Bloomberg: Supermajoritatea premierului ar putea afecta imaginea tarii

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 10:31
4923 citiri
Bloomberg: Supermajoritatea premierului ar putea afecta imaginea tarii
neurope.eu

Perspectivele prim-ministrului Victor Ponta de a crea o supermajoritate in Parlament va ascuti lupta sa cu presedintele, afectand imaginea tarii din Balcani si mai mult, apreciaza analistii europeni, de la Bucuresti la Londra, fiind citati de presa externa.

Ponta, a carui Uniune Social Liberala a castigat 58,6 la suta la alegerile din 9 decembrie, a spus ca va cauta sa constituie o alianta care sa aiba o majoritate de doua treimi, cu ajutorul UDMR, subliniaza Bloomberg.

Cu o autoritate mai puternica in Parlament, similara cu a premierului maghiar Viktor Orban in tara vecina, Ungaria, Ponta a promis ca va schimba Constitutia pentru a diminua puterile presedintelui.

"O asigurare a unei majoritati parlamentare de doua treimi va fi vazuta negativ, deoarece ar conferi putere noului guvern, accentuand tensiunile cu presedintele", a spus Raffaella Tenconi, un economist londonez al Bank of America Merrill Lynch, din Londra.

Ponta, care conduce Guvernul din luna mai, si-a transmis duminica intentia de a forma un cabinet pana la sfarsitul anului si de a incepe discutiile cu UDMR pentru a construi o majoritate constitutionala. ARD, sustinuta de Traian Basescu, a obtinut 16,5 la suta dintre voturile exprimate, in timp ce UDMR a avut 5,2 la suta.

Intr-o miscare care aminteste de pasii facuti de Orban in Ungaria, pentru a-si intari puterea, coalitia lui Ponta a inlocuit liderii celor doua Camere ale Parlamentului si a promulgat legi care limiteaza puterile Curtii Constitutionale. Totodata, a incercat sa inlenseasca procesul de demitere a presedintelui, provocand ingrijorari in Europa, inclusiv in cazul cancelarului german Angela Merkel, in legatura cu statul de drept.

Disputa politica vine pe masura ce tara are nevoie de un al treilea acord cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana pentru a incerca sa mentina economia stabila.

Si procesul de numire a unui nou premier a provocat ingrijorari in randul analistilor internationali. Odata desemnat, prim-ministrul are la dispozitie 10 zile sa schiteze un program de guvernare si sa-si aleaga ministrii, inainte de a obtine votul de incredere in Parlament.

Noul guvern va fi nevoit sa-si finalizeze bugetul pentru anul 2013 si apoi sa inceapa discutiile legate de un nou imprumut, a spus si Daniel Hewitt, un analist londonez al Barclays.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#majoritate parlamentara Victor Ponta, #majoritate parlamentara USL, #alegeri parlamentare prese externa, #Victor Ponta victorie alegeri , #rezultate alegeri parlamentare 2012