41% dintre romani ar vota pentru mentinerea republicii, 27,2% ar alege monarhia - INSCOP

Marti, 30 Iulie 2013, ora 11:34
12698 citiri

Un procent de 41% dintre romani ar vota impotriva monarhiei si pentru mentinerea republicii, in cazul unui referendum privind trecerea Romaniei la monarhie, iar peste 50% considera ca republica are avantajul ca presedintele este votat periodic si nu exista "riscul sa capete prea multa putere", releva un sondaj INSCOP.

Astfel, daca s-ar pune problema ca Romania sa devina monarhie 41% dintre respondenti ar vota la un eventual referendum pe tema respectiva impotriva monarhiei si pentru mentinerea republicii, 27,2% ar fi in favoarea monarhiei, iar un procent de 31,8% nu au o opinie formata.

Daca Romania ar deveni monarhie, 29,9% dintre romani cred ca regele Mihai ar trebui sa urce pe tron, 19% si-au exprimat optiunea pentru principesa Margareta, fiica regelui Mihai, iar 3% au spus ca altcineva, in timp ce 48,1% dintre respondenti au spus ca nu stiu sau nu au raspuns.

Intrebati ce parere au despre Regele Mihai, 14% dintre cei chestionati au spus ca au o parere foarte buna, 31% una buna, 40% nici buna nici proasta, 5% proasta, iar 1,5% foarte proasta, iar 8,6% nu au stiut sau nu au raspuns.

Despre Casa Regala a Romaniei, 12,5% dintre romani au o parere foarte buna, 28,5% o parere buna, 43,5% nici buna nici proasta, 5% proasta, iar 1,4% foarte proasta, in timp ce 9,1% nu au stiut sau nu au raspuns.

Un procent de 41% dintre respondenti cred ca regele Mihai, la abdicare, nu a plecat "cu bogatii" din tara, insa 25% dintre ei cred contrariul, in timp ce 34% nu au o opinie formata asupra subiectului.

Intrebati de unde si-au procurat informatiile despre monarhie, 50,6% dintre romani declara ca majoritatea a ceea ce stiu au aflat din scoala si din manualele scolare, 13,7% de la persoane din familie, 11,8% din lecturi personale, 11% din stiri - presa scrisa si audio-vizuala, 7,6% din filme documentare, iar 5,2% nu stiu sau nu raspund.

Pentru 38,1% dintre romani "in ziua de astazi nu sunt diferente mari in Europa intre o republica si o monarhie", 35,8% nu sunt insa de acord cu aceasta afirmatie, in timp ce 26,1% nu stiu sau nu raspund.

Un procent de 43,5% dintre romani considera ca "monarhia are avantajul ca regele nu depinde de partide si astfel poate arbitra viata politica", in timp ce 32,5% nu sunt de acord cu acest aspect, iar 24% nu si-au exprimat opinia cu privire la aceasta afirmatie.

Peste jumatate dintre romani, 51,7%, sunt de acord cu ideea ca "republica are avantajul ca presedintele este votat periodic si nu exista riscul sa capete prea multa putere", insa 26,6% dintre respondenti isi manifesta dezacordul cu aceasta afirmatie, iar 21,7% nu raspund.

"Un sef de stat ales de cetateni este mai bun decat un sef de stat monarh care detine pozitia prin nastere" apreciaza 45,4% dintre romani, iar in dezacord cu aceasta afirmatie sunt 30% dintre respondenti, in timp ce 24,6% nu si-au format o opinie asupra subiectului.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului "Adevarul", in perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#republica monarhie sondaj romani INSCOP , #sondaj
Comentarii
Poza pufulica
pufulica
rank 1
Iar 87.79%,pentru re-demiterea ,demisului Basescu Traian.