Listele electorale contin si numele unor persoane fara discernamant si drept de vot

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 13:22
3712 citiri
Listele electorale contin si numele unor persoane fara discernamant si drept de vot
Foto: Autoritatea Electorala Permanenta

Angajatii unei fundatii care se ocupa de persoane cu dizabilitati mintale au descoperit ca numele pacientilor se regasesc in listele electorale, desi legal ei nu au dreptul sa voteze. Situatia nu ar fi un caz izolat.

Fundatia "Pentru Voi" a anuntat autoritatile dupa ce a descoperit ca numele a 61 dintre persoanele pe care le au in grija s-au regasit pe listele electorale la scrutinul din 2 noiembrie, desi legea le interzice sa voteze pentru ca nu au discernamant, informeaza Digi 24.

Prezidentiale 2014: Cum poti afla daca CNP-ul tau a votat fara tine

"Ar fi infractiune si sigur raspunzator este tutorele, in cazul de fata Fundatia Pentru Voi. Noi ne-am luat toate masurile sa nu voteze. Dar in tara exista un numar mare de persoane puse sub interdictie. Noi estimam undeva la 200 - 300.000 de persoane care, o parte din ele, se regasesc pe listele electorale", a spus Laila Onu, directorul Fundatiei, pentru televiziunea amintita.

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, si prefectul judetului, Eugen Dogariu, se acuza reciproc. Robu spune ca nu a fost informat de Directia de Evidenta a Populatiei, in timp ce prefectul il contrazice, precizand ca responsabilitatea de a actualiza listele revine primariei.

In prezent, Autoritatea Electorala Permanente face verificari la Directia de Evidenta Populatiei din Timisoara.

Legea prevede ca primaria risca o amenda de pana la 2.500 de lei, daca pe listele electorale sunt prezente persoane care nu au drept de vot.

Alegeri prezidentiale 2014: PSD e acuzat ca a dus bolnavi psihic la vot, cu microbuzul

Nu este un caz izolat

ACL Timis a depus un denunt penal la Inspectoratul Judetean de Politie, in care acuza ca, la primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, mai multi bolnavi psihic au fost adusi la vot.

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, si presedintele PDL Timis, Constantin Ostaficiuc, spun in denuntul penal ca mai multi pacienti cu boli psihice internati la Spitalul din Gataia ar fi fost adusi la vot cu un microbuz de culoare argintie. De acest demers este acuzat un reprezentant al PSD din Gataia.

Misterul listelor electorale permanente Interviu cu presedintele AEP

Presedintele AEP Ana Maria Patru explica, intr-un interviu acordat Ziare.com in luna aprilie, ca "listele permanente se intocmesc si se tiparesc de catre primari, care sunt responsabili de actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot, inscrisi in Registrul electoral, sau de radierea acestora din Registru".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#persoane dizabilitati mentale vot, #liste electorale gresite Timisoara , #frauda electorala
Comentarii