AFP: Un Parlament European fragmentat complica lupta pentru posturile-cheie din UE

Luni, 27 Mai 2019, ora 21:20
4157 citiri
AFP: Un Parlament European fragmentat complica lupta pentru posturile-cheie din UE
Foto: Parlamentul European

Discutiile pentru posturile-cheie in institutiile Uniunii Europene se anunta intense dupa alegerile care au dus la un Parlament European mai fragmentat dupa avansul unor partide eurosceptice, mai limitat fata de previziuni, si progresul clar al ecologistilor si liberalilor.

AFP a analizat luni rezultate provizorii privind compozitia viitorului PE si remarca faptul ca marile manevre au fost deja lansate, in contextul in care un dineu al celor 28 de lideri din UE este prevazut pentru marti seara pentru a discuta despre viitoarele numiri.

Presedintele francez Emmanuel Macron, care si-a pierdut pariul in fata Marinei Le Pen, urmeaza sa il primeasca la un dineu pe premierul socialist spaniol Pedro Sanchez, inainte de dineu.

In ultimele zile, el i-a primit pe premierul olandez Mark Rutte si pe premierul portughez Antonio Costa si a discutat de asemenea duminica seara la telefon cu cancelarul german Angela Merkel.

Insa cei 28 de lideri trebuie sa invete lectiile noului echilibru de forte din Parlamentul European.

Intariti cu scorurile partidelor conduse de Marine Le Pen si Matteo Salvini, dar si de cel al partidului pro-Brexit al lui Nigel Farage in Marea Britanie, euroscepticii ar urma sa ocupe, luand in considerare toate tendintele, pana la un sfert din PE.

Insa alegerile au fost marcate si de un avans al ecologistilor, in special datorita Verzilor germani si a unui surprinzator al treilea loc pentru Verzii francezi, dar si al unui grup liberal centrist revigorat de formatiunea lui Macron. Ei participa la o reconfigurare a unui Parlament European unde hegemonia marii coalitii dintre PPE (centru-dreapta) si S&D (centru-stanga) ia sfarsit.

"Cu acest vot, scena politica europeana devine mai fragmentata si mai polarizata", spune Holger Schmieding, economist-sef al bancii Berengerg, intr-o nota transmisa luni dimineata.

"Sprijinul in randul partidelor traditionale s-a mutat putin dinspre centru-dreapta si centru-stanga spre liberali si Verzi, adica spre grupuri ale caror idei sunt deseori la polul opus", a adaugat el.

Desi PPE (180 de mandate, conform ultimelor proiectii furnizate de Parlamentul European, de la 216 in prezent) si social-democratii (S&D, 146 de mandate comparativ 185) raman principalele doua formatiuni din PE, ele si-au pierdut capacitatea de a reuni singure o majoritate pentru a adopta masuri legislative.

Ele vor trebui sa colaboreze cu ecologistii, care cresc de la 52 la 69, si cu liberalii (ALDE), care obtin 109 mandate, comparativ cu 69 pana acum.

"Nimeni nu poate pretinde ca domina scena politica", afirma pentru AFP Sebastien Maillard, de la Institutul Delors.

"Pentru a avea o majoritate, trebuie sa existe cel putin trei (grupuri), sau mai degraba patru, pentru o majoritate solida. Acest lucru obliga la o coalitie de patru, poate un contract de coalitie" pentru familiile politice mentionate anterior, a adaugat el.

"Va fi totusi nevoie de jumatate din coalitie (PPE-S&D - n.r.) pentru orice. Si data fiind lipsa de unitate a dreptei dure, va fi intotdeauna nevoie de unul din cele doua mari partide", mai spune el.

Euroscepticii, al caror avans anuntat a fost limitat, ar urma sa intampine dificultati in a prezenta un front unit.

Aceste forte antieuropene "se vor face, fara indoiala, auzite, se vor face remarcate, dar ele nu sunt suficient de organizate si mai ales suficient de numeroase pentru a avea greutate", afirma Maillard.

In timp ce Adunarea Nationala condusa de Marine Le Pen a facut imediat apel la "constituirea unui grup puternic" in Parlamentul European, aceste diverse forte eteroclite au aratat in trecut ca au dificultati in a-si surmonta diferentele.

Marine Le Pen spera, impreuna cu Liga lui Matteo Salvini (28 de mandate), sa constituie o larga alianta de partide nationaliste, eurosceptice si populiste. Grupul lor parlamentar, ENL, este cotat cu 58 de mandate (comparativ cu 37).

Insa pare dificil ca ei sa reuseasca sa convinga alte formatiuni sa li se alature: EFDD (Grupul Europa Libertatii si Democratiei Directe), din care face parte Miscarea Cinci Stele din Italia si la care se va alatura noul partid eurofob al lui Nigel Farage, marele invingator la alegerile din Marea Britanie (29 de locuri), sau conservatorii din grupul CRE (conservatorii britanici si polonezii din PiS aflati la putere, 59 de locuri in total).

Acest reechilibru de forte din cadrul PE ar urma sa complice discutiile care incep pentru diferitele posturi de la conducerea institutiilor europene, deja supuse unui intens lobby politic din partea statelor membre si a partidelor in perioade normale.

O prima discutie dificila se anunta intre Parlamentul European si Consiliu, care regrupeaza sefi de stat si de guvern. Primul, intarit de o rata de participare de vot de peste 50%, spune ca viitorul presedinte al CE trebuie sa fie unul dintre candidatii cap de lista.

In acest sens, liderii PPE au cerut imediat postul pentru candidatul lor, germanul Manfred Weber, un conservator al carui profil creeaza diviziune.

"Jocul este deschis", spune Sebastien Maillard.

"Nicio familie politica nu este suficient de puternica pentru a-si impune candidatul. Ma gandesc la Manfred Weber pentru crestin-democrati sau Frans Timmermans pentru social-democrati (...) Iar sefii de stat si de guvern isi doresc sa isi joace pe deplin rolul prevazut de tratate", precizeaza el.

Ecuatia este cu atat mai complicata cu cat exista si exigenta impusa de UE privind respectarea echilibrelor politice, geografice, demografice, paritatea barbati-femei in totalul posturilor de inalt nivel: in afara de Comisie, vor trebui numiti noi presedinti la Consiliu si Banca Centrala Europeana, precum si un nou sef al diplomatiei europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Parlamentul EUropean 2019 2024 partide, #rezultata alegeri europarlamentare 2019 , #rezultate europarlamentare 2019
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
.....pffffff......o treime anti-uie.........lol..........