Profilul votantilor lui Firea, Dan si Predoiu: Pe cine au ales tinerii si cei cu studii superioare

Luni, 06 Iunie 2016, ora 17:47
27978 citiri
Profilul votantilor lui Firea, Dan si Predoiu: Pe cine au ales tinerii si cei cu studii superioare
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Gabriela Firea, candidatul PSD care a castigat alegerile pentru Primaria Bucuresti, a fost preferata de varstnici, de femei si de alegatori care au absolvit 10 clase sau liceul. In schimb, Nicusor Dan (USB) a fost votat preponderent de tineri si de cei cu studii superioare, releva exit-poll-ul realizat duminica de IRES.

Rezultatele partiale arata ca Gabriela Firea va fi noul primar general al Capitalei, ea obtinand circa 43%. Pe locul doi se situeaza Nicusor Dan, cu aproape 30%.

In clasamentul provizoriu urmeaza Catalin Predoiu (PNL), cu circa 11%, si apoi ceilalti 9 candidati inscrisi in cursa electorala pentru fotoliul de primar general.

Firea, preferata de femei si de varstnici

Contactat de Ziare.com pentru a afla profilul general al votantilor principalilor candidati, Dan Jurcan, director de cercetare la IRES, a declarat ca Firea a fost preferata femeilor, fiind votata de 43,5% dintre bucurestencele care s-au prezentat la vot. In schimb, procentul barbatilor care au votat-o a fost de doar 38,3%, restul impartindu-si voturile intre ceilalti 11 candidati barbati.

"De asemenea, candidatul PSD a fost votat preponderent de cei cu varste de peste 50-60 de ani. De exemplu, dintre cei de peste 60 de ani, Gabriela Firea a fost votata de 60%, iar dintre cei cu varste intre 50-59 de ani, 49% au votat-o pe ea. Pe scurt, persoanele cu varste de peste 50 de ani au preferat sa voteze PSD si Gabriela Firea - in total, peste 67%", a mai declarat Dan Jurcan.

Tinerii l-au votat pe Nicusor Dan

In schimb, tinerii au preferat sa voteze Nicusor Dan si USB, a adaugat acesta.

"De exemplu, dintre cei care au intre 18 si 29 de ani, 45% au votat cu Nicusor Dan, desi am avut 12 candidati. Iar dintre cei care au intre 30-39 de ani, Nicusor Dan a fost preferat de 50%. Asta ne arata clar ca, desi au fost intr-o proportie mult, mult mai mica la vot, aproape jumatate dintre tinerii prezenti la urne au preferat sa il voteze pe Nicusor Dan", a mai explicat Dan Jurcan.

Nicusor Dan, preferat de cei cu studii superioare

Pe de alta parte, si din punct de vedere al studiilor se remarca o diferenta foarte mare intre primii doi clasati.

"63% dintre cei care au pana in 10 clase au votat-o pe Gabriela Firea si 50% dintre cei care au liceul. Datele ne arata foarte clar ca asta este profilul electoratului PSD si al candidatului sau.

Dintre cei care au studii superioare, numai 25% au votat-o pe Firea, in timp ce 45% l-au votat pe Nicusor Dan. In concluzie, tinerii si cei cu studii superioare l-au votat mai degraba pe Nicusor Dan", a subliniat directorul de cercetare al IRES.

Bucurestenii din Sectorul 1 l-au "ales" pe Nicusor Dan

Un alt aspect interesant este cel legat de votul dat in sectoare.

"Pe sectoare, candidatul USB a fost votat preponderent in Sectorul 1. Acolo, 35% l-au votat pe Nicusor Dan si 34% pe Gabriela Firea. In rest, in toate celelalte sectoare, domina candidatul PSD, mai ales in Sectorul 3, unde are 46%", a precizat acesta.

In schimb, PNL si candidatul sau, Catalin Predoiu, au avut un electorat "relativ echilibrat", inclusiv pe nivele de studii.

"Catalin Predoiu are o distributie relativ uniforma si pe grupe de varsta. Electoratul PNL nu mai e un electoral preponderent tanar, electoratul antisistem (vorbesc despre cei preponderent tineri) s-a mutat, oarecum, catre USB", a mai dezvaluit Dan Jurcan.

Acesta a comentat si prezenta la urne a bucurestenilor, dand exemplu datele oferite de BEC duminica, cand "pana la ora 16-17 fusesera prezenti la vot doar 15% din randul tinerilor cu varste pana in 39 de ani, pe cand dintre cei din grupa 45 de ani si mai mult aproape 38-40% venisera la vot".

"Astfel, cei care au peste 45 de ani, generatia decreteilor si a parintilor lor, s-au prezentat la vot intr-o proportie aproape dubla fata de cei cu varste mai mici de 30 de ani, iar dintre acestia din urma majoritatea l-a votat pe Nicusor Dan", a mai spus Dan Jurcan.

Sondajele exit-poll IRES au fost facute in 360 de sectii din Capitala.

Vezi rezultatele exit-poll-urilor la alegerile locale, anuntate duminica la ora 21: PSD castiga Primaria Capitalei si toate sectoarele. Si la nivel de tara e pe primul loc.

Conform datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central, doar 33,09% dintre bucurestenii cu drept de vot s-au prezentat duminica la urne pentru a-si alege primarul general, primarii de sector, consilierii locali si consilierii generali.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#profil alegator Firea, #votanti Firea Nicusor Dan, #electoral Predoiu PNL , #rezultate alegeri locale 2016