Romanii au ajuns sa se teama mai degraba de criza politica decat de boala. Incredere mai multa in UE si presa - sondaj IRES

Joi, 29 Martie 2018, ora 14:26
3913 citiri
Romanii au ajuns sa se teama mai degraba de criza politica decat de boala. Incredere mai multa in UE si presa - sondaj IRES
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii s-au temut mai mult de criza politica decat de cresterea preturilor si de boli, intr-un an in care modificarile aduse Legilor Justitiei si protestele contra OUG 13 sunt resimtite ca evenimentele majore ale vietii politice. Asa se face ca au mai degraba incredere in UE si presa, decat in institutiile politice interne.

O radiografie deloc optimista a felului in care romanii au resimtit anul 2017: intr-o proportie covarsitoare, ei cred ca lucrurile merg intr-o directie gresita (75%), iar responsabilul principal este considerat a fi Guvernul - 47% dintre respondenti indica astfel institutia Executivului, potrivit ultimelor date IRES.

Criza politica, o frica de zi cu zi. A devansat chiar si boala

Sintetic, 27% dintre romani s-au temut de criza politica, in vreme ce pentru 24%, cresterea preturilor a creat angoase mai puternice. De boala s-au temut 15% dintre romani, iar grija ca si-ar putea pierde locurile de munca s-a situat abia pe locul patru (13%).

Prin comparatie, in 2016, criza politica ocupa locul 4 in topul fricilor resimtite la nivel cotidian, dupa temerea privind locul de munca, teama de boala si cea de razboi.

Desi discursul Guvernului s-a axat mult pe cuvinte cheie ca salarii, pensii, indemnizatii de crestere a copilului, pentru romani, temele anului 2017 au fost mai degraba legate de Justitie, potrivit ultimei cercetari publicate de IRES.

Astfel, 30% dintre cei intervievati spun ca modificarile aduse Legilor Justitiei sunt evenimentul politic major al anului 2017, pe locul doi fiind protestele fata de OUG 13 (28%).

Asa se face ca 75% dintre respondenti spun ca lucrurile merg astazi intr-o directie proasta, cu o usoara crestere in randul femeilor - 78%, fata de 71%, barbatii.

Un procent de 59% dintre romani nu sunt multumiti de felul in care traiesc, cele mai mari nemultumiri fiind la grupa de varsta 51 - 65 de ani.

Pentru 45% dintre respondenti, 2017 a fost un an mai rau decat precedentul, dar speranta pentru anul acesta e la cote si mai scazute, 46%.

Cota de optimism s-a redus astfel drastic, pentru ca la finalul lui 2016, 40% dintre romani credeau ca vor trai mai bine si doar 28% erau neincrezatori in viitor.

Intrebati cine e responsabil pentru cum au mers lucrurile in 2017, cei mai multi dintre romani, 47%, au aratat cu degetul inspre Guvern. In topul responsabililor sunt si Parlamentul si presedintele, cu 23%, respectiv 22% din scoruri.

Aderarea la UE si comunismul, scoruri aproape egale, ca reusite ale secolului

Iesirea de sub comunism este considerata cea mai mare reusita a ultimilor 100 de ani (20%), dar si cel mai mare esec al secolului de existenta statala (10%).

Marea Unire din 1918 e considerata cea mai mare reusita de 15% dintre respondenti, in vreme ce pentru aderarea la UE ca reusita s-au pronuntat 8%, cu un procent peste cei care aleg comunismul ca marele succes al Romaniei in ultimul secol.

In ceea ce priveste increderea in institutii, Uniunea Europeana e pe primul loc, cu 51%, 49% au incredere in primar, in vreme ce pentru mass-media au optat 43% dintre respondenti.

Un procent de 39% au avut incredere in presedinte, in premier 20%, iar cota de incredere a Parlamentului s-a situat la 15%.

Banca Nationala a Romaniei se situeaza in zona de 30% cota de incredere, un sfert de populatie avand incredere in organizatiile neguvernamentale (ONG).

Cel mai putin de incredere au fost evaluate partidele politice, cu o cota de 10 procente.

Volumul esantionului a fost de 1.627 de persoane, peste 18 de ani, iar eroarea maxima este de +/- 2,5%. Cercetarea a fost realizata intre 6 si 8 decembrie 2017.

Ce a fost in 2017

In primul rand, au fost doua guverne, Sorin Grindeanu si Mihai Tudose, iar anul 2018 a inceput cu un alt prim-ministru social-democrat, Viorica Dancila.

Instabilitatea politica, insa, a fost depasita ca importanta perceputa de romani de incercarile Puterii de a modifica mai multe legi din justitie, in fata carora oamenii au reactionat prin proteste masive.

Economic, in 2017 s-a decis transferarea contributiilor sociale si de sanatate de la angajator la angajat, fapt care a bulversat sectorul privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#sondaj IRES incredere, #criza politica boala UE presa presedinte, #Guvern Parlament , #romani