Capcanele unei covarsitoare invalidari

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 08:03
45042 citiri
Capcanele unei covarsitoare invalidari

Poporul i-a castigat alegerile lui Klaus Iohannis de groaza Vioricai Dancila. Adica s-a intamplat ceea ce era de asteptat, probabil chiar programat sa se intample, frica de raul cel mare a ingropat, in mod firesc si justificat, orice altceva.

Tot ceea ce pot spera este ca dl Iohannis sa inteleaga masura in care ii apartine victoria, adica la nivelul procentelor din primul tur, si ce obligatie uriasa ii impune scorul. Domniei sale si PNL.

1. Cea mai importanta lectie este dimensiunea aversiunii fata de PSD a celor care au pus stampila pe numele domniei sale. A fost un vot masiv impotriva, nu pentru, a fost o covarsitoare invalidare, nu o covarsitoare validare, indiferent cat de tentant ar fi pentru PNL si dl Iohannis sa considere invers.

In miezul acestei victorii este si invalidarea deciziei presedintelui de a mai da o sansa PSD si de a o desemna pe Viorica Dancila premier. Si in consecinta este un semnal clar pentru presedinte ca nu mai are voie sa dea PSD-ului nicio sansa.

Dl Iohannis si PNL sunt obligati la o atitudine transanta antiPSD, care sa se vada in toate deciziile guvernarii, altfel valul acesta ori se va topi, ori va trece la USR.

Si prima decizie care sa confirme intelegerea acestui vot este revenirea prin ordonanta la alegerea primarilor in doua tururi. Altfel, PSD isi va reveni la locale unde masinaria lor, dovedita inca redutabila, daca a reusit sa aduca un candidat ca Viorica Dancila in turul al II-la, va conta enorm, iar votul diasporei nu va exista.

Ar fi o uriasa greseala ca PSD sa fie subestimat. Sa castigi 5 judete cu un asemenea candidat, sa il scoti la un scor cu 3 in fata e o performanta in sine. Si sa nu uitam ca in spatele acestui scor sunt aproape 4 milioane de voturi, deloc de neglijat, un bazin solid.

Pentru PSD, dezastrul real ar fi fost sa nu intre in finala, sa piarda pozitia a doua, statutul de partid mare. Asa, in metalul lor de organizatie, PSD a intrat in turul al doilea, Viorica Dancila a pierdut.

In consecinta, PSD o va devora ritualic pe dna Dancila, va fi ca un exercitiu de exorcizare din pozitia comoda a Opozitiei, dupa care se va aseza in transeele alegerilor locale.

In aceste conditii, daca dl Iohannis si PNL nu apuca de coarne taurul revenirii la alegerile locale in doua tururi, vor rata prima ocazie esentiala de a continua ceea ce votul din 24 noiembrie a cerut si asemenea nesocotiri se platesc.

2. Victoria zdrobitoare obliga pe masura, pentru ca din acest moment exista sentimentul ca presedintele Iohannis si PNL au toata puterea. Nu e asa, configuratia parlamentara nu s-a schimbat, anticipatele mi se par si mai putin fezabile decat in urma cu o luna, avand in vedere ca dinspre Pro Romania apar primele mesaje de impacare catre PSD. Institutiile publice, incepand cu ministerele, sunt impanate cu pesedisti.

Invocarea anticipatelor inca din seara prezidentialelor mi se pare mai mult o pisica aratata celor care ar dori sa ia opozitia prea in serios.

Va mai urma o perioada de miere, pentru ca euforia victoriei, pentru ca Sarbatorile, dar din ianuarie, nimeni nu va mai vrea sa auda despre scuze, eschive si neputinte.

Sper ca nimeni nu a uitat lectia lui 2016, un capital urias de incredere si asteptare poate sa fie spulberat rapid, iar in fata PNL e un drum presarat cu bombele lasate in urma de PSD. Si sper ca toata lumea sa inteleaga ca acelasi numar de voturi care in 2016 erau o uriasa victorie a PSD au devenit acum o mare infrangere datorita prezentei mari la vot.

3. Presedintele promite ca se va implica direct in buna guvernare, in constituirea unei noi majoritati. Sper sa o faca, in mod constant si nu numai in functie de propriul interes electoral, pentru ca acesta astazi a disparut definitiv, pentru dl Iohannis nu mai exista alegeri viitoare.

Sper ca prin implicare absoluta dl Iohannis sa inteleaga ceea ce s-a asteptat, degeaba, de la domnia sa si in primul mandat. Dar nu mai mult. Presedintele a dat dovada in mai multe momente ca nu se innebuneste dupa jocul democratic, mai ales in ceea ce priveste relatia cu presa. Felul in care a tratat jurnalistii la dezbaterea din campania electorala - in care a simtit nevoia sa fie si jucator, si arbitru, si observator federal - nu a fost o premisa deloc incurajatoare.

Puterea absoluta corupe pe masura si, tocmai de aceea, dl presedinte al trebui sa inteleaga foarte bine mesajul scorului cu care a castigat.

Raman la pozitia de la care nu am abdicat nicio clipa, dl Iohannis poarta o responsabilitate pentru drama ultimilor ani ai Romaniei si este esential ca dupa acest vot sa-i amintim mereu si mereu, cu fiecare ocazie, de ce l-a obtinut si care sunt asteptarile noastre de la cel pe care l-am angajat, unii cu foarte putin entuziasm, sa serveasca interesele Romaniei.

4. Mobilizarea diasporei este impresionanta. Si acolo s-a votat mai mult cu disperare decat cu speranta, dupa cum sintetiza perfect o doamna la Europa FM: nu am votat pentru ceva mai bine, am votat sa nu fie ceva mai rau.

Deci aceeasi mobilizare in fara raului cel mare, cu si mai putine nuante decat in Romania, pentru ca de la distanta lucrurile se vad mai transant, mai in alb si negru.

Care va fi raspunsul PNL si al dlui Iohannis la acest vot? In mod normal, o modificare a numarului de reprezentati in Parlament ai diasporei. Da, e greu, cat timp din acest aproape un milion de votanti numarul celor inregistrati oficial este foarte mic. Pe ce se va baza norma de reprezentare ramane de vazut.

Votul de pe 24 noiembrie nu a fost euforic, nu trebuie sa creeze euforie. A fost un vot pragmatic, impotriva PSD, si aceasta decizie a poporului trebuie respectata.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Iohannis alegeri 2019 , #rezultate prezidentiale 2019