Cand a rasunat prima data in istoria Romaniei strigatul S-au furat alegerile - Interviu

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 14:33
9193 citiri
Cand a rasunat prima data in istoria Romaniei strigatul S-au furat alegerile - Interviu
Foto: europeanul.org

Sectii de vot insuficiente, oameni impiedicati sa voteze, turism electoral, autocare cu votanti, liste electorale pline de decedati... si enumerarea ar putea continua. Acuzele si suspiciunile de frauda nu sunt insa un element nou pentru democratia din Romania. Istoria e plina.

Politologul Cristian Pirvulescu, decan al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA, povesteste cum chiar Mica Unire de la 1859, dintre Moldova si Tara Romaneasca, ar fi putut sa fie impiedicata de incercarile de schimbare a rezultatului de catre Poarta Otomana.

"In 1857, nu vigilenta unionistilor, ci curajul sotiei caimacamului Nicolae Vogoride, Ecaterina (Cocuta) Conachi, sora vitrega, dupa mama, a lui Costache Negri, a permis descoperirea falsificarii rezultatului consultarii din Moldova", arata Cristian Pirvulescu.

Cand a rasunat prima data in istoria Romaniei (sau a Tarilor Romane) strigatul "s-au furat alegerile"?

Mitologia fraudei politice in Romania este tot atat de veche pe cat sunt si alegerile. In 1857, cu ocazia primelor alegeri din Principate pentru Divanul ad hoc, a izbucnit si intaiul scandal de frauda al carui impact international a marcat istoria ulterioara a tarii noastre.

Atunci, nu vigilenta unionistilor, ci curajul sotiei caimacamului Nicolae Vogoride, Ecaterina (Cocuta) Conachi, sora vitrega, dupa mama, a lui Costache Negri, a permis descoperirea falsificarii rezultatului consultarii din Moldova. Aceasta a descoperit corespondenta secreta a sotului sau cu rudele sale din Fanar si, avand proba interventiei Portii pentru falsificarea alegerilor, a predat-o fratelui sau care a facilitat publicarea scrisorilor in L'Etoile d'Orient, editat la Bruxelles.

In Moldova aceste dovezi au circulat ca scrisori secrete trimise caimacamului Moldovei de deosebite fete politice si au contribuit la relansarea procesului electoral. Acesta a fost contextul care l-a lansat pe prima scena a vietii politice pe Alexandru Ioan Cuza, parcalab de Galati la acea data, ruda cu Vogoride (care il numise in functie si ii facilitase ascensiune rapida in armata), a carui demisie a dus la maximizarea scandalului.

In fata refuzului Imperiului Otoman de a anula alegerile, Franta, Rusia, Prusia si Sardinia au rupt relatiile diplomatice cu Istanbulul. Criza a fost rezolvata abia dupa intalnirea dinte imparatul Napoleon al III-lea si regina Victoria de la Osborne, resedinta preferata a reginei Angliei din Insula Wight. In fata probelor privind frauda, regina Victoria a acceptat anularea alegerilor din Moldova.

Ceea ce a urmat, stim, dar fara contributia Cocutei Conachi ar mai fi existat vreo Unire?

Cum arata un top 5 personal al celor mai contestate rezultate electorale din istoria Romaniei?

E greu de spus cat au contribuit fraudele la castigarea alegerilor in Romania Veche si aceasta pentru ca procesul electoral se desfasura dupa formarea guvernului si nu inainte, ca acum. In perioada monarhica, singurele alegeri ce nu sunt suspectate de frauda sunt cele din 1928 castigate de taranisti pe fondul crizei liberalilor de dupa moartea in 1927 a lui Ionel Bratianu.

Oricum, un singur guvern nu a reusit sa castige majoritatea necesara in Romania interbelica, cel condus de George Tatarascu la alegerile din noiembrie (dat, tot noiembrie!) 1937. Atunci liberalii obtinusera oricum cel mai bun scor, 35%, dar insuficient pentru a avea majoritatea, ceea ce i-a permis lui Carol al II-lea sa intre in joc si sa-si pregateasca lovitura de stat din februarie 1838 numindu-l prim ministru pe Octavian Goga, al carui partid obtinuse doar al patrulea loc cu 10% din voturi.

Tot Carol al II-lea a numit in 1931 pe Nicolae Iorga prim ministru, nerespectand principiul "rotativei" care le dadea dreptul taranistilor la patru ani de guvernare (1929-1932). Dar, cu toate ca a castigat alegerile fara sa aiba un partid in adevaratul sens al cuvantului, guvernul Iorga-Argetoianu nu a reusit sa-i asigure regelui oportunitatea de a prelua controlul asupra politicii, asa ca acesta a fost nevoit in 1933 sa se reconcilieze cu liberalii si sa-i cheme la guvernare.

Insa problema fraudarii devine vizibila abia dupa 1990 cand alegerile devin relativ competitive.

Acum se vorbeste de turism electoral. Care erau mijloacele prin care se potentau rezultatele electorale inainte de 1945?

Caragiale in O scrisoarea pierduta lasa sa se intrevada, intr-o nota comica, arbitrariul guvernamental in forma sa prefecturala si influenta politieneasca asupra alegerilor.

Constantin Bacalbasa in Bucurestiul de altadata, martor si victima a practicilor electorale de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, descrie utilizarea a la romaine a agentilor electorali, in fapt batausi platiti sa impiedice electorii recunoscuti ai partidului advers de a-si exercita dreptul electoral.

Partidul ce obtinea astfel controlul cat mai multor sectii de votare castiga alegerile, iar complicitatea autoritatilor era mai mult decat transparenta. Mimarea procesului electiv a contribuit la compromiterea democratiei si a oferit un alibi miscarilor extremiste ce vor inflori dupa Primul Razboi Mondial.

Odata cu introducerea votului universal in 1919, modalitatea de fraudare s-a adaptat. Falsificarea rezultatelor nu se mai putea obtine prin contributia "agitatorilor stradali" dar, in regiunile aflate sub regimul legii martiale precum Basarabia si Cadrilater, victoria Guvernului era asigurata.

Candidat taranist exilat intr-o circumscriptie din Cadrilater la alegerile din 1926, Grigore Gafencu relateaza in Insemnari politice experienta retinerii sale de catre reprezentantii Ministerului de Interne condus de Octavian Goga, in plina campanie, si eliberarea sa odata ce rezultatele au fost publicate.

Fragmentarea vietii politice si aparitia guvernelor de coalitie, o noutate pentru Romania, au justificat introducerea primei electorale, o alta metoda de eludare a votului si de asigurare artificiala a majoritatii absolute. Prin modificarile legii electorale din 1926, partidul ce obtinea 40% din voturi primea ca premiu 50% din mandate, iar din cealalta jumatate un numar de mandate echivalente cu proportia voturilor obtinute.

Pe de alta parte, tot din perioada aceea vin si metode precum Suveica (preluarea buletinelor stampilate de catre alegatori la intrarea in sectia de votare si predarea in schimb a buletinelor nestampilate la iesire), stafeta (varianta mai simpla a precedentei constand in nedepunerea de catre cativa din primii alegatori a unor buletine stampilate si predarea lor reprezentatului partidului care le distribuie catre alti votanti), ori inlocuirea (substituirea buletinelor votate si inlocuirea lor cu altele stampilate "cum trebuie").

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Cristian Pirvulescu alegeri fraudate Romania, #Pirvulescu alegeri furate istorie, #Pirvulescu vot fraudat Romania , #vot