Dispare PNL?

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Luni, 06 Iunie 2016, ora 10:57
6042 citiri

Rezultatul jenant al PNL la aceste alegeri locale arata esecul actualei "echipe manageriale", in opinia mea, doua nulitati politice al caror scor electoral personal este nu numai sub cel al partidului, ci se indreapta vertiginos catre marja de eroare a sondajelor, plus cei care, din conducerea centrala a partidului, le-au aplaudat "geniul politic".

Desigur, se poate spune ca un sondaj este doar o evaluare mai mult sau mai putin subiectiva, alegerile fiind singurul instrument obiectiv de masurare, insa copresedintii PNL au evitat in mod categoric orice confruntare electorala uninominala, tocmai, zic eu, pentru ca sansele lor de succes erau, din start, zero, astfel ca esecul personal i-ar fi pus in pozitia, asumata in mod formal, de perdanti.

Or, asa, din spatele partidului, cred ca vor incerca, din disperarea de a-si pastra functiile, sa arunce raspunderea politica pentru pierderea alegerilor la primariile conduse de adversarii politici sau ramase fara primari in functie, exclusiv in spatele candidatilor de ei desemnati sau chiar a... contracandidatilor. In acest din urma caz, pe motiv de refuz de retragere in favoarea candidatului liberal, o cacealma precum cea de la PMB, de parca rolul unui candidat nu ar fi acela de a-si satisface propriul electorat, ci de a nu da satisfactie electoratului adversarului cu prima sansa.

Din pacate, acest rezultat dezastruos era previzibil, lipsa de resurse umane si haosul organizatoric fiind asezonate cu lipsa de idei, de strategii, de mesaje, de charisma s.a.

PNL a crezut ca scorul excelent obtinut de candidatul sau la alegerile prezidentiale din 2014 i se datoreaza in buna masura sau, cel putin, ca procentele de incredere ale presedintelui instalat in decembrie 2014 se vor regasi in scorul PNL din 2016, motiv pentru care reprezentantii sai in Parlament au si facut, cot la cot cu PSD, in 2015, mizeria de lege prin care primarii sunt alesi dintr-un singur tur.

Din pacate pentru liberali, desi Klaus Iohannis a castigat precum Fat Frumos - adica a crescut intr-o zi cat altii intr-un an - acesta din urma este personaj imaginar. De fapt si cel dintai pare a fi la fel de imaginar, cata vreme este discutabil daca, intr-adevar, exista sau doar e un mit ca cineva chiar exercita functia de presedinte al Romaniei. Iar personajele imaginare au procente electorale imaginare, pentru ca voturile sunt volatile, iar politica e pe voturi.

Din pacate, scorul politic obtinut de PNL este si mai prost atunci cand se socotesc mandatele de primar, in general, si primar de municipiu-resedinta de judet, in particular.

Fara primari suficienti, nu va avea cine sa traga la caruta politca pentru alegerile parlamentare din toamna, astfel ca PNL nu doar ca devine condamnat la o opozitie crancena, ci asupra sa planeaza inclusiv riscul disolutiei, mai ales ca partide nou infiintate sau care se vor infiinta deja musca, respectiv vor musca masiv din electoratul pe care partidul il credea traditional.

USB este al doilea partid al Bucurestiului, cu un scor mai mult decat dublu peste PNL si, la toamna, va fi al doilea partid al tarii. PNL ramane pe nicaieri. Fara identitate clara, fara electorat-tinta. Rezultatul de la Bucuresti se va propaga fulgerator, iar fenomenul de abandon fata de un partid perceput ca perdant cred ca va fi distructiv pentru PNL (fenomenul Predoiu).

Asa ca degeaba incearca Blaga&Gorghiu sa prezinte situatia ca fiind acceptabila. Situatia de la Sectorul 1, unde un outsider era cat pe aci sa castige primaria, desi competitia pe acelasi segment electoral a fost maxima, ar trebui sa le dea fiori inclusiv multora din actualii primari.

Daca PNL nu face o schimbare radicala, cu un alt leadership, inclusiv de repozitionare pe piata, e terminat. Urmatoarea alianta o va face cu...PNTCD. PNL are, asadar, nevoie de o resetare, dar dupa ce isi defineste clar identitatea, misiunea si viziunea, precum si locul pe scena politica si electoratul-tinta.

Pentru asta liberalilor le trebuie, in primul rand, o noua conducere, iar cuplul tragi-comic Gorghiu-Blaga trebuie nu numai sa faca un pas in spate, ci sa plece definitv, sa dispara din peisajul politic pentru totdeauna, sa se ascunda in ultima vagauna. Desigur, intrebarea e cine vine in locul lor.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri locale rezultate, #PNL alegeri scor locale , #rezultate alegeri locale 2016