Testul PSD n-au fost alegerile. Cine va fi premierul lui "Mos PSD"?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 12:20
10790 citiri
Testul PSD n-au fost alegerile. Cine va fi premierul lui "Mos PSD"?

Ne place sau nu, sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului: victoria PSD este meritata dupa o campanie inteligenta in care a aratat ca a invatat lectiile trectutului.

Proportiile scorului, insa, sunt uimitoare, nu ma indoiesc, chiar pentru social-democrati, si, in opinia mea, dau masura debilitatii PNL.

Cred ca este si un vot de blam pentru dl Ciolos, care nu a inteles ca politica presupune asumare si implicare, fara de care nu ai cum sa castigi votul, indiferent de buna ta credinta.

Dar pentru PSD greul, ma tem, de-abia incepe. In general e dificil sa gestionezi o victorie, dar gestionarea uneia de asemenea proportii cere multa luciditate. E foarte usor sa te ia valul pentru a te duce exact in gard, asa cum au patit liberalii dupa prezidentiale.

In primul rand, trebuie vazut ce vor face social-democratii cu spinoasa chestiune a premierului. Deja voci importante din partid il vestesc pe Liviu Dragnea, care e insa condamnat penal, iar Legea 90/ 2001 interzice in mod expres unui condamnat sa ocupe functia de ministru.

Sigur ca orice lege poate fi modificata, poate fi atacata la CCR, iar PSD, de la inaltimea acestui scor, poate lua cu asalt presedintia, putand ajunge chiar pana la suspendare.

La randul sau, presedintele nu cred ca poate renunta la conditia minimala a cazierului pe care a tot repetat-o. Ar insemna sa-si dinamiteze propria autoritate, ceea ce i-ar marca intreaga coabitare cu PSD.

Deci daca PSD se cramponeaza de Liviu Dragnea, criza politica ar fi inevitabila si extrem de dura, intr-o tara aflata in iarna si fara buget.

Nu cred ca ar exista metoda mai sigura pentru ca PSD sa spulbere procente bune din victoria sa, obtinuta tocmai printr-o strategie neconflictuala, cand lumea se asteapta ca ei sa se apuce sa puna rapid in practica ce au promis.

In plus, daca arunca tara in criza pentru un condamnat, guvernarea PSD ar pleca si cu un mare deficit de imagine externa.

Liviu Dragnea trebuie sa faca o echilibristica stransa intre efervescenta victoriei si riscul ca aceasta betie sa fie autodistructiva. Dupa cum, daca va merge pe mana altui premier, dl Dragnea are de luat in calcul si riscurile partajarii puterii in partid cu acesta.

Si PSD mai are o problema majora, nu in ultimul rand. E o vorba veche care spune asa: hic Rhodos, hic salta!. PSD a facut promisiuni fara numar in program, pentru mai toate categoriile sociale, fie ca era vorba despre majorari de venituri sau scaderi de taxe.

De la pensioari, la medici si antreprenori, mai toti au ceva in sacul lui "Mos PSD" si vor astepta sa primeasca ce li s-a promis.

Cand ai o majoritate atat de zbrobitoare, e greu sa mai incerci fente, sa dai vina pe altii pentru ceea ce nu-ti iese, trebuie sa livrezi.

Si eu sunt chiar foarte curioasa cum va reusi PSD sa faca livreze, fara sa sacrifice investitiile si fara sa arunce in aer deficitul.

Dupa cum, nu in ultimul rand, nu ma indoiesc ca exista multi lideri social democrati, unii cu declaratii fatise chiar, care de la inaltimea acestei victorii vor dori sa rezolve "problema " Justitiei. Cum sa te bucuri de victorie cu frica in san?

Nu cred ca ar putea face eroare mai mare decat sa interpreteze acest vot ca pe unul de invalidare a anticoruptiei. Partidul cu cel mai dur discurs antiJustitie, PRU, care promitea amnistii si alte asemenea enormitati, n-a trecut pragul.

Si nici ALDE, nici PMP, alte promotoare ale discursului antiJustitie, nu se poate spune ca au spart norii, chiar daca au intrat la limita in Parlament.

Simplul fapt ca forta discursului proJustitie s-a mai tocit si nu mai poate tine drept principlala tema de campanie, tocmai pentru ca functionarea Justitiei nu mai este o stire in sine, nu inseamna ca un asalt asupra anticoruptiei nu va reusi sa retransforme apararea acesteia in tema de prim rang.

Desi in harmalaia post-electorala nu se aude, un ceas a inceput sa ticaie. Ceasul alegerilor prezidentiale. Tot ceea ce fac acum social democratii, din prima zi a victoriei, indiferent cat de mare va fi bonusul invingatorului in primul moment, se va deconta in cele din urma.

Toate acestea se pot dovedi mai complicate decat campania, iar gestionarea victoriei mai grea decat obtinerea ei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PSD alegeri parlamentare 2016, #premier PSD 2016 , #rezultate alegeri parlamentare 2016