BEC contrazice MAE: Decizia privind votul in strainatate nu favorizeaza votul multiplu

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 21:32
3742 citiri
BEC contrazice MAE: Decizia privind votul in strainatate nu favorizeaza votul multiplu
Foto: Arhiva

Marian Muhulet, vicepresedinte al AEP si purtator de cuvant al BEC, a declarat, joi, ca decizia BEC prin care cetatenii romani aflati in strainatate pot vota pe baza cartii de identitate si in tarile non-UE nu favorizeaza votul multiplu.

Muhulet a amintit ca, potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare inscrie datele persoanei care se prezinta la vot in tabelul prevazut de lege, iar alegatorul primeste buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT" numai dupa ce semneaza in acest tabel.

Reprezentantul BEC a mentionat ca la aceste garantii pentru prevenirea votului multiplu se adauga si aceea ca alegatorul trebuie sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu a mai votat si nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sanctiunea legii penale.

AEP poate face verificari pentru a depista votul multiplu

De asemenea, Marian Muhulet a spus ca, potrivit legii, Autoritatea Electorala Permanenta verifica, la solicitarea partidelor sau a candidatilor, listele electorale permanente, precum si tabelele (listele suplimentare, n.r.) folosite in cadrul scrutinului, pentru a depista situatiile de vot multiplu.

"Niciun alegator care ar indrazni sa voteze multiplu nu va scapa de rigorile legii penale", a tinut sa precizeze Marian Muhulet.

MAE avertizeaza ca exista "un risc serios" ca votul din diaspora sa fie fraudat

El a spus ca BEC a dat aceasta decizie, care este obligatorie si trebuie aplicata, ca urmare a unei sesizari a unui cetatean roman care a cerut sa poata vota pe baza cartii de identitate la o sectie de votare din strainatate, deoarece pasaportul i-a expirat.

Potrivit legii electorale, ulterior alegerilor prezidentiale, Biroul Electoral Central preda AEP dosarele cuprinzand copiile de pe listele electorale permanente si tabelele utilizate in cadrul sectiilor de votare la ambele tururi de scrutin, precum si declaratiile pe propria raspundere ale alegatorilor.

Diaspora protesteaza: Nu noi, ci clasa politica e de vina pentru imaginea negativa a tarii

Termenul de verificare a listelor electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. In situatia in care AEP descopera indicii privind savarsirea unor infractiuni, sesizeaza organele de urmarire penala competente.

MAE a avertizat, joi, ca decizia BEC de a permite romanilor aflati in strainatate in ziua scrutinului sa voteze pe baza cartii de identitate in toate statele, nu doar in tarile UE, duce la riscul de vot multiplu, intrucat nu mai are autocolante suplimentare pentru a fi trimise sectiilor din afara tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#BEC vot multiplu diaspora, #BEC raspuns acuzatii MAE , #bec