Presa internationala: Victoria USL poate inflama tensiunile dintre Ponta si Basescu

Autor: Ana Ilie
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 23:17
3723 citiri
Presa internationala: Victoria USL poate inflama tensiunile dintre Ponta si Basescu

Rezultatele alegerilor parlamentare din Romania sunt tratate de presa internationala, care relateaza rezultatele exit poll-urilor si arata ca victoria USL poate inflama tensiunile dintre primii doi politicieni ai tarii, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.

Sondajele la iesirea de la urne arata ca alianta de guvernare, de centru-stanga, a obtinut o victorie clara in votul de duminica, arata Voice of America.

ARD, a presedintelui Traian Basescu, se situeaza pe un indepartat loc doi - cei doi politicieni, premierul Victor Ponta si presedintele fiind implicat intr-o lupta personala inca de cand prim-ministrul a incercat sa il suspende pe seful statului, fara succes, in iulie. Basescu a dat de inteles ca va refuza sa-l renumeasca pe Ponta.

Voice of America aminteste ca votul de duminica a fost monitorizat de OSCE.

La randul sau, Chicago Tribune il citeaza pe Ponta spunand ca alianta sa de centru-stanga va putea de-acum sa aiba proiecte pe termen lung.

Pentru Business Week, victoria de duminica inseamna ca premierul domina Parlamentul, avand o mana mai puternica pentru a negocia un nou cabinet cu presedintele Traian Basescu.

Votul a fost afectat de caderile puternice de zapada ce au afectat Romania, arata sursa citata.

Ponta si-a convins electoratul sa il ajute sa obtina victoria promitand sa reintregeasca salariile taiate si sa anuleze maririle de taxe intreprinse de opozitie in 2010 pentru a contracara criza datoriilor din Europa. El trebuie acum sa convinga presedintele tarii sa-l numeasca din nou in fruntea guvernului, dupa ce a incercat fara succes sa il demita printr-un referendum.

"Formarea noului guvern s-ar putea dovedi complicata", aratau, inainte de exit poll-uri, economistii Pasquale Diana si Jaroslaw Strzalkowski, de la Morgan Stanley, intrucat relatia dintre Ponta si Basescu ramane tensionata.

Washington Post arata ca rezultatul alegerilor parlamentare ar putea inflama rivalitatea dintre primii doi politicieni ai tarii si conduce la instabilitate politica.

Basescu a aratat ca nu-l va numi din nou pe Ponta, pe care l-a caracterizat drept "mitoman" si l-a acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat.

In schimb, Reuters arata ca o noua runda de lupta pentru putere la varf in Romania poate complica negocierile pentru o noua intelegere cu FMI.

Desi alianta lui Ponta a castigat 54-58% din voturi, analistii spun ca Basescu ar putea cere altcuiva din USL sa formeze guvernul. Orice perioada prelungita fara instalarea unei noi administratii ar nelinisti pietele si ar ridica semne de intrebare cu privire la felul in care Romania va obtine un nou acord cu FMI, dupa expirarea acordului existent, la inceputul lui 2013.

Pe de alta parte, prezenta scazuta la urne, influentata si de conditiile meteo, reflecta o profunda insatisfactie fata de politicieni, considerati corupti de catre votanti.

Romania se situeaza in urma vecinilor Polonia, Ungaria si Cehia si se lupta sa ofere apa curenta si electricitate populatiei sale, arata sursa citata. Reformele pe termen lung nu s-au materializat si economia se lupta sa-si revina dupa o recesiune profunda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#rezultate alegeri parlamentare presa internationala, #alegeri parlamentare presa internationala , #rezultate alegeri parlamentare 2012