Schimbari majore la nivel european - E sfarsitul unei ere, dar fortele pro-UE pastreaza o majoritate clara

Luni, 27 Mai 2019, ora 07:08
7778 citiri
Schimbari majore la nivel european - E sfarsitul unei ere, dar fortele pro-UE pastreaza o majoritate clara
Foto: Arhiva Pixabay

Fortele pro-UE au conservat o majoritate clara in cadrul Parlamentului European, insa legislativul comunitar va trebui sa intoarca pagina dupa dominatia istorica a doua familii politice, in urma unui scrutin din care iese mai fragmentat ca niciodata.

Prima concluzie a scrutinului european este ca crestin-democratii din PPE si social-democratii din S&D nu mai sunt in masura sa formeze singuri o majoritate, ramanand totusi cele mai mari grupuri din hemiciclu, relateaza, luni, AFP.

Progresele nationalistilor si populistilor, dar si cele ale liberalilor si Verzilor au costat zeci de locuri din cele 751, cate are Parlamentul European.

Grupurile lor - cu 180 de locuri pentru PPE si 152 pentru S&D conform ultimelor proiectii - nu vor putea reedita "marea coalitie" care le-a permis sa construiasca compromisuri privind textele legislative si sa-si imparta posturile de putere.

Este sfarsitul unei epoci, cea a dominatiei a doua partide, care persista de aproape 40 de ani in Parlamentul European.

Potrivit unor estimari care raman sa fie confirmate, Liga lui Matteo Salvini ar putea deveni partidul national cu cei mai multi membri in Parlamentul European, cu exceptia poate a Partidului Brexit al lui Nigel Farage.

Grupul Europa Natiunilor si a Libertatii (ENF), in care se afla in prezent deputatii Adunarii nationale si ai Ligii, ar creste de la 36 de membri la 57 in urmatorul PE, potrivit ultimelor proiectii. Grupul populist Europa Libertatii si a Democratiei Directe (EFDD) ar castiga si el aproape o duzina de locuri, pana la 54.

Nationalistii, populistii si alti eurosceptici, chiar daca au realizat progrese, raman totusi departe de a putea revendica roluri de prim-plan in cadrul Parlamentului European.

Si cu cat ele sunt mai divizate si chiar in dezacord profund asupra anumitor subiecte, recompunerea anticipata a aliantelor lor ramane un lucru neclar.

Daca partidul prim-ministrului ungur Viktor Orban, care nu a parasit PPE in pofida suspendarii lui pentru provocarile sale anti-UE, "nu face nicio miscare, nu vad cum liniile grupurilor politice actuale s-ar putea misca", estimeaza Eric Maurice, din cadrul Fundatiei Robert Schuman.

"Nu populistii si nationalistii sunt cei care au castigat cele mai multe locuri, ci grupul nostru proeuropean", a declarat in noaptea de duminica spre luni seful grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt.

Grupul ALDE va deveni, cu 105 locuri potrivit ultimelor proiectii, al treilea in PE, datorita in special aportului listei "Renaissance" a presedintelui francez Emmanuel Macron, chiar daca ea nu a reusit sa devanseze partidul lui Marine Le Pen in alegerile din Franta.

"Nicio majoritate solida nu va fi posibila in Parlamentul European fara noul nostru grup", a prezis Guy Verhofstadt.

Verzii au afirmat si ei ca au devenit "indispensabili", potrivit noului lor lider de grup din PE, Philippe Lamberts, dupa progresul inregistrat, care le permite sa obtina 67 de locuri, fata de 51 in precedenta legislatura.

Acest nou peisaj politic fragmentat va face cautarea compromisului mai complexa, fie ca este vorba despre mari reforme sau despre impartirea posturilor de putere la Bruxelles.

Cursa pentru succesiunea lui Jean-Claude Juncker (PPE) la presedintia PPE va furniza un prim test. Si asta de luni dimineata, odata cu inceputul tratativelor intre grupurile politice din PE.

Pentru ca daca numele candidatului la presedintia executivului european trebuie decis intre sefii de stat si de guvern ai celor 28, el trebuie apoi sa obtina o majoritate, respectiv 376 de voturi, in randul eurodeputatilor pentru a fi ales.

Dupa formarea noului Parlament European, o intelegere intre cel putin trei grupuri va fi necesara, mai noteaza AFP.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#rezultate Parlamentul European 2019 , #rezultate europarlamentare 2019