Ce spune cel mai performant primar din PNL despre perechea Gorghiu-Blaga, cum s-ar descurca USB la guvernare si dezastrul din Bucuresti Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 07:20
23436 citiri
Ce spune cel mai performant primar din PNL despre perechea Gorghiu-Blaga, cum s-ar descurca USB la guvernare si dezastrul din Bucuresti Interviu
Foto: Facebook /Ilie Bolojan

Nu poti da vina pentru rezultatele proaste nici pe Palatul Cotroceni, nici pe Palatul Victoria. Alegerile nu se castiga cu activitati geniale pe ultima suta de metri. Nu poti ingrasa porcul in Ajun, pentru rezultate palpabile muncesti 4 ani, afirma secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, primarul liberal reales din Oradea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ilie Bolojan a explicat cauzele esecului din Bucuresti, intre care vede si modul in care a fost administrata Capitala, lipsa de opozitie, balbaiala cu candidatii si desemnarea unor oameni nepotriviti.

Ilie Bolojan ne-a vorbit si despre eventualitatea unui congres extraordinar in PNL si daca s-ar impune demisia co-presedintilor Gorghiu si Blaga, dar si despre eventualitatea intrarii lui Dacian Ciolos in politica si relatia dintre PNL si presedintele Iohannis.

"USB este o grupare politica, care copiaza situatii din Grecia si Spania. Aceste partide au succes pana ajung sa administreze ceva", sustine Ilie Bolojan.

Cum caracterizati rezultatul PNL in aceste alegeri?

La nivel de tara a fost multumitor, la nivel de Bucuresti a fost slab, sub potentialul nostru de vot in Capitala.

La 5 procente, e drept, dar fapt este ca ati pierdut alegerile in fata PSD si nu faceti majoritati decat in 8-9 consilii judetene. E multumitor?

Va rog sa tineti seama de datele de plecare. PSD in urma ordonantei traseistilor a luat de la PNL aproape 500 de primari, ceea ce i-a permis sa plece in campanie cu aproximativ 1.700 de primari, iar noi cu sub 900. In conditiile sistemului de vot intr-un tur, au avut un avantaj. Deci faptul ca ne-am crescut numarul de primari e multumitor.

Regretati faptul ca PNL a fost de acord cu alegerea primarilor intr-un tur?

E drept ca PNL a votat legea, dar in conditiile in care a fost o negociere ca presedintii de CJ sa nu mai fie alesi in mod direct. Sistemul acesta e clar ca il avantajeaza pe cel in functie.

Crin Antonescu a recunoscut ca a fost o intelegere exact in acest sens intre PSD si PNL.

Nu sunt parlamentar, nu am toate datele, dar e clar ca PNL avea la data respectiva niste variante de vot si probabil a fost un compromis la care s-a ajuns, nu am toate datele.

Fiind o lege atat de importanta nu ati luat decizia in partid?

Nu. Iar in mod clar la constituirea consiliilor judetene, cat timp exista intelegerea intre ALDE si PSD, vor fi avantajati la constituirea majoritatii.

Cum explicati rezultatul slab de la Bucuresti?

Sunt mai multi factori, din punctul meu de vedere. Unii tin de contextul alegerilor, altii de cele intamplate in politica romaneasca in acesti ani. Spre exemplu, o buna parte dintre primarii de mari unitati din Romania au probleme de natura penala si se creeaza o distantare a electoratului fata de clasa politica, lucru reflectat si de prezenta la vot, mai mica peste tot in urban decat in rural si mai mica decat in 2012. Iar electoratul nostru este cel mai sensibil la aceste chestiuni.

Se adauga aparitia USB, partid cu discurs antisistem, spre care s-au mutat o parte dintre electorii nostri traditionali.

La asta se adauga modul in care a fost administrat Bucurestiul. La Sectorul 6, Rares Manescu a avut o administratie nereusita, avea o cota de incredere foarte scazuta la final de mandat si a devenit un fel de balast pentru candidatul nostru.

Poate lipsa de opozitie, pe care nu am facut-o cum se cuvine in 4 ani de mandat, balbaiala cu candidatii sunt factori care au contribuit la acest rezultat. Si alegerea unor candidati nepotriviti.

Care?

Analizati-i dvs.

Dl Predoiu a fost potrivit?

Eu cred ca da, dar ar fi trebuit sa candideze din prima si atunci si-ar fi creat un profil de candidat si ar fi eliminat ezitarile care au tinut o parte din electoratul nostru acasa. In Bucuresti este cel mai pretentios electorat.

Cum i-ati convins pe cei de la Bucuresti sa nu va mai ceara demisia. Dl Voicu parea foarte hotarat.

La analiza pe judete, cand au ajuns sa vorbeasca, fiind ultimii, si-au dat seama ca e un tablou distrugator si au renuntat. Eu am spus in discutiile private, teoretic, ca daca mi-ar fi cerut demisia un primar care a luat 70%, ca Emil Boc, sau o organizatie care a performat, m-as fi gandit.

Eu nu imi doresc acest post, nu e scopul carierei mele sa fiu secretar general PNL, dar eu cred ca PNL trebuie sa fie un instrument de modernizare a acestei tari. Si as vrea sa contribui la acest lucru. Avem nevoie de politici publice bune, pe care din pacate nu le-am avut si sper ca PNL, corectand deficientele pe care le are, sa le ofere.

Care deficiente si cum sa fie corectate?

Din punctul meu de vedere, din discutiile care au avut loc, au reiesit multe observatii. In Bucuresti trebuie sa venim cu o garnitura noua de oameni. Dupa un timp, fiecare acumuleaza o uzura si vine o vreme cand e nevoie de chipuri noi.

In Oradea, din 14 consilieri locali pe care i-am avut, au ramas 6. Am cautat care e cel mai bun consultant in afaceri, l-am rugat si a venit langa noi. Medicul chirurg cel mai bun care te opereaza si nu iti ia bani a venit langa noi. Oameni cu o cariera care nu poate fi contestata au venit langa noi. Am deschis partidul.

Apoi, trebuie sa venim cu politicile noastre clare, cu teme de impact mare. De exemplu, adaptarea invatamantului la realitate e vitala. Universitatile sa nu mai faca specializari fara acoperire in piata si sa nu mai fie bugetate decat cele cu acoperire, scolile profesionale sa nu mai fie la-ndemana corpului didactic, care isi conserva specializarile, ci la dispozitia autoritatilor locale si a mediului de afaceri.

PNL trebuie sa vina cu programe economice adaptate fiecarei realitati specifice fiecarei zone a tarii. Apoi, partea de infrastructura si buna guvernare. Azi in ministere nu mai semneaza nimeni nimic, e un gripaj de decizie.

De ce?

Pe fondul unei legislatii neclare, oameni care nu au vocatie de a-si asuma raspunderea fug de ea. De exemplu, de doi ani si jumatate, incerc sa obtin o autorizatie de la CFR pentru un proiect de infrastructura pe fonduri europene. Am pierdut niste bani in Oradea pentru ca nu sunt in stare sa imi transfere 600 de metri liniari ca sa termin un drum.

Legea e la fel de neclara si pentru dvs, nu mai semnati nici dvs nimic? Nu e o chestiune de profesionalism si integritate pana la urma?

Si asta, dar e si dorinta de a face ceva. Un guvern politic sau un primar dau seama electoratului si trebuie sa faca, sunt sub presiunea asta. Eu am avut in aceasta campanie sute de intalniri. Nu te duci numai cu povesti ca te-a blocat PSD si mostenirea grea.

PNL nu ar fi avut nevoie in acest moment de o resetare printr-un congres extraordinar?

Aparent acest lucru ar suna bine, practic, insa, daca s-ar face un congres extraordinar, o luna si jumatate - doua toata lumea s-ar concentra numai pe competitie. Nu e simplu, pentru ca in aceasta perioada se constituie consiliile locale si judetene si colegii sunt implicati in negocieri. E de discutat. Dar eu nu cred ca un congres ar fi o solutie miraculoasa pentru o resetare a activitatii.

Sunt voci care spun ca dna Gorghiu si dl Blaga ar fi trebuit sa-si prezinte demisiile dupa pierderea alegerilor.

Nu ei sunt responsabili pentru acest rezultat. Mie nu mi-a interzis nimeni la Oradea sa aduc oameni noi in partid, dimpotriva. Nu mi s-a interzis sa fac intalniri. Dar nu poti ingrasa porcul in Ajun. Pentru rezultate palpabile muncesti 4 ani.

Deci pentru rezultatele din judete nu e responsabila direct conducerea de la centru. Dar in lumea politica pot exista si asumari de raspundere legate de anumite rezultate proaste cum au fost in Bucuresti.

Conducerea da tonul.

E adevarat, dar acest aspect de co-presedintie nu ne face bine. Si unul dintre lucrurile pe care le-am solicitat este sa avem presedinti unici peste tot in Romania pana la jumatatea lui iulie.

De ce nu si la nivel national, printr-un congres extraordinar?

E o decizie care tine de cei doi co-presedinti.

Senatorul Cristian Bodea, chiar din Bihor, ar putea fi exclus din partid practic pentru atacuri la conducere si la presedintele Iohannis, adica pentru un delict de opinie. Sunteti de acord?

Intr-un partid politic, e o anumita disciplina. Cand luarile tale de pozitie afecteaza partidul, ele au un anumit efect.

Nu ar trebui sa evaluam in primul rand daca sunt critici intemeiate?

Daca totusi vrei sa faci parte dintr-o echipa si vrei ca lucrurile sa mearga bine, nu faci rau echipei ca sa-ti faci imagine. Daca discuti intr-un sediu de partid, nu inregistrezi si apoi o dai pe surse. Asta e boala in politica romaneasca. Nu se pot obtine rezultate decat in echipa. Si la Oradea am castigat o echipa.

Pe fond, cele spuse de dl Bodea sunt adevarate? Este dl Iohannis "kaiser-ul"?

Dl presedinte isi deruleaza mandatul prezidential in conformitate cu Constitutia, iar PNL ia deciziile in forurile statutare de conducere. Eu am participat la luarea lor, bune, rele, cum au fost ele.

Am auzit miercuri si decizii legate de Guvernul Ciolos. Sigur ca in perceptia publica Guvernul Ciolos e filo-PNL, dar deconcentratii pesedisti fac campanie de pe pozitii administrative pentru PSD.

Dar nu poti da vina pentru rezultatele proaste nici pe Palatul Cotroceni, nici pe Palatul Victoria, cat timp in unele locuri s-au obtinut rezultate si in altele nu, in aceeasi zona din tara. De ce in Bistrita a castigat PSD si in restul Ardealului PNL?

Alegerile nu se castiga cu activitati geniale pe ultima suta de metri. N-o sa ma vedeti pozat in presa din Oradea in fiecare zi, nu am o relatie deosebita cu ea. Dar eu am zis ca atata voi lucra pana se va vedea in fiecare cartier cate ceva si pot ei sa scrie ce vor, realitatea va fi distrugatoare.

Vine dl Ciolos in PNL? Surse din PNL au spus presei ca ar urma sa fie viitorul presedinte al partidului.

Nu pot sa fac astfel de comentarii. Chibitii din politica discuta tot felul de lucruri. Dl Ciolos, ca sa poata aspira in viitor la o cariera politica, desi din cate am discutat e clar ca pana la alegerile parlamentare nu se pune problema, trebuie sa faca o performanta notabila la Guvern.

Si cum e pana acum performanta?

Unele ministere lasa foarte mult de dorit. Trebuie pus la munca, de exemplu, Ministerul Transporturilor. Pe drumul Oradea-Deva se lucreaza de 6-7 ani si pe jumatate de banda au inceput sa creasca maci, pentru ca nu s-a mai lucrat de luni de zile. Acolo e o problema de capacitate administrativa. Toate ministerele trebuie sa urgenteze programele europene.

De ministrul Dezvoltarii sunteti multumit? A fost corecta distribuirea banilor catre primari?

Au fost avantajati primarii PSD, dar nu din cauza lui Vasile Dancu, ci in primul rand pentru ca pe vremea dlui Dragnea erau incepute aproape numai contracte cu primarii PSD. Nu poti opri o investitie si de asta au fost avantajati inclusiv in campania electorala. Deci sunt si efecte care vin din guvernarea anterioara.

Este USR un pericol pentru PNL?

Aceasta grupare politica, care nu vrea sa recunoasca faptul ca e politica, vine cu mesaj anti-sistem, copiaza situatii din Grecia si Spania, poate fi un magnet pentru o anumita categorie de electori care ar putea fi votantii nostri. Electori anti-sistem nu in sens de anarhie, ci impotriva sistemului neperformant ar trebui sa fie votantii PNL.

Aceste partide au succes pana ajung sa administreze ceva. Nu poti sa inventezi performanta de la o zi la alta, ea se face prin acumulari, de aia e nevoie de partide mari care sa isi formeze experti si cand ajung la guvernare sa vina cu ei, nu cu lipitori de afise. Oamenii fara nicio experienta au nevoie de cateva luni pana cand invata clantele de la minister.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ilie Bolojan secretar general PNL, #PNL USB alegeri locale , #rezultate alegeri locale 2016