Baconschi: Votul prin corespondenta ar ajuta 3 milioane de romani sa ramana legati de tara

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:26
2189 citiri
Baconschi: Votul prin corespondenta ar ajuta 3 milioane de romani sa ramana legati de tara

Ministrul de Externe Teodor Baconschi estimeaza ca trei milioane de romani au plecat din tara in ultimii ani, iar votul prin corespondenta i-ar ajuta sa ramana "legati" de Romania si de aceea, continua sa sustina proiectul de lege pe aceasta tema in forma propusa de minister.

"Recesamantul ne va arata probabil ca 15% dintre romani traiesc deja afara. Aceste trei milioane de compatrioti - aceasta este estimarea noastra - trebuie sa ramana legati de natiunea romana si votul prin corespondenta e un drept pe care nimeni nu are de ce sa li-l refuze", a afirmat Teodor Baconschi, intrebat daca votul prin corespondenta se va aplica la alegerile din aceasta toamna.

"Voi continua sa militez pentru adoptarea acestei legi in forma pe care am redactat-o la Ministerul Afacerilor Externe", a mai spus Teodor Baconschi.

La sfarsitul lui decembrie 2010, MAE a lansat in dezbatere publica proiectul privind votul prin corespondenta. Grupul de lucru care si-a asumat redactarea acestui proiect, format din juristi, a consultat legislatiile din Italia, Austria, Marea Britanie si Belgia.

La sfarsitul lunii iunie 2011, MAE a depus proiectul legii votului prin corespondenta la Guvern pentru aprobare.

La dezbaterea bugetului MAE pe 2012, in cadrul comisiilor reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor decembrie, Teodor Baconschi, declara ca proiectul MAE urmeaza sa intre in a doua lectura in Guvern.

"Suntem tara mobilizarilor de ultim minut. Socotesc si eu ca s-a pierdut vremea, ca acest proiect trebuia deja promovat, il sustin in continuare si sper ca si calendarul lui de intrare in vigoare sa fie rezonabil", a spus Baconschi, intrebat daca in proiectul de buget sunt prevazute costurile pentru aplicarea acestei legi.

Proiecte de lege comasate

In ceea ce priveste posibilitatea ca proiectul legii votului prin corespondenta pregatit de MAE sa fie comasat cu proiectul similar initiat de parlamentarii PDL, ministrul Teodor Baconschi afirma ca s-a convenit in Partidul Democrat Liberal sa fie sprijinit un singur proiect, in care chestiunile legate de securitatea votului vor fi prioritare.

Totodata, Baconschi preciza ca nu ar dori ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe proiectul legii votului prin corespondenta. UDMR s-a aratat insa reticenta fata de formula prezentata de MAE, iar opozitia o respinge ferm, suspectand intentii de frauda ale puterii.

Intr-un interviu pentru NewsIn acordat in decembrie, intrebat care sunt sansele ca legea votului prin corespondenta sa se aplice in noiembrie 2012 si daca s-a convenit un calendar pentru aceasta lege, ministrul de interne, Traian Igas, s-a limitat sa spuna ca proiectul legii votului prin corespondenta se afla la Parlament.

Potrivit unui sondaj Gallup realizat pentru Fundatia Soros si publicat in noiembrie 2011, 59% dintre romani nu sunt de acord cu votul prin corespondenta, iar 63% nu vor vot prin internet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#vot corespondenta, #Baconschi vot corespondenta, #lege vot corespondenta , #stiri alegeri