PSD, la pas, spre guvernare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 11:47
12722 citiri
PSD, la pas, spre guvernare

Primul sondaj al lunii septembrie, realizat de Avangarde, creioneaza o situatie politica la care eu cred ca ar fi trebuit sa ne asteptam: PSD are toate sansele sa preia, la pas, guvernarea din decembrie.

Clasamentul partidelor plaseaza PSD la 40%, urmat de PNL cu 30%, ALDE 7%, PMP 6%, USR si UDMR cate 5%.

Deci coalitia PSD - ALDE se duce la 47% de unde cu redistribuire poate ajunge la 50% si inchide jocul. Majoritatea poate fi chiar mai confortabila daca ne gandim ca UDMR nu a ezitat niciodata sa se duca acolo unde se profileaza polul de forta pentru o bucata mica, dar consistenta de putere.

De partea cealalta, nu numai ca PNL este la 10 procente in urma, deci o diferenta mai mare decat la locale, ceea ce reprezinta si o consecinta a localelor, dar si sa atraga PMP, USR si UDMR tot va depinde de redistribuire pentru majoritate. Deci o situatie delicata.

Sansele pentru liberali sa schimbe aceasta situatie nu mi se par a fi mari. Fondul e de mare lehamite, deci de inertie. In conditii de absenteism mare, conteaza nucleele de baza, ceea ce avantajeaza PSD, care are electoratul cel mai disciplinat.

Un alt avantaj pentru PSD este ca, in urma campaniei sustinute de decredibilizare a DNA, dar si pentru nerecuperarea prejudiciilor, s-a generat multa frustrare si dezamagire, iar tema anticoruptiei, cea mai dezavantajoasa pentru PSD, nu se mai profileaza ca element central al campaniei care urmeaza.

Ba dimpotriva, vad ca penalii PSD reusesc sa transforme aceasta tema intr-una de victimizare.

Iar ceea ce se profileaza ca element central al unei campanii pe care o anticipez destul de plata pare a fi nationalismul, adica populism, teren pe care e destul de greu sa bati PSD.

Dar cea mai mare problema a PNL este lipsa de lideri. Daca te uti la clasamentul personalitatilor, vezi ca social democratii au doi lideri peste scorul partidului, Gabriela Firea si Victor Ponta.

PNL nu are niciun lider macar la scorul partidului, copresedintii fiind cu 8, respectiv 10 procente sub. Asta insemana ca partidul functioneaza fara locomotiva si purtatori puternici de mesaj. Brandul nu e potentat de individualitati.

Teoretic, presedintele Iohannis ar putea sa fie locomotiva, asa cum era Traian Basescu pentru PDL. Nu e cazul acum. Presedintele a mai recuperat cateva procente, are 38%, ceea ce la nici jumatatea primului mandat este foarte putin.

E clar ca dl Iohannis nu are tractiune si in cel mai bun caz nu le va face rau liberalilor prin mai stiu eu ce declaratii sau actiuni aiuristice.

Dacian Ciolos este la 37%, insa eu cred ca o buna parte din acest scor vine tocmai din independenta politica a domniei sale. Daca ar fi perceput ca personaj politic prin asumarea unei candidaturi, nu stiu daca zestrea aceasta de favorabilite nu ar fi serios dijmuita. E drept ca asa, fara asumarea candidaturii, ea este de-a dreptul inutila.

Liberalii nu par constienti de gravitatea situatiei lor, parca mizand pe mai stiu eu ce interventie spectaculoasa care sa lucreze in favoarea lor. Sunt pasivi, fara nerv, fara idei.

Din comunicarea publica sunt mai mult absenti, scena apartinand copios PSD, care isi joaca relaxat toate partiturile.

Si, cand apar, liberalii ori sunt plicticosi si fara nerv, ori nevoiti sa dea explicatii pentru tot felul de scandaluri interne, in general paruiala deja traditionala dintre vechile partide care compun noul PNL. Una peste alta, o situatie lamentabila.

Asadar, la cum arata lucrurile acum, fara o rupere de ritm majora, cred ca viitorul este deja destul de previzibil.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sondaj Avangarde partide alegeri , #sondaj