o mare parte din Romania urbana neavand resedinta oficiala in localitatea in care oamenii locuiesc de fapt. Ma intreb cati din oamenii care ne citesc acum in Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, dar care au adresa din cartea de identitate in alte judete, poseda viza de flotant...

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Barbu Mateescu rezultat primul tur, #Barbu Mateescu rezultate prezidentiale , #alegeri prezidentiale 2019