Ziare.com

Politica la romani - "Felinarul rosu", candidatul cu bani multi si tradatorii "de bine" (Opinii)

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 19:43

   

Politica la romani - "Felinarul rosu", candidatul cu bani multi si tradatorii "de bine" (Opinii)
Ancheta realizata de colegii din presa privind modul in care un partid isi recruteaza viitorii candidati este doar o reconfirmare a faptului ca partidele romanesti nu au reusit sa treaca de nivelul unor "Felinare rosii", unde plata se face inainte, iar placerea gheseftului - a fi ales in "fonctie" publica, cu bani de la buget si alte invarteli - este pe riscul clientului, niciodata garantata.

Nu este de mirare ca se cer bani "la negru" pentru a deveni "onor candidat". Nu e de mirare ca se semneaza "angajamente de loialitate" la care nu s-ar fi gandit nici macar geniile malefice ale Camorrei. Nu este de mirare ca politicienii isi schimba "barca" de partid, lingand cu dezinvoltura unde pana mai ieri scuipau, ca niste tradatori "de bine" care dezvaluie mizeria din vechiul lor partid, pentru a deveni partasi mizeriei din partidul care i-a adoptat.

Nimic nu este de mirare pentru ca ce patim acum s-a intamplat dintotdeauna in istoria bietei noastre democratii, inca de la firavele ei origini, de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Va invit, iarasi, la a medita asupra unor alte tragice asemanari, asa cum le putem afla in scrierile a doi mari analisti politici - Mihai Eminescu si I. L. Caragiale - care ne-au lasat o descriere corecta a clasei politice romanesti. Sa recunoastem ca scrierile lor au o valoare de adevar pe care cei peste douazeci de ani de asa-zisa democratie moderna nu au reusit sa o infirme.

Spune Eminescu: "Cat despre aluatul protoplasmatic care formeaza, la noi, un stat in stat, asezat asupra institutiilor si a poporului avem putine de adaos. Traind din politica si prin politica, si neavand nici un alt soi de resurse materiale sau de putinta de a-si castiga existenta, el e capabil de-a falsifica totul: si liste electorale, si alegeri, si forme parlamentare si idei economice, si stiinta, si literatura.

Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, cumularzii, gheseftarii de toata mana, care, in schimbul foloaselor lor individuale, dau conducatorilor lor o supunere mai mult decat oarba." (Faceti interesele, Timpul, 17 ianuarie 1880).

Vorbind despre politicienii vremurilor sale, Eminescu ne vorbeste, de fapt, despre politicienii de astazi. De aceea, zic, cum sa ne mai miram ca pentru partidele noastre conteaza nu moralitatea, verticalitatea, bunacuviinta candidatului, ci doar cat are in punga si cat e dispus sa ofere caseriei de partid?

Cu certitudine ca regasim personajele macabre ale vietii politice romanesti in descrierea facuta de Eminescu: "Oameni care au comis crime grave raman somitati, se plimba pe strade, ocupa functiuni inalte, in loc de a-si petrece viata la puscarie" ('Romanul' in ajunul alegerilor..., Timpul, 3 mai 1879). "Tradatorii devin oameni mari si respectati, barfitorii de cafenele - literatori, ignorantii si prostii - administratori ai statului roman" (Intr-un lung articol..., Timpul, 27 ianuarie 1882)

De ce facem apel la clasici, la vechii ganditori? Lumea noastra de acum este lipsita de valori, toate sunt intoarse pe dos ca o izmana ce-si face vazuta cu nerusinarea, in ochii lumii, culoarea maronie a propriei neputinte.

O transformare bizara, ca la pagana sarbatoarea de Halloween, a cuprins straturile sociale: glasul curajos al celor care marturiseau pe Dumnezeu a devenit soapta dulceaga si vicleana de negustor, gandul curat al celor dornici sa-si jertfeasca binele propriu pentru binele public a cazut in gandul pervers si ipocrit al parvenitului insetat dupa averea nemuncita, condeiul plin de talent si curaj al jurnalistului aflat in cautarea adevarului s-a rupt si mazgaleste osanale bine platite pentru mai marii momentului.

Pentru toate acestea si multe altele, facem apel la clasici si sfarsim aceste randuri cu un citat din genialul nenea Iancu: "Iata haitele catilinare de politicieni, de diplomati de mahala, de vanatori de slujbe si de mici gheseftari: avocatei latratori, samsarasi dibaci, toate lichelele si drojdiile sociale, tinzand sa suie sus, cat mai sus, - distinctie fara merit, avere fara munca, pofte fara satiu - roade minunate ale unei scoli ce le-a inarmat numai instinctele pernicioase, pandind alegerile si toate nevoile publice pentru a ciupi pataca; neghiobi fara naivitate, rai fara barbatie, urmand meritul si talentul deosebit ca pe niste vrajmasi de moarte.

Iata-l pe mititelul veninos si ridicol, care se sbatea ieri in noroiu, cat e de mare acuma, cat e de aratos si de senin.

Iata-l cu ce bravura incaleca milionul! Priveste emfaza desgustatoare a parvenitului! Vezi ce indiferenta cruda pentru suferintele semenilor si tovarasilor lui de adineaori! Vezi aceasta mandra lipsa de generozitate, de orice avant nobil. El n'are intelegere, ba simte chiar repulsiune pentru tot ce e frumos, pentru tot ce face multumire umana fara imediata utilitate practica. Stropeste cu noroiu si pe mama-sa. Nesaturat cu milioane, e'n stare sa-si manjeasca mainile in ghesefturi spurcate. Credinta, talent, merit, onoare, sentiment?

Le cumpar pe toate, am cu ce! Fraternitate? Gheseft si chiverniseala! Egalitate? Impertinenta fata cu distinctiunea, cu meritul si cu talentul! Libertate? Bani, insulta si reteveiu! Iata marele partid colectivist, urmasul! Iata continuatorii patriotilor vizionari de odinioara - toxice partide ale unor batrane idei generoase." (Toxin si toxice, I.L. Caragiale)

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

@u961945

Politica la romani se cheama politica fara romani. Stii teoria lui Maiorescu a formelor fara fond, intr-un fel aceasta teorie a fost aplicata vietii politice romanesti din a doua perioada a secolului XIX.Romania a fost un stat feudal, inapoiat, putinele elite existente au fost scolite in strainatate. Ele au adus de acolo noile conceptii de democratie, lege si Constitutie, dar nu au putut peste noapte sa destepte si natia. Ca atare, in politica romaneasca a acelor vremuri, si-au facut loc toate lichele, toti pierde vara care stiau literile, cunosteau ciferele si doreau cu disperare sa atinga culmile succesului peste noapte. Insa, la origine, aceasta clasa politca in formare avea germeni buni, din ei au putut sa se dezvolte politicienii de renume ai tarii aducand Romania acolo unde a fost in perioada interbelica. Viata politica din prezent este comparabila din multe puncte de vedere cu aceea din perioada descrisa de Caragiale si Eminescu, numai ca este formata in jurul unor cadavre comuniste, de asta nu poate aduce nimic bun tarii si noua, de asta nu poate creste si nici nu se poate dezvolta.

@omiduta

teoria este de fapt mult mai simpla.cand zgaltai un butoi cu lichid, la suprafata iese SPUMA!!!din pacate, la noi SPUMA persista...

din nefericire majoritatea maselor

nu vad, ignora, sau se complac, avand iluzia numita speranta ca totul va fi bine in final. Ei bine, cu atata veti ramane, cu speranta, ei nu leau pasat de voi si nici nu o sa le pese. Cand va ajunge unul acolo sus caruia ii va pasa, sigur nu va avea viata lunga.

 

Culpabilizarea tuturor,veche practica stalinist-nazista,reluata aici

Politica romaneasca nu se reduce doar la:
1.Felinarul rosu prezent si arhicunoscut de romani in Modogran.In ultimile zile suntem martorii schelambaielilor prostituate -politruc-PDL-ARD iste ,Udrea Elena care se spoieste in "telectuala" si ragcitatoare.
2.Candidatii cu bani multi sunt UDMR-isti, dar si mafiotii din PDL-ARD si complicii lui Basescu traian la terorism internationsl..cei de teapa lui dan diaconescu sunt doar figurantii,banii lor nu sunt ai lor ci ai mafiei care de peste 10 ani sugruma tara sub privirile indiferente ale preotilor indiferenti la criminalitatea regimului, asasin de bebelusi, Basescu Traian.
3.Tradatorii nu pot fi de bine ,MR Unguent Ungureanu este un infractor care a facut mult rau INTOTDEAUNA Romaniei.Cuvantul bine este sinonim in criminalul regim Basescu Traian cu decimarea planificata ai romanilor.Doar nu ati uitat cum in deradere mafiot Basescu Traian ura romanilor sa traiti bine si le-a furat painea de pe masa iar apoi le-a ucis parintii si copiii.Eminescu, Caragiale, sau actorii care le mentine in eternitate operele sunt dusmanii calailor cu felinar rosu la poarta, cu miliarde facute din crima organizata ,sau prin inalta tradare.In aceste zile asupra actorului Mircea Diaconu au sarit toate hienele PDL-ARD-iste cu o ura extrema ,ura ce parca iese in strada din hrubele unde securistii lui Basescu Traian asasinau romani.

Imi ..Rezerv Dreptul la ..(...Tacere...!!!.)*

-------------------------------------
----------------------------------------------
----------------------------------------------.

 

@Against

ca bine faci!

Cineva

propunea o democrație directă,ca in Elveția,nu reprezentativă ca cea de acum.Informatica ar rezolva problemele tehnice;ar fi posibil.Numai să nu aibă și aceasta hibe ascunse;și trebuie o oarecare cultură politică.Dacă lumea nu este mulțumită de clasa politică!

 

Elitele intelectualitatii asasinate de securistii lui Basescu/iliesc

Atatea crime s-au savarsit in Romania comunista si actual stalinist-nazist-ARD-PDL-ista incat tara nu mai poate fi guvernata.Cum sa guvernezi o tara cand cozile de topor stalinist-naziste au cotii infipti in grumazul tarii,cum sa faci politica si democartie cu un terorist internatioanl fraudulos presedinte de tara!
Cata dreptate acea Mihai Eminescu, doar intelectualii pot guverna o tara,ai nostri intelectuali sunt in deal ,la Belu.Citat: " Vorbind in teza generala, intr-un stat ajuns intr-un anumit stadiu de civilizatie se constata trei categorii de aristocratimi: aristocratia de sange, aristocratia banului sau plutocratia si aristocratia intelectuala. Care dintre ele trebuie sa formeze gurnul? indiscuil, cea intelectuala, ca fiind cea mai luminata. insa si aici ne impiedicam de un mare neajuns si anume ca nu toti membrii cari o formeaza sunt inzestrati cu simt moral. Si astfel fiind, este firesc ca sa se dedea la fapte necorecte. Totul atarna de puterea de aparare a claselor gurnate. Cu cat ele vor fi mai constiente de drepturile lor si mai solidarizate, cu atat se va abuza mai putin in uba lor.
Ar fi o copilarie sa ne miram ca desteptarea maselor se face atat de incet. Cum in majoritate atarna de cei cari le gurneaza, este firesc sa fie astfel. Interesul lor este sa le tina in ignoranta, pentru ca sa poata abuza mai usor de drepturile lor. in asemenea triste imprejurari cel mai bun invatator este nevoia.
Cu cat viata va deni mai anevoioasa, cu atat oamenii vor fi mai imbolditi sa se culti, sa se destepte din toropeala in care zac de atata amar de vreme. Astfel ne explicam de ce lucratorii cu bratele, indeosebi cei industriali, s-au patruns mai curand de foloasele solidaritatii, decat functionarii, cari sunt mai culti decat dansii."(Mihai Eminescu)

 

Domnule, frumos articol ati scris!

Ce poate fi mai actual ca clasicul sau mai prezent decat istoria?! Ce poate fi mai actual ca taranul lui Rebreanu sau politicianul lui Caragiale?! Eminescu a fost un razvratit, iar ca politician s-a apropiat de ceea ce cuprindea stanga in sesenta ei, omul si drepturile lui universale. Caragiale nu a fost politician, a fost mereu doar un pictor care a zugravit viata politica romaneasca in toate ipostazele ei. Nu poti intelege viata politica romaneasca fara sa-l citesti pe Caragiale si nici poezia fara Eminescu. Dar, desigur ca nu asta este scopul nostru, cu toata frumusetea lor, nu ne ocupam aici de clasicii literaturii romanesti, ci de viata politica si mizeria ei. Viata politica romaneasca a sfarsitului de secol XIX cuprindea si minti luminate care, pe langa interesele personale, se mai ocupau si de interesele tarii. Epoca despre care vorbim a adus inflorirea Romaniei din perioada interbelica. Din pacate, in cloaca politica actuala nu putem gasi nimic in care putem spera, nici o figura nu lumineaza pe scena politica. Si nu e bine deloc. Suntem la fundul sacului din toate punctele de vedere. Nu avem economie, insa avem o clasa de politicieni care privesc puterea ca o piata comerciala in care pot activa nestigheriti de nimeni. Nu putem vorbi de o societatea civila, pentru ca romanii sunt dezbinati si nu mai au incredere nici in umbra lor. Nu mai putem vorbi de viitorul tarii, pentru ca tinerii ne pleaca pe capete. Nu mai putem vorbi de elite, pentru ca aproape toate si-au intors fata de la Romania. Nu mai putem vorbi de statul nostru, pentru ca ne-a tradat.

 

@omiduta

daca inca nu te-ai prins;aici nu se discuta rational,logic,civilizat,competent si cu argumente.AICI SE DISCUTA POLITICa!!!

De politica vorbim si noi si de tara mama Romania;

...care a ajuns un spectacol de circ cotidian azi;
Un popor care a uitat sa traiasca avind parca un "Cult" al acumularii de traume.
Romanul traieste o dilema si aude doar de probleme precum ca statul are facilitati insuficiente, fonduri inexistente,..bla...bla..bla..iar pentru clasa politica romanul este un simplu instrument de Vot cu propuneri indecente cind indecenta inseamna (echuivalenta vot) 1.kill de ulei si-un cirnat..asta este marea drama a romanului.
Capete luminate de intelectuali, are tara dar sint reticenti la asa'zisa stiinta politica, pentru ca subcultura a pus stapinire pe cortexul si retina fiecaruia..

@u961945

M-am prin eu, dar tot nu-mi vine sa cred, tot mai am o speranta!Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor