Kelemen: Pozitia lui Borbely e personala. Despre anticipate vorbim doar in coalitie

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 20:37
1562 citiri
Kelemen: Pozitia lui Borbely e personala. Despre anticipate vorbim doar in coalitie
Foto: Arhiva

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca declaratia lui Borbely Laszlo despre alegerile anticipate a fost personala, nu a fost facuta in numele Uniunii, iar o eventuala decizie privind alegerile anticipate va fi luata de UDMR, numai dupa discutii in cadrul coalitiei.

Kelemen a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca indiferent daca alegerile vor fi la termen sau, eventual, se va ajunge impreuna cu partenerii din coalitie la o alta concluzie, "actualul Guvern si actuala formula guvernamentala trebuie sa gestioneze treburile tarii pana la alegeri, indiferent daca vor fi in noiembrie sau la o alta data in 2012".

"Declaratia lui Borbely este una facuta in mod personal, nu in numele UDMR. Dupa decizia CC am avut discutii cu colegii din PDL si in UDMR si vom avea in continuare, dar nu am avut o intalnire formala nici in coalitie, nici in UDMR. Luni, in coalitie, vom discuta despre situatia creata in urma deciziei CC, iar marti vom discuta si in UDMR, pentru ca avem o sedinta a grupurilor reunite si conducerea Uniunii, pentru analiza sesiunii parlamentare de primavara.

In ceea ce priveste chestiunea alegerilor anticipate, orice solutie constitutionala si politica poate fi luata in discutie, dar eu am sustinut si sustin ca aceste decizii trebuie luate in coalitie, in interiorul partidelor noastre, nu in afara coalitiei, pentru ca suntem intr-o formula de guvernare, intr-o coalitie, si nu vom lua noi decizii inainte de a discuta cu partenerii nostri.

Indiferent daca alegerile vor fi la termen sau, eventual, vom ajunge impreuna la o alta concluzie, cred ca actualul guvern si actuala formula guvernamentala trebuie sa gestioneze treburile tarii pana la alegeri, indiferent daca vor fi in noiembrie sau la o alta data in 2012", a spus Kelemen.

Intrebat ce for al UDMR trebuie sa ia o decizie privind sustinerea declansarii alegerilor anticipate, liderul Uniunii a spus ca Prezidiul poate sa decida acest lucru, cu confirmarea ulterioara a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU).

"Noi nu putem ajunge singuri la o astfel de solutie. La noi, in UDMR, lucrurile sunt foarte simple, anumite decizii se iau in Prezidiul UDMR, iar aceasta decizie face parte din categoria deciziilor care pot fi luate acolo, apoi va trebui confirmata de CRU.

Pozitia lui Borbely a fost una personala, nu una oficiala a UDMR. Au fost discutii informale, analizam si noi situatia, dar o decizie oficiala nu exista. Eu am experienta muncii in echipa, si in coalitie si in alte echipe, si acolo vom analiza si apoi vom trece la alte decizii si la alte institutii interne ale noastre", a afirmat Kelemen.

UDMR va analiza saptamana viitoare, in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, procedura care ar mai "linisti vocea strazii" si ar asigura un consens cu opozitia, a declarat, agentiei MEDIAFAX, vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

Borbely a aratat ca, avand in vedere situatia socio-politica actuala si luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate sa fie supusa unei analize foarte serioase.

"Comasarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale cu cele parlamentare este neconstitutionala, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, admitand astfel sesizarea USL.

USL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentantii Uniunii mentionand ca cer CC "o atitudine de respect fata de lege si democratie".

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat atunci ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea comasarii alegerilor "determina foarte clar ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".

In schimb, fostul presedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela, a aratat ca alegerile locale trebuie organizate in termenul prevazut initial, daca motivatia deciziei Curtii Constitutionale se refera la data acestor alegeri, urmand ca partidele sa se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme.

Inainte de decizia Curtii Constitutionale, liderii coalitiei au avut o sedinta in care au concluzionat ca nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul ca o astfel de procedura, daca ar fi initiata, nu ar putea fi incheiata decat in luna septembrie.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#UDMR anticipate, #UDMR alegeri, #Kelemen UDMR , #anticipate