Presedintele de securitate al Romaniei

Autor: Hari Bucur-Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Duminica, 11 August 2019, ora 21:06
12828 citiri

Desi alegerile prezidentiale sunt anuntate pentru tarziu in toamna, mai catre inceputul iernii meteorologice, campania prezidentiala a inceput din plin. Si pe la partide, si pe la televiziuni, si pe strada, dar si online.

Avem deja o lista substantiala de candidati, avem primele estimari ale intentiilor de vot, inclusiv pentru unii care nu candideaza, ori pentru cei care candideaza cu sanse de sub unu la suta, dar care sunt deja gata de a prezenta sutele de mii de semnaturi legale pentru inscrierea in cursa electorala si pentru incasarea ajutorului de stat generos, de campanie.

Presedintele in functie si-a anuntat intentia de a recandida si si-a substantializat aceasta intentie prin refuzul de a intra intr-o competitie pentru o inalta demnitate europeana, intentia lui fiind imediat transformata in decizie politica, la nivelul unuia dintre cele trei partide importante din Romania. Celelalte doua partide si-au desemnat propriii candidati si au inceput sa il injure electoral pe cel in functie.

Asa cum arata ea astazi, pre-campania prezidentialelor este despre scaun, atunci cand nu este despre valorificarea la stat a semnaturilor deja stranse, de atata timp. Adica, este o galceava pentru putere, ca lupta ar fi prea onorant sa ii zicem, daca nu este o afacere de partid mic si de stat slab, cu liste de semnaturi.

De aceea, pre-candidatii seriosi sunt alesi pe criteriile legate de sansele de a se aseza cu fundul pe scaunul prezidential si nu pe principiile gasirii celei mai bune solutii pentru cea mai buna performanta prezidentiala.

De aceea, pre-candidatii seriosi nu au treaba cu asa-zisa fisa a postului de Presedinte al Romaniei, nici cu agenda strategica obligatorie a acestuia. Nu au treaba nici atunci cand se pregatesc, se educa si se formeaza profesional, pentru a castiga alegerile, nici atunci cand povestesc publicului despre nazuinta lor de a ajunge ditamai presedintele.

De aceea, singurele argumente ale pre-candidatilor, ceilalti decat actualul presedinte, este ca ei ar face altfel decat a facut actualul, sunt de alta natura, factura sau gen decat actualul, ori sunt mai vorbareti si mai sedentari decat actualul. Atat si nimic mai mult.

Asta, in conditiile in care agenda minima a viitorului presedinte, fie el acelasi cu actualul, sau fie el cu totul altcineva, va fi o agenda din care nu pot sa lipseasca cateva teme strategice.

Teme ce pot fi grupate in trei categorii, dupa natura lor. Vorbim despre teme reparatorii atat pentru stat cat si pentru functia prezidentiala, despre teme de management al statului si despre teme de reprezentare a statului.

Statul este aproape defect. Stricat in mare parte. Atat de stricat incat majoritatea functiilor sale generale ori nu mai sunt indeplinite, ori sunt indeplinite cu dificultate si cu erori majore. Vorbim aici despre functia de garantare prin lege si prin ordine publica a drepturilor si libertatilor constitutionale, despre functia de aparare nationala, despre functia de mediu, despre functia culturala, despre functia de educatie publica si despre functia de sanatate publica.

Chiar si functia de reprezentare internationala a statului este compromisa in mare parte, daca este sa ne uitam la comportamentul international al premierului, comportament nesanctionat de presedintele in functie, chiar daca a fost criticat public de fiecare data.

Conciliantii ar putea spune ca functia economica a statului este exemplara in acest moment, date fiind cifrele de crestere macro-economica. Doar ca aceasta crestere este nesustenabila, in absenta unei infrastructuri minimale si a unui pachet de garantare a conditiilor oferite de stat in domeniile taxarii si monedei, de lunga durata.

Poate unii dintre cititori ar ridica o spranceana la includerea functiei de aparare nationala intre functiile statului ce sunt indeplinite cu dificultate si cu erori majore. Asta, in conditiile in care vorbim despre o aparare nationala integrata in apararea comuna a Aliantei Nord-Atlantice si cu sustinere militara strategica din partea americanilor. Cand am facut aceasta includere am avut in vedere ca premierul actual si cativa ministri din guvernul sau i-au negat presedintelui Iohannis statutul constitutional si functional de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si cand a fost vorba despre resursele financiare necesare apararii nationale, si cand a fost vorba despre resursele umane, si cand a fost vorba despre controlul prezidential asupra Executivului, in materia apararii nationale in general si pe subiectul achizitiilor strategice in special. Iar presedintele Iohannis nu i-a sanctionat decat verbal pentru asta. Ceea ce este un indicator evident de disfunctionalitate.

Asemenea disfunctii trebuie reparate neaparat, printr-un efort condus si coordonat de Presedintele Romaniei, oricare ar fi acesta. Din toamna, noul sau realesul presedinte este practic obligat sa isi foloseasca mandatul obtinut in alegeri pentru a demara un proces reparator strategic, pentru fiecare dintre functiile statului nefunctional Romania si pentru toate la un loc.

Altfel, fara reparatiile acestea, orice interlop sau imbecil ajuns in functie de ministru prin cheful oricarui interlop sau imbecil premier va putea sa faca in continuare ce vrea el mai rau cu Armata Romaniei, sub privirea trista a noului Presedinte al Romaniei. Asa cum fac cei de acum cu sanatatea publica, cu educatia nationala, cu ordinea si cu legalitatea, care sunt mai degraba nefunctionale. Dar si fara vreo sansa de reparare din interiorul lor.

Foarte putin spre deloc se vorbeste in public despre functia de management strategic a Presedintelui Romaniei. Este functia prin care ocupantul scaunului prezidential introduce initiative strategice, pentru a face lucrurile sa mearga si mai bine decat pana acum, in toate domeniile si sectoarele in care se "produc" bunurile publice.

Cu exceptia Strategiei nationale de aparare, actualul presedinte nu a introdus nicio asemenea initiativa, desi grupuri de reflectie si de lucru pentru alte domenii si sectoare au fost create la Cotroceni. Asa cum nu si-a indeplinit cu vizibilitate nationala si internationala nici celelalte functii manageriale strategice, mai ales functiile de control si de leadership.

Asa ca viitorul presedinte, oricine va fi acesta, va fi un presedinte minor spre nesemnificativ daca nu va sti si nu va putea sa devina un manager strategic, care sa identifice corect si complet problemele, sa gaseasca solutii si sa conduca autoritatile publice spre implementarea acelor solutii.

Manager strategic care nu pune mana si nu face el ceea ce ar trebui sa faca cei pe care ii conduce sau cei cu care coopereaza, ci doar ii convinge pe acestia din urma sa faca ceea ce le cere el, la timp, complet si cu rezultatele asteptate.

Dupa care ii controleaza strategic si la nivelul autoritatii lor, dar si la nivelul agentiilor, institutiilor si structurilor prin care autoritatile publice fac statul sa functioneze.

Asta, simultan cu introducerea de initiative strategice, in toate domeniile, inclusiv la nivel constitutional, cum am spus deja.

Cat despre reprezentarea statului, atat pe timp de pace cat si pe timp de crize ori chiar de razboi, fie acest razboi unul clasic sau unul hibrid, ceea ce s-a intamplat pana acum nu ar mai trebui sa se intample.

Ma refer in principal la imaginea pe care reprezentantii de top ai Romaniei au oferit-o strainatatii, cea de brambureala interna si de efort divergent dar masiv de scoatere a Romaniei de pe orice harta civilizata a Lumii.

Cu un premier care promite fara mandat gesturi de securitate mondiala, promisiunile insele ducand la costuri semnificative pentru Romania, de natura diplomatica si politica. Cu un presedinte care nu garanteaza ca are Executivul si Legislativul in spatele sau, atunci cand se implica in afacerile europene sau mondiale. Cu ministri de externe si de aparare nationala insubordonati fatis si neconstitutional Comandantului fortelor armate, care este Presedintele Romaniei.

Nu atat candidatii, nu atat partidele care ii promoveaza, nu atat activul de partid si nu atat propagandistii amatori, voluntari si entuziasti ai candidatilor ar trebui sa fie constienti de obligativitatea istorica a candidatului de a sti, a putea si a vrea sa abordeze temele acestea reparatorii, de management strategic si de reprezentare din prima zi in functia de Presedinte al Romaniei, ci mai ales publicul national!

El, publicul votant ar trebui sa fie constient ca nu se mai poate asa. Ca, dupa alegerile prezidentiale, Presedintele Romaniei nu mai are nicio scuza nici constitutionala, nici legala, nici morala, nici functionala sa ridice din umeri si sa nu faca ceea ce se asteapta de la el sau de la ea.

Asta, daca nu cumva ar vrea sa fie ultimul presedinte al Romaniei asa cum este ea astazi.

Hari Bucur-Marcu are o experienta de decenii in mediul international, pe problematici legate de institutionalizarea domeniului apararii nationale, controlul democratic al sistemelor de securitate nationala, politici de securitate si de aparare nationala. Ofiter de aviatie si fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, detine titlul de doctor in stiinte militare, obtinut in 2001 la Academia de Inalte Studii Militare cu teza "Implicatii economice in planificarea apararii nationale a Romaniei". In perioada 1990 - 2003 a fost responsabil sau direct implicat in aspecte esentiale ale reformei Armatei Romaniei, cu deosebire in relatia cu NATO, si a lucrat nemijlocit in structurile Aliantei ca sef de sectie invatamant si instructie. A publicat carti si articole pe subiecte din domeniu, oferind expertiza internationala. Este cavaler al Ordinului National "Pentru merit", ca recunoastere a contributiei sale la integrarea Romaniei in NATO.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#presedintele Romaniei securitate nationala, #alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019