Peste 50% dintre romani cred ca o problema majora in tara este coruptia - sondaj in 14 tari UE

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 11:25
5354 citiri
Peste 50% dintre romani cred ca o problema majora in tara este coruptia - sondaj in 14 tari UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Un sondaj amplu realizat in UE de Consiliul Afaceri Externe (ECFR) dezvaluie principalele ingrijorari ale cetatenilor europeni.

In principal, romanii sunt ingrijorati din cauza economiei si coruptiei din tara, noteaza The Guardian.

Sondajul, realizat in 14 tari din Uniunea Europeana, dezvaluie ca tarile din sudul si estul Europei sunt mai ingrijorate de emigrare decat de imigrare. In Spania, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria si Romania, sase tari in care nivelurile populatiei fie raman constante, fie sunt in scadere, mai multi cetateni considera ca emigrarea este o problema mai mare decat imigrarea.

Cele mai mari probleme se inregistreaza in Romania, unde in ultimii 10 ani populatia a scazut cu 10%, in contextul in care din ce in ce mai multi tineri aleg sa se mute si sa lucreze in vestul Europei.

Cu toate acestea, in tarile nordice si occidentale, preocuparile privind imigrarea le-au depasit cu mult pe cele legate de emigrare.

Sondajul a fost realizat pentru a stabili principalele ingrijorari ale cetatenilor, inainte de alegerile europarlamentare din mai. Cele 14 state implicate in sondaj vor ocupa 80% din locurile din noul parlament.

Sondajul a relevat ca europenii sunt preocupati de mai multe aspecte in afara de fenomenul de migratie, desi acest subiect a dominat politica si discursul UE in ultimii cinci ani. Coruptia, nationalismul, terorismul si schimbarile climatice - sunt doar cateva dintre subiectele care provoaca, de asemenea, ingrijorare in randul europenilor.

Per total, 20% dintre cetatenii intervievati s-au declarat ingrijorati de emigrare, iar 32% de imigrare.

In unele tari, teama de emigrare este atat de mare incat mai multi respondenti au sustinut ca cetatenii nu ar trebui sa aiba voie sa paraseasca tara natala pe perioade indelungate de timp.

Unu din cinci europeni s-a declarat ingrijorat de radicalismul islamic, teama fiind accentuata in tari precum Belgia, Franta sau Olanda.

In aproape toate tarile, majoritatea respondentilor au fost de acord ca mediul inconjurator ar trebui sa fie o prioritate chiar daca afecteaza cresterea economica.

Datele obtinute in urma sondajului mai dezvaluie o gama larga de preocupari in diferite tari, ceea ce inseamna ca alesii se vor confrunta cu probleme diverse in noul mandat.

Cei mai ingrijorati in ce priveste economia sunt italienii, romanii si grecii.

In sapte tari - Ungaria, Italia, Polonia, Romania, Spania, Grecia si Slovacia - peste 50% dintre cei chestionati au declarat ca o problema majora la ei in tara este coruptia.

Volumul esantionului a fost de 50.000 de persoane.

A.D.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#sondaj alegeri europarlamentare, #sondaj emigrare imigrare, #probleme europeni sondaj , #sondaj