Anticipatele? Dezastrul PDL (Opinii)

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 07:36
6362 citiri
Anticipatele? Dezastrul PDL (Opinii)

E simplu. Daca PDL face anticipate, si-a dat foc la valiza! In momentul asta, nu doar ca PDL e nepregatit pentru alegeri anticipate, dar a fi de acord cu ele inseamna sa plece la lupta ca un invins.

Ca un partid pe care proteste de cateva mii de oameni l-au batut si l-au facut sa cedeze. Anticipatele, despre care chiar si lideri de-ai sai vorbesc, pot insemna ocazia unei batai crancene pe care principalul partid de guvernare o incaseaza.

Sigur, unii din PDL se gandesc "sa facem anticipate in acelasi timp cu alegerile locale, daca decizia CCR ne permite". Cu alte cuvinte, daca in decizia Curtii Constitutionale se spune ca problema e prelungirea mandatelor primarilor. Dar asta ar fi, pe langa faptul ca ar sfida ceea ce au inteles oamenii ca e in neregula, o proba de lipsa de curaj.

Ar insemna ca PDL stie ca ia bataie, dar crede ca obtine suficienti primari cat sa ramana un partid mare. Ar insemna ca PDL nu crede in el insusi, nu se vede capabil sa obtina un rezultat foarte bun daca localele sunt separate de parlamentare.

Si ar mai fi si o proba de lasitate fiindca vine al doilea val al crizei. In acelasi timp cu alegerile din toamna.

Cine mai vrea anticipate? USL. Stie sigur ca le-ar castiga, in conditii normale. Si le-ar castiga cu un avans urias, mai ales ca se considera ca ea a reusit sa le impuna. Anticipatele ar fi validarea tezei sale ca "asa nu se mai poate".

Altcineva? UDMR-ului ii convine. Alegeri organizate cat mai repede inseamna mai putine sanse pentru Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania sa se organizeze si sa "ciupeasca" din electoratul maghiar. Punem pariu ca UDMR vrea alegeri anticipate comasate? De ce? Daca se fac localele inainte si "concurenta" UDMR-ului ia mai multi primari, ar putea pretinde ca e o forta si ca, pentru ca maghiarii sa nu rateze intrarea in Parlament, ar trebui sa candideze pe liste comune.

Caine surd la vanatoare

Cu o caciulita in mana si avand capul plecat. Asa ar intra PDL in anticipate. Batut si asteptand sa mai ia. Bataie. Nu de alta, dar nu ar avea ceea ce-i trebuie oricarui partid care intra in alegeri.

Un lider. O locomotiva. Un simbol cat de cat reprezentativ. Un om pe care oamenii sa-l asocieze cu PDL. Bineinteles, un om care sa nu fie Emil Boc, cel care poate fi, cel mult, o piatra de moara din punct de vedere electoral. Un om pe care oamenii sa-l vada ca premier in cazul in care PDL castiga. Asa cum a fost Stolojan in 2008. E sigur ca multi oameni au votat PDL gandindu-se ca Stolojan e un bun specialist in economie.

Problema e ca, in momentul asta, acel om nu exista. Sau exista, dar nimeni nu-l vede in acea pozitie. PDL-ului i-ar lua timp sa-l gaseasca.

Electoral, lucrurile stau cam la fel. PDL e jos. Protestele si presiunea mediatica i-au topit si cele cateva procente pe care le castigase prabusirea din 2010. Sigur, ar mai putea recupera, in cazul in care, asa cum s-a anuntat, mareste pensiile si salariile pana in alegeri. Poate ca asta e miza lor. Spera ca decizia sa-i ridice. Putin, ii va ridica, asta e sigur. Dar nu asa de mult incat sa ia un scor foarte bun. Scorul care ar putea impiedica USL sa ia peste 50% din voturi la alegerile parlamentare. De castigat alegerile e oricum greu, daca nu imposibil.

Solutia curajului

Doar ca PDL poate juca si altfel. Poate veni cu un premier credibil. Poate veni cu o schimbare de politica foarte consistenta, pliata pe nevoile populatiei. De la depolitizarea unui mare numar de functii, reducerea cheltuielilor bugetare, eliminarea unor oameni cu probleme de imagine din partid sau macar ascunderea lor si asa mai departe.

Problema? E mai usor de spus decat de facut. Toate masurile astea cer vointa, unitate si o suplete politica pe care PDL nu a mai dovedit-o de mult timp incoace. Si o strategie coerenta, bine gandita. Pentru unii, ar fi mai comoda solutia anticipatelor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri anticipate PDL, #PDL anticipate comasate , #anticipate