FAZ: Rezultatul alegerilor din Romania, un dezastru atat pentru tara, cat si pentru UE (Video)

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 21:35
11818 citiri
FAZ: Rezultatul alegerilor din Romania, un dezastru atat pentru tara, cat si pentru UE (Video)
Foto: FAZ

Toate cartile au fost aruncate pe masa, dar patru din cinci romanii care au fost la vot au pus stampila fara ezitare pentru politicieni corupti si care au dosare penale. Rezultatul alegerilor parlamentare din Romania este un dezastru, atat pentru tara, cat si pentru Uniunea Europeana, noteaza cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Poporul a ales. Romania are un nou Parlament. Dar este mult mai rau decat cel de dinainte. Printre parlamentarii alesi se numara fosti colaboratori ai Securitatii comuniste, persoane condamnate pentru spalare de bani, escroci si trisori.

Toate aceste fapte erau publice si totusi patru din cinci romani au ales fara ezitare politicieni corupti sau cu dosare penale. Sase din zece romani nu au participat la vot si au contribuit astfel la acest rezultat. Valorile Uniunii Europene nu sunt valabile in tara care a devenit membra in 2007", se arata in comentariul cotidianului german.

Rezultate partiale alegeri parlamentare 2012: USL conduce detasat, dupa numararea a peste 99% din voturi

Jurnalistul FAZ compara aceste alegeri din Romania cu cele din Germania, din 5 martie 1933, cand partidul NSDAP al lui Adolf Hitler a obtinut 43,9% din voturi, si cu alegerile din Cehoslovacia din 26 mai 1946, castigate de comunisti.

"Conservatorii romani au esuat, deoarece nu au facut aproape nimic sa rezolve proasta gestionare si coruptia in randurile politicienilor lor, in timp ce guvernele conduse de ei au supus tara unui tratament-soc fara precedent in Europa, ca sa o fereasca de un colaps de proportii grecesti", se mai arata in articolul publicat de FAZ.

Aproximativ un sfert din populatie traieste sub pragul de saraciei, in timp ce aproape 60 la suta dintre alegatorii romani lucreaza in serviciul public, sunt pensionati sau depind de sprijinul statului. In aceste conditii, USL a promis in campanie majorarea salariilor si a pensiilor, aminteste publicatia citata.

Presa internationala: Alegerile parlamentare din Romania nu incheie lupta politica

Cariera cu minciuni si inselaciune

"Dar ce s-a intamplat, s-a intamplat in fata tuturor: incalcari ale Constitutiei, atacurile la Curtea Constitutionala, de intimidare a judecatorilor, a procurorilor si a jurnalistilor independenti, amenintarile de urmarire penala cu privire la orice opozitie, pentru ca ei 'au calomniat' Romania in strainatate", se mai arata in articol.

FAZ sustine ca "lovitura de stat la rece" a social-democratilor din vara a culminat cu demersul de inlaturare a presedintele Traian Basescu, fapt ce a condus tara in cea mai grava criza din '90 incoace.

UE a trebuit sa intervina pentru a apara Curtea Constitutionala si alte institutii de prim-ministrul Ponta si de Crin Antonescu, presedintele Senatului. "Cu toate acestea, cei doi au fost alesi", potrivit FAZ, care il critica pe Ponta ca si-a construit cariera politica "pe frauda si minciuni".

"Romania se afla din nou in situatia in care era la inceputul anilor '90, cand comunistii de la Frontul Salvarii Nationale au izolat tara de restul lumii si o noua clasa de oligarhi cu dosare penale a urcat pe scara puterii si s-a imbogatit", conform publicatiei citate.

"Schimbarea din Romania este nu numai un simptom al erodarii statului de drept. Ea are urmari geopolitice, care se vad mult mai clar de la Washington decat din politicul Bruxelles cu deficiente de vedere", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, facand referire la recenta declaratie privind Romania facuta de secretarul american de stat, Hillary Clinton, la OSCE.

Basescu trebuie sa numeasca un premier din randul politicienilor care fac parte din partidul care a castigat alegerile. Recent, el a precizat ca nu va repeta gresala de a-l numi in aceasta functie pe Victor Ponta, declarand ca "e gata sa inghita o broasca, nu un porc".

"Victoria USL, in care domina grupari proruse, antieuropene si antioccidentale, prezinta un risc ridicat intr-o regiune expusa la influenta in crestere a Moscovei. Dupa Grecia, Romania este acum a doua problema acuta a UE si a NATO in Balcani. Poporul roman a ales duminica si va trebui sa suporte consecintele deciziei sale. Basescu nu-l mai poate ajuta", conchide cotidianul german.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#alegeri parlamentare Romania FAZ, #alegeri parlamentare Romania dezastru, #presa germana alegeri parlamentare Romania , #rezultate alegeri parlamentare 2012