STS, despre alegerile din 26 mai: Niciun angajat nu a intordus date in sistemul informatic. Tabletele n-au ingreunat votul

Marti, 10 Septembrie 2019, ora 19:32
3782 citiri
STS, despre alegerile din 26 mai: Niciun angajat nu a intordus date in sistemul informatic. Tabletele n-au ingreunat votul
Foto: Arhiva Ziare.com

Prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Ionel-Sorin Balan, a declarat, marti, la Comisia de ancheta a alegerilor europarlamentare, ca nu a existat niciun angajat al STS care sa opereze tableta sau sa introduca date in sistemul informatic privind prezenta la vot si centralizarea proceselor verbale.

El a adaugat ca utilizarea tabletelor in sectiile de votare nu a ingreunat procesul de votare si nu a marit timpii nici in diaspora, nici in tara.

"Nu a existat nicio persoana, niciun angajat al STS care sa introduca date, sa opereze tablete, sa faca modificari, corectii atat in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot, cat in sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale.

Ambele sisteme au fost proiectate astfel incat sa aiba o vizibilitate clara si o urmarire a datelor si a documentelor de la nivelul sectiei de votare si pana la Biroul Electoral Central. Datele au fost expuse in timp real pe internet, pe site-ul BEC, imediat ce acestea au fost disponibile, date ce pot fi accesibile si in acest moment", a explicat Balan.

Sistemele au avut o disponibilitate de functionare de suta la suta, a aratat el.

"In urma analizei interne referitoare la functionalitatea sistemelor centrale, va pot confirma faptul ca sistemele au avut o disponibilitate de functionalitate de suta la suta, iar pentru defectiunile inregistrate la nivelul terminalelor distribuite operatorilor de calculator in sectiile de votare s-a actionat cu celeritate, prin sprijinul celor 225 de centre de interventie. (...) Au fost implicate in activitate 1.669 de cadre ale STS", a adaugat Balan.

Conform acestuia, utilizarea tabletelor nu a ingreunat procesul de votare.

"In urma statisticilor pe care le-am realizat, timpul mediu de preluare, procesare si validare a unui CNP in sectiile de votare din strainatate la referendum si la alegeri a fost de 10 secunde, ceea ce inseamna ca din momentul in care buletinul a fost introdus in suportul tabletei si pana la validare in sistem au fost de 10 secunde. Apreciem ca utilizarea tabletelor nu a ingreunat procesul de votare, nu a marit timpii in diaspora si nici in tara", a spus Balan.

El a mai aratat ca votul multiplu poate fi depistat.

"Orice CNP care este introdus a doua oara este semnalat. Acesta este sistemul. Sistemul nu este de interzicere, este de prevenire a votului multiplu", a precizat acesta.

Balan a facut apel la Comisia parlamentara de ancheta pentru a permite desigilarea tabletelor, pentru ca in perioada urmatoare, din 15 septembrie, STS sa poata lucra cu sistemele respective.

"In diaspora vor fi peste 500 de sectii de votare noi. Noi va trebui sa stim calitatea serviciului de internet, consider ca daca din data de 15 (septembrie - n.r.) ne va permite comisia sa lucram cu sistemele respective, pentru ca nu avem nimic de ascuns", a mai spus Balan.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#STS reactie ancheta parlamentara alegeri europarlamentare, #tablete ancheta europarlamentare 2019 STS , #rezultate europarlamentare 2019