De ce nu au venit sustinatorii PNL la vot, cum s-a descurcat Basescu si de ce nu a intrat PRU in Parlament Interviu

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 14:51
18433 citiri
De ce nu au venit sustinatorii PNL la vot, cum s-a descurcat Basescu si de ce nu a intrat PRU in Parlament Interviu
Foto: Marian Preda / Facebook

PNL a pierdut alegerile pentru ca nu a avut lideri, a fost ca "un copil cu parintii plecati in strainatate, unul la Cotroceni si unul la Guvern", spune sociologul Marian Preda.

In plus, cei care l-au votat in numar mare pe presedintele Klaus Iohannis nu s-au mai prezentat acum la vot, dezamagiti de compromisurile facute intre timp de liberali.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. dr. Marian Preda subliniaza faptul ca alegatorii dreptei sunt atrasi la vot nu de promisiuni materiale, ci de politicieni care trebuie sa le inspire incredere, sa ii convinga ca tara va merge in directia buna, ca vom avea dreptate sociala, ca vor fi promovati oameni principiali, potrivit meritelor lor.

Fostul presedinte al Fundatiei Miscarea Populara mai afirma ca partidul lui Traian Basescu nu putea sa obtina un scor mai bun din cauza compromisurilor pe care acesta le-a facut "intre interesele colective si interesele personale", insa fostul presedinte va fi unul dintre liderii importanti ai Opozitiei.

60% dintre alegatori nu au votat la alegerile parlamentare de duminica. E un procent mare sau normal?

Sigur ca e un procent mare. E in nota ultimelor doua randuri de alegeri parlamentare - 2008 si 2012 - dar e mult sub prezenta de la turul doi al alegerilor prezidentiale din 2014.

Atunci, insa, era o miza, oamenii alegeau intre persoane, era clar ce votau.

Dar si acum s-a incercat o personalizare a alegerilor, de tipul Ciolos vs Dragnea - un om integru vs un condamnat penal.

Nu e asa, desi pare in aparenta. Dacian Ciolos era doar cu un picior in PNL. De fapt, PNL si USR nu au avut lideri. Ma rog, USR l-a avut pe Nicusor Dan (cunoscut in Bucuresti si atat, de unde si diferenta mare de scor in tara), iar PNL nu a avut pe nimeni, pentru ca cei doi lideri reali ai PNL erau precum parintii plecati in strainatate, unul la Cotroceni si unul la Guvern.

PNL nu a avut un lider cu care sa iasa la bataie. Ciolos al cui lider era, al PNL sau al USR? Nu au avut un lider si mai ales nu au avut un organizator la partid. Sunt convins ca au pierdut multe voturi pentru ca nu au stiut sa isi tina aproape retelele electorale traditionale ale PDL si PNL, in special primele.

Uitati-va, de exemplu, la Cluj, unde Emil Boc a luat de doua ori mai multe voturi in oras in primavara, la alegerile locale, decat a luat PNL acum la parlamentare. L-ati vazut pe Boc intre vectorii de imagine ai PNL? Nu. L-au pus acolo pe Marius Nicoara, care e compromis si pentru care nu s-au dus oamenii la vot.

Un cunoscut de-al meu din Cluj, director de banca, a postat pe Facebook: Am fost la vot si am votat si cu USR, si cu PNL, si de doua ori cu ALDE, si cu PMP...

Asta au facut oamenii. Uitati-va ca sunt peste 200.000 de voturi anulate. Multe sunt din acestea.

Revenind la prima intrebare, puteti sa ne spuneti care sunt categoriile de oameni care nu se duc la vot si care sunt proportiile? Cati au fost dezamagiti de oferta partidelor, cati nu sunt deloc interesati de ce se intampla in viata publica, etc?

E greu de spus, trebuie facut un sondaj, o analiza intre cei care nu au mers la vot. Si ar trebui facuta o analiza si pe cei care au votat in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2014 cu Klaus Iohannis, iar acum n-au mai mers la vot.

O sa vedeti ca unii dintre ei, putini, s-au reorientat spre alte partide, dar multi dintre ei pur si simplu nu sunt multumiti de ce s-a intamplat pana acum. Au primit jumatati de masura, au primit compromisuri. Si nu e vorba neaparat de chestiuni materiale. Trebuie ca cineva sa le inspire oamenilor incredere.

Uitati-va la profilul electoratului PSD, dat de IRES. Cei mai multi pensionari, cei mai multi someri, cele mai multe casnice au votat cu PSD. Uitati-va in cealalta tabara si veti vedea ca PNL si USR au in mare parte alt profil.

Ori le dai marire de salariu minim, pensii si salarii (iar PSD a mizat pe asta pentru a-si convinge electoratul), ori le dai altceva: convingerea ca tara merge in directia buna, dreptate sociala, oameni principiali, promovarea meritelor.

Dar cand faci compromisuri... Un compromis major este si sa vii cu tineri care sunt integri, dar nu sunt eficienti, nu sunt profesionisti, sunt diletanti. Si asta s-a intamplat si cu cativa ministri din Guvernul Ciolos.

Vezi care este profilul votantului PSD, PNL si USR conform IRES.

Vreti sa spuneti ca anul de guvernare tehnocrata a adus prejudicii electorale PNL?

Da. Dar lucrurile sunt complexe, nu ma refer la Ciolos. Dupa parerea mea, daca PNL nu il avea pe Ciolos, pe afise si cat de cat asociat cu partidul, ar fi luat un scor mult mai mic.

Insa problema mare e in PNL. Au distrus multe dintre fiefurile PDL, au ignorat pe cei care aduceau voturi si care nu aveau probleme de integritate evidente si au scos in fata multi oameni de la centru. Sigur ca au slabit increderea si sustinerea filialelor.

Mai au si zona lor de corupti care, probabil, prefera sa vina PSD la putere si asa scapa si ei, desi nu spun asta direct.

Pe scurt, au avut jumatati de masura in decizii si oameni care indeplineau anumite criterii, dar nu si pe altele.

PNL a avut o conducere incompetenta?

Poate fi vorba si despre asta, dar conducerea de facto era la Cotroceni si conducerea de jure era la Alina Gorghiu, care avea ceva autoritate in partid si nu stiu daca altcineva de genul ei putea sa faca mult mai mult.

Sa va mai spun ceva: liderii ti-i si cresti. Ii cauti in structurile de partid, mai jos, la tineret sau altundeva, si ii promovezi. Eu cred ca ei au fost mai preocupati de batalia interna, dintre PDL si PNL, dintre cele doua tabere, decat de vreo forma de selectie a tinerilor si de promovare a lor. Trebuie sa ii aduci sus, sa ii pui sa vorbeasca in spatiul public, sa le dai functii. Liderii cresc in timp, nu peste noapte.

Spre deosebire de alte alegeri, PSD a reusit sa obtina mai multe voturi acum de la tinerii sub 35 de ani. Care e explicatia?

Sunt si alegatori care s-au mutat spre PSD pentru ca au vazut acolo niste avantaje pentru ei. PSD a promis diverse lucruri, o serie de avantaje pentru tineri. Vom vedea daca le va indeplini.

Pe de alta parte, cei mai multi dintre cei care erau simpatizanti ai PSD au venit la vot, in schimb multi dintre tinerii care erau simpatizantii dreptei nu aveau motive sa vina la vot.

A fost o campanie marcata de reguli foarte stricte privind afisele si bannerele din strada. In aceste conditii, cat de mult au contat campaniile de denigrare duse la posturile de televiziune?

Totul, absolut totul conteaza in anumite proportii, dar nu cred ca acele atacuri au fost decisive. A contat totul, si credibilitatea, si continutul mesajului, si tonul, si purtatorul de mesaj, si faptele din urma, nu doar promisiunile.

PNL nu a avut nici mare program electoral. Intrebati-i pe cei de dreapta daca pot sa spuna 2-3 masuri sustinute de PNL.

Pe de alta parte, lucrurile sunt complicate. Avem partide cu electorat de dreapta, dar cu conduceri angajate in buna masura la stat, care nu au neaparat in viata personala performante in zona economiei de piata, in profesii liberale. Si avem partide, cum este PSD, care au electorat de stanga, dar care au lideri care prin situatia lor economica, prin atitudini, prin comportament, sunt mai degraba in zona economiei de piata, adica au afaceri, sunt antreprenori. Acestea sunt niste contradictii care la un moment dat produc efecte.

Imi spunea cineva ca in judetul Calarasi cei mai multi dintre liderii PSD de la nivel de judet au afaceri personale, iar cei mai multi dintre liderii PNL au fost mai toata viata angajati la stat.

Prin scorul electoral obtinut de PSD, Liviu Dragnea isi poate permite sa ceara functia de premier, chiar daca are probleme cu legea?

Nu il intereseaza pe el ce isi permite si ce nu. O s-o ceara. Din punct de vedere al rezultatelor alegerilor, au dreptul sa ceara, dar din punct de vedere juridic si moral, nici nu se pune problema - nu poti sa numesti un premier impotriva legii.

Insa totul e posibil la noi.

Pentru ca vorbeati despre compromisuri, credeti ca ar trebui sa ne asteptam la un compromis facut de presedintele Klaus Iohannis?

Nu cred ca presedintele Iohannis va face un compromis in prima instanta, dar cine stie cat de repede reusesc sa schimbe legea sau cine stie ce altceva or sa faca pentru a gasi o portita legala.

Citeste si C. Pirvulescu: PNL a inregistrat un esec rasunator. E cel mai important moment al carierei prezidentiale a lui Klaus Iohannis - Interviu

Cum se explica faptul ca, in ciuda faptului ca a avut propriul post de televiziune si a lansat atacuri furibunde, PRU nu a reusit sa intre in Parlament?

In primul rand, au inceput tarziu, trebuiau sa inceapa cu cateva luni mai devreme. Iar in al doilea rand, vectorul lor de imagine, adica Victor Ponta, era la PSD, nu la ei in partid. Daca Ponta mergea la PRU, partidul ar fi intrat in Parlament. Ponta are un electorat inca destul de mare.

Cum se explica asta, in ciuda numeroaselor probleme ale fostului premier?

E foarte simplu: tot timpul Victor Ponta a spus ca le-a dat, chiar si cand n-a dat. Ca a dat pensii, salarii, ca el a facut, a dres. Oamenii asta vor, cei mai multi dintre ei.

Nu vreau sa generalizez, sunt si intelectuali care voteaza cu PSD, sunt si oameni din structurile administratiei, oameni care urmaresc adesea tot interese materiale si personale. In administratia publica de la nivel central pana la local eu sunt sigur ca mai mult de 60% sunt votanti PSD. A fost foarte multi ani la guvernare, direct sau indirect, si si-a tinut oamenii in structuri. Nu neaparat membri de partid, si simpatizanti. Oameni care stiu ca le e mai bine cu PSD.

Ce spuneti scorul obtinut de PMP, partidul lui Traian Basescu? Putea sa obtina mai mult?

In proportie de 90% e scorul lui Traian Basescu. Uitati-va ca la Bucuresti a obtinut mult mai mult la Senat, unde a fost Basescu cap de lista, decat la Camera Deputatilor.

Nu putea sa obtina mai mult, pentru ca totusi Traian Basescu a facut prea multe compromisuri si multi dintre fostii electori ai lui nu mai au incredere sau nu mai accepta compromisurile care s-au strans.

Stiti de ce l-au votat totusi unii? Pentru ca nu sunt alti lideri mai credibili, pentru ei.

In privinta competentei, ca om politic, ca administrator, nimeni nu poate sa ii conteste lui Traian Basescu meritele. Problema este cand se trece in planul celalalt: in atitudinea fata de lupta anticoruptie, in compromisurile pe care le-a facut intre interesele colective si interesele personale. Nu stiu daca a fost asa, dar asa au fost percepute.

PSD este in acest moment foarte puternic. Vom avea si Opozitie sau vom vedea 100 de traseisti care se vor alatura rapid Puterii?

Vom avea cativa, dar nu imediat, nu pe fata. Insa vom avea opozitie, iar ca lideri, eu cred ca Traian Basescu si intr-o anumita masura USR. Si cred ca se vor ridica incet, incet si cateva voci de la PNL.

Acum e momentul, in Parlament, sa se impuna noi lideri la PNL, mai slabi la inceput, pentru ca la ce majoritate are PSD, 3 ani nu va avea probleme.

Dar la PNL ramane in continuare problema liderilor. Traian Basescu nu isi va putea duce partidul la infinit de unul singur, dar deocamdata acolo este el. USR nu va putea urca mai sus cu Nicusor Dan in fata, iar PNL va avea nevoie de lideri, pentru ca nu are nici macar unul de nivelul lui Nicusor Dan, si de mai putine compromisuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Marian Preda absenteism alegeri parlamentare 2016 , #rezultate alegeri parlamentare 2016