Cumpanasu a tras cu arma la TVR, intr-o emisiune electorala. CNA va discuta cazul saptamana viitoare

Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 17:08
17097 citiri
Cumpanasu a tras cu arma la TVR, intr-o emisiune electorala. CNA va discuta cazul saptamana viitoare
Foto: TVR 1

Alexandru Cumpanasu, unul dintre candidatii la alegerile prezidentiale, a venit in studioul TVR cu o arma airsoft, replica a unei AK47, cu care a impuscat niste baloane pentru a-si dovedi talentul de tragator.

Demonstratia fusese aranjata cu producatorii emisiunii si a avut loc la o ora de maxima audienta, cand la televizor puteau privi si copiii. Un membru al CNA s-a autosesizat.

Imaginile scandaloase au fost intens dezbatute de internauti. Unii s-au amuzat, dar altii au atras atentia ca nu a fost tocmai in regula ce s-a intamplat la televiziunea publica.

Cumpanasu a venit cu arma la una dintre emisiunile electorale dedicate alegerilor prezidentiale, emisiune la care candidatii sunt invitati sa isi prezinte talentele. Daca Viorica Dancila a ales sa joace ping-pong, iar Dan Barna a facut o scurta demonstratie de GO, Alexandru Cumpanasu a venit cu pusca si a fost acceptat de realizatorii emisiunii electorale.

Atat Cumpanasu, cat si moderatorul emisiunii au precizat ca nu este vorba despre o arma cu glont, ci despre un airsoft, mai exact o replica AK47. "Tragem cu ea, dar nu in dumneavoastra, stati linistit. Merg des in poligon, trag cu toate tipurile de arma", s-a laudat candidatul la presedintie, precizand ca acesta este hobby-ul lui si ca merge foarte des in poligon ca sa se antreneze. Intrebat de moderatorul TVR cat il costa o astfel de sedinta de antrenament, Cumpanasu a dezvaluit suma.

Nu este pentru prima oara cand Alexandru Cumpanasu vorbeste public despre faptul ca trage cu arma. Candidatul, care transmite live deseori pe Facebook si are mii de urmaritori, a anuntat inca de la sfarsitul lunii august ca a inceput sa ia astfel de lectii, sustinand ca ar fi amenintat si vrea sa se apere singur, in contextul crimelor de la Caracal.

Mai mult, el a cerut si a primit protectie din partea Ministerului de Interne, desi nu exista vreo dovada ca este intr-adevar amenintat de clanuri mafiote, asa cum sustine, conform Adevarul.

"AM HOTARAT SA-MI APAR SINGUR FAMILIA pana cand vom avea un RESTART al institutiilor menite sa ne apere. Asa ca am participat la mai multe sesiuni de tragere in poligon cu arme!!. LUPTA MEA IMPOTRIVA TUTUROR CLANURILOR CARE AU OCUPAT ROMANIA CONTINUA PANA LA CAPAT. ORI EU ORI EI!", a scris el ulterior pe Facebook, intr-o postare la care a atasat si imagini din poligon.

Ce face CNA?

Valentin Jucan, fost membru al CNA, s-a aratat indignat de cele intamplate joi seara la TVR, spunand ca episodul este "halucinant".

"Un candidat la cea mai inalta functie in stat, cea de PRESEDINTE, isi defineste mandatul prezidential printr-un exercitiu de folosire si tragere cu o arma, copie fidela a AK-47, chiar arma cu care s-a tras la Revolutie in cladirea Televiziunii romane.

Dincolo de faptul ca se incalca legislatia audiovizualului, dar si rolul special pe care TVR il are, la nivel de simbolistica, continutul emisiunii dedicate alegerilor prezidentiale este o palma data ideii de liberate si decenta. Agravant este si faptul ca totul a fost pus in scena in mod deliberat, studioul fiind amenajat pentru momentul in cauza. Asadar, nu a fost un moment la care producatorii nu se asteptau. Nu exista scuza!", a scris pe Facebook Valentin Jucan.

Acesta a mai subliniat ca mesajele transmise de candidatii la Presedintie "induc in mentalul colectiv un anumit tip comportamental".

"Daca un posibil presedinte al tarii isi defineste posibila atitudine prezidentiala cu arma in mana, fie ea si o replica, omul de rand de ce nu ar face-o? Instinctual, de ce nu s-ar apuca sa isi faca singur dreptate, pe modelul 'dreptatii' promovate de un posibil presedinte de tara (...) Totul la o ora la care inclusiv minorii isi pot lua notite", subliniaza Valentin Jucan.

Acesta mentioneaza in cadrul postarii mai multe articole din Legea avizualului care ar fi fost incalcate, cum ar fi cele prin care este interzisa instigarea la violenta sau cele prin care se asigura protectia minorilor.

De asemenea, Valentin Jucan mentioneaza si ca Legea 41 din 1994, care reglementeaza functionarea postului public, prevede ca TVR nu trebuie sa incite, prin emisiunile sale, la violenta publica.

"Firesc este ca, in cel mai scurt timp, C.N.A. sa se autosesizeze, iar Comisiile pentru cultura si mass-media din Senat si Camera Deputatilor sa cheme la audieri conducerea TVR. Toate acestea numai daca se mai doreste pastrarea unor minime valori de decenta, moralitate si legalitate in presa din Romania", mai scrie Valentin Jucan.

Contactat de Ziare.com, Rasvan Popescu, membru al CNA, a refuzat sa comenteze, precizand ca subiectul va fi discutat, cel mai probabil, in sedinta de saptamana viitoare a CNA si nu doreste sa se antepronunte.

In schimb, un alt membru al CNA, Dorina Rusu, ne-a spus ca s-a autosesizat, dupa ce a vizionat imaginile.

"Am vazut fragmentul respectiv si am facut autosesizare, pentru ca mie mi se pare ca e o incalcare a legislatiei. Sigur ca in sedinta CNA se va decide, dar mie mi se pare ca este vorba in acest caz despre protectia minorilor. Si din plastic daca era arma nu mi se parea normal ca un candidat la Presedintia Romaniei sa vina cu o arma, la o ora de audienta maxima (21:00 - n.red.), pe postul public si sa vorbeasca despre felul in care trage el cu o arma.

Chiar daca, desigur, nu era vorba despre niste impuscaturi reale (impusca niste baloane), mie mi se pare ca este nu doar un lucru neobisnuit, dar mi se pare ca se incalca legea.

Sigur, la sedinta o sa hotaram, dar eu am facut autosesizare tocmai pentru ca sa discutam, pentru ca, dupa parerea mea, se incalca acel capitol din legislatie privind protectia minorilor", ne-a spus Dorina Rusu.

Intrebata daca se va tine cont si de faptul ca Alexandru Cumpanasu a declarat de mai multe ori ca a decis sa se apere singur cu arma, Dorina Rusu a comentat: "Intr-adevar, are niste antecedente cu privire la chestiuni de felul acesta, chiar daca nu la televizor. Mie mi se pare ca nu este in regula sa accepti asa ceva intr-un platou de televiziune".

Ramane de vazut ce vor decide, prin vot, membrii CNA, si cand se va intampla asta, in conditiile in care consiliul a amendat drastic mai multe televiziuni dupa ce unii politicieni au facut amenintari verbale la adresa altor persoane, chiar si fara demonstratii explicite.

Ce spune legea

Chiar daca este neletala, folosirea unei arme de tipul celei pe care a vanturat-o Alexandru Cumpanasu prin studiourile TVR este reglementata strict de lege.

Astfel, Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor prevede urmatoarele:

Art. 64. - Uzul de arma neletala

(1) Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.

Art. 65. - Folosirea armelor utilitare si de agrement

(4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului si tirului sportiv pot fi folosite in spatii delimitate, care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate sau semnalizate, in astfel de conditii incat sa nu puna in pericol integritatea corporala sau viata persoanelor.

(5) Sunt interzise portul si folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevazute la alin. (4) in locuri publice.

De exemplu, in urma cu un an, un tanar de 20 de ani, din Piatra Neamt, a fost retinut si amendat dupa ce a tras cu o arma de tip airsoft intr-o masina cu al carui sofer s-a certat in trafic. Politistii i-au confiscat arma tanarului si l-au sanctionat pentru nerespectarea regimul armelor si munitiilor cu o amenda in cuantum de 5.000 lei, relata la acea vreme ProTV.

Urmariti aici imaginile in care Cumpanasu isi ilustreaza talentul de tragator:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Cumpanasu tras cu arma TVR, #Cumpanasu CNA arma TVR , #alegeri prezidentiale 2019