Cum a ajuns un barometru de opinie sa provoace un intreg scandal la Academia Romana

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:15
7325 citiri
Cum a ajuns un barometru de opinie sa provoace un intreg scandal la Academia Romana
Foto: Arhiva Facebook/ Academia Romana

Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI) a adus, miercuri, precizari cu privire la Barometrul de Opinie Publica pe care l-a initiat si dat publicitatii luni.

Institutul transmite ca isi poate selecta singur temele si obiectivele de cercetare, in acord cu profilul si obiectivele institutiei si in consultare cu Academia Romana (AR), potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

De asemenea, precizeaza ca Academia nu este responsabila in niciun fel de rezultatele cercetariilor desfasurate de institutele din subordine.

"AR nu este responsabila in niciun fel de rezultatele cercetariilor desfasurate de institutele din subordine, dar sprijina orice demers de cercetare stiintifica, in orice domeniu, care vine in concordanta cu agenda de cercetare a respectivelor institute. Barometrul de opinie prezentat in Aula Academiei Romane in ziua de luni 13 mai 2019, este in concordanta cu agenda de cercetare a ISPRI si a fost realizat strict in conformitate cu aceste obiective.

ISPRI a realizat, in parteneriat cu institutul Inscop Research, primul Barometru de opinie al dupa 2007, realizat profesionist, stiintific si pe toate dimensiunile societatii romanesti: sociala, politica, economica, financiara, politica externa si de securitate etc.", se arata in comunicatul citat.

ISPRI subliniaza ca barometrul cuprinde intrebari din domenii diverse, altele decat cel politic.

"Nu a existat si nu exista vreo tenta politica sau electorala in acest demers care sa poata fi reprosata cuiva, fie initiatorului al proiectului (ISPRI), fie realizatorului tehnic (INSCOP Researh) fie institutiei diriguitoare (AR) . De altminteri, cu ocazia prezentarii publice, aceste precizari au fost facute explicit si repetat de catre vorbitorii la eveniment (acad. Victor Voicu, vice-presedinte al Academiei Romane, prof. Univ. Dumitru Sandu, prof. Univ. Dan Dungaciu, conf. Univ. Darie Cristea, cercetator Lucian Dumitrescu).

Singura interpretare asa zis electorala a cercetarii este analiza corelatiei dintre rezultatele votului si nivelul de participare la vot al populatiei. Stric pe baza acestei corelatii au fost facute estimarile, sugerandu-se limpede, argumentat stiintific/metodologic, ca ierarhiile politice finale se vor decide pe baza acestui criteriu.

In acest spirit, cercetarea a prezentat mai multe variate de rezultate, in functie de criteriul mai sus amintiti, sugerand si o serie de tendinte din aceasta perspectiva. Nu exista nicio alta implicatie a cercetarii noastre, dupa cum vom prezenta pe larg in materialele dedicate analizei rezultatelor (www.larics.ro, www.inscop.ro) ", mai arata sursa citata.

De altfel, institutul transmite ca va pune la dispozitia publicului si baza de date utilizata in acesta cercetare.

"In concluzie: a. nu exista nicio intentie politica sau electorala in demersurile de cercetare ale institutelor AR, si orice interpretare de acest tip este neinformata, neavenita si neconfroma cu realitatea.

Reactia presei, de inteles, poate, in atmosfera de campanie electorala, nu se poate substitui unui demers de bun simt, care inseamna plecarea de la realitati, de la cercetarea concreta, nu de la relatari (de multe ori) partizane si simpliste;

b. nu exista niciun razboi intre AR si institutele sale, dupa cum abuziv si neadevarat au acreditat unele organe de presa. Exista doar intentia ferma si declarata a AR si a institutelor din subordine de a nu se implica in demersuri de tip politic sau electoral", evidentiaza ISPRI.

Pozitia INSCOP

Si INSCOP Research a venit cu precizari miercuri. Compania transmite, prin intermediul unui comunicat de presa, ca sondajul de opinie a fost realizat la comanda LARICS - Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica, din cadrul ISPRI.

"Sondajul de opinie, care include numeroase teme de cercetare de interes, a fost lansat public, in prezenta unei numeroase asistente, in Aula Academiei Romane in data de 13 mai 2019, la ora 11. Evenimentul a fost organizat de catre clientul care a comandat cercetarea. De asemenea, evenimentul, locatia si titulatura acestuia, au fost anuntate public inca de sapatamana trecuta, printr-un comunicat de presa", arata sursa citata.

De asemenea, INSCOP sustine ca denumirea cercetarii "Barometrul de opinie publica al Academiei Romane" data acestui sondaj de opinie a fost stabilita la propunerea institutiei care a comandat cercetarea, respectiv a LARICS.

"In calitate de furnizor de servicii in domeniul cercetarii sociologice, INSCOP Research nu stabileste denumiri personalizate cercetarilor pe care le realizeaza. Atribuirea unei denumiri specifice pentru o anumita cercetare sociologica este decizia exclusiva a clientilor nostri pe care o respectam integral.

INSCOP Research apreciaza eforturile constante ale LARICS de a pune la dispozitia opiniei publice date si analize riguroase, utile pentru cunoasterea evolutiilor din societatea romaneasca pe diverse domenii de interes", se mai arata in comunicat.

In fine, compania mai noteaza ca in zilele urmatoare va publica date detaliate din acest sondaj de opinie pe urmatoarele teme:

  • directia tarii si a Uniunii Europene,
  • sursele de ingrijorare ale romanilor si increderea in institutii interne si internationale,
  • valorile nationale ale romanilor,
  • opiniile privind securitatea nationala si politica externa,
  • perceptia populatiei asupra bancilor,
  • consumul cultural,
  • religiozitatea romanilor,
  • perceptia asupra Bisericii.

Amintim ca luni a fost lansat Barometrul de Opinie Publica al Academiei Romane. Controversa a pornit dupa ce presedintele Academiei, Ioan Aurel Pop, a spus ca institutia nu a aprobat cercetarea prezentata drept "Barometrul de opinie publica al Academiei Romane".

Vezi si Doar 39% dintre romani vor merge "sigur" la vot pe 26 mai. PSD si PNL, scoruri apropiate

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scandal academia romana barometru , #sondaj