AEP ii raspunde lui Dragnea: Vom elabora, in timp util, legea votului prin corespondenta

Luni, 24 August 2015, ora 21:30
2595 citiri
AEP ii raspunde lui Dragnea: Vom elabora, in timp util, legea votului prin corespondenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele AEP, Ana Maria Patru, a declarat, luni, ca AEP va elabora, in timp util, proiectul de lege privind votul prin corespondenta pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016.

"Apreciez preocuparea crescanda a actorilor politici pentru votul prin corespondenta si asigur opinia publica de faptul ca AEP va elabora proiectul de lege privind votul prin corespondenta in timp util pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016", a declarat presedintele AEP, Ana Maria Patru.

Presedintele AEP a subliniat ca legea votului prin corespondenta va asigura accesul diasporei la vot doar daca vor fi identificate solutii care sa asigure deopotriva "garantiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cat mai mici pentru statul roman".

"Consider ca un astfel de proiect va asigura accesul efectiv al diasporei la vot numai sub conditia identificarii unor solutii sustenabile care sa imbine garantiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cat mai mici pentru statul roman", a mai afirmat Ana Maria Patru.

Ana Maria Patru a subliniat ca este necesara inregistrarea romanilor din diaspora si securizarea circuitului de transmitere a corespondentei si a documentelor de vot, precum si evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate in acest moment in alte state ale lumii.

Presedintele AEP a declarat ca va invita la discutii reprezentanti ai Companiei Nationale Posta Romana S.A., Companiei Nationale Imprimeria Nationala S.A., precum si ai Ministerului Afacerilor Externe, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondenta.

Ana Maria Patru a mai afirmat ca legea votului prin corespondenta "trebuie sa stabileasca foarte clar atributiile ce vor reveni acestor institutii pentru a garanta diasporei ca votul prin corespondenta va fi organizat corect".

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca PSD l-a mandatat pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa elaboreze un set de principii privind votul prin corespondenta care sa fie inaintat AEP, institutia urmand sa transmita un proiect pe care trebuie un consens din partea partidelor.

Liviu Dragnea a spus, dupa sedinta BPN al PSD, ca aceasta decizie a partidului a fost luata pentru a urgenta adoptarea cat mai rapida a legii votului prin corespondenta, altfel existand riscul ca, din nou, alegerile parlamentare sa se desfasoare fara o astfel de procedura care faciliteaza dreptul la vot pentri diaspora.

Votul prin corespondenta, praf in ochi pentru diaspora? Ce au facut politicienii pentru romanii de peste granita

"In privinta legii votului prin corespondenta. De prea mult se discuta despre aceasta lege. Pozitia PSD este foarte clara, urmarim doua obiective: respectarea drepturilor romanilor aflati in afara granitelor tarii, in special dreptul fundamental la vot si, pe de alta parte, securizarea votului. In acest sens, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost mandat sa elaboreze un set de principii, sa se consulte desigur cu ceilalti colegi din Parlament, pe care sa le inainteze AEP care, intr-un timp rezonabil, sa transmita partidelor politice parlamentare un proiect care sa cuprinda aceste principii si ca si in cazul Codului Fiscal, liderii partidelor sa se intalneasca si sa ia o decize politica pe forma acestei legi", a precizat Dragnea.

El a spus ca sunt patru proiecte de lege depuse in Parlament pe tema votului prin corespondenta si Autoritatea Electorala Permanenta nu trebuie lasata in afara elaborarii acestui proiect.

"Sunt 4 proiecte de lege depuse, doua din partea puterii, doua din partea opozitei. Cred ca AEP nu trebuie sa ramana in afara conceperii unei asemenea legi atat de importante, Nu s-a schimbat nimic, vrem sa avem mult mai multa expertiza", a mentionat Dragnea.

Presedintele interimar al PSD a mai spus ca doreste ca acest proiect sa fie adoptat cat mai repede si aceasta este ratiunea pentru care s-a luat decizia ca AEP sa-l elaboreze.

"Asta este intentia: sa ne miscam foarte repede. AEP trebuie sa primeasca foarte rapid aceste principii, AEP trebuie sa transmita intr-un timp foarte rezonabil, destul de rezonabil, un proiect de lege, iar in Parlament putem sa adoptam in procedura de urgenta o asemnea lege, in asa fel incat ea sa fie aplicabila pentru 2016, la parlamentare. Aceasta este si ratiunea pentru care am luat aceasta decizie. Se discuta de foarte multe luni si exista riscul ca din nou la alegerile parlamentare sa se desfasoare fara votul prin corespondenta", a adaugat Dragnea.

De la Caragiale la grotesc: 4 proiecte aidoma pentru votul prin corespondenta, nimic concret, doar lanturi umane

Luni, sedinta conducerii Comisiei de Cod Electoral condusa de liberalul Mihai Voicu a fost anulata. Biroul comisiei urma sa discute despre proiectul de lege privind votul prin corespondenta.

Legea trebuie adoptata cu cel putin un an inainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicata, potrivit unei decizii a Comisiei de la Venetia si a Curtii Constitutionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vor corespondenta AEP, #romani diaspora vot corespondenta , #vot